Foto: Publicitātes foto
Katrs ceturtais mazulis savas dzīves pirmajos sešos mēnešos saskaras ar kolikām. Šajā rakstā vari iepazīties ar to, kas tās ir un kā ar tām cīnīties.

Kolikas ir gāzu uzkrāšanās bērniņa zarnu traktā, kuru dēļ mazais pēkšņi, skaļi un ilgstoši raud. Par kolikām parasti var runāt, ja zīdainis ir divas nedēļas līdz sešus mēnešus vecs. Kolikām raksturīgi sākties katru dienu aptuveni vienā un tajā pašā laikā, biežāk pēc ēšanas. Parasti raudāšana ilgst vairākas stundas dienā, mazajam ir ļoti grūti nomierināties.

Biežs koliku iemesls ir mātes piena cukura daudzuma neatbilstība ar bērna organisma izstrādāto fermentu, kas šķeļ šo piena cukuru. Rezultātā lieko cukuru apēd nelabvēlīgās zarnu baktērijas, kuras šī procesa rezultātā izstrādā ogļskābo gāzi. Tādējādi mazulim pūšas vēders, kas izraisa diskomfortu un raudāšanu.

Kaut gan kolikas neatstāj nelabvēlīgu ietekmi uz mazuļa veselību un tālāko dzīvi, šādas regulāras raudāšanas mazuļa ģimenei ir īsts pārbaudījums. Bet vai zinājāt, ka ar kolikām ir iespējams cīnīties? Nesen veiktā pētījumā atklāts, ka probiotiskās bifidobaktērijas BB-12 ir atslēga šīs problēmas risināšanai bērniņam un līdz ar to arī viņa ģimenei.

Pētījumā pierādījās, ka mazuļiem, kas koliku periodā lieto tieši BB-12 labās baktērijas, paildzinās nakts miegs par veselu stundu katru nakti. Tāpat raudāšanas epizodes samazinās par vairāk nekā piecām reizēm. Tā kā miegs katrai mammai ir ļoti svarīgs, šo atklājumu var uzskatīt par sevišķi nozīmīgu.

-------

Avoti:

https://www.chr-hansen.com

Chen K et al. Efficacy of Bifidobacterium animalis subsp. lactis, BB-12® on infant colic – a randomised, double-blinded, placebo-controlled study. Wageningen Academic Publishers. 2021

Jungersen M et al. The Science behind the Probiotic Strain Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12(®). Microorganisms. 2014

https://www.chr-hansen.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!