Foto: Privātā arhīva foto
Zaiga Morris, kā viņa pati saka, ir latviete, kurzemniece parastā. Pirms pieciem gadiem viņa sāka veidot "Instagram" blogu, jo tā taču darīja visi. Tas rosināja milzu pārmaiņas viņas dzīvē. Pateicoties tam, viņa atrada savu mīlestību, pārcēlās uz dzīvi ASV, apprecējās un atklāja sevī talantu gleznot. Pat ja tuvinieki Zaigas uzdrīkstēšanos vēroja ar šausmām, viņa zināja, ka rīkojas pareizi. Lai arī nācies pārvarēt milzum daudz grūtību, Zaiga nepadevās un sekoja savam sapnim, atklāja savus talantus un izvirzīja jaunus mērķus. Tagad viņa cer kādu dienu kopā ar mīļoto cilvēku pārcelties uz Eiropu.

Daloties ar savu stāstu, Zaiga atklāj, ka cieš no depresijas, un milzīgās pārmaiņas viņas dzīvē izraisīja arī panikas lēkmes. Tomēr meitene savu izvēli nenožēlo un aicina cilvēkus ieklausīties sevī, kā rūpēties par savu garīgo veselību. Cilvēkiem, kas cīnās ar skumjām un depresiju, Zaiga novēl saprast, ka viņi nav vieni un, par spīti visam, var piepildīt savus sapņus: "Ja es tiku tik tālu, jūs noteikti varat tikt tālāk."

Vienkārši izlēma apprecēties

Foto: Privātā arhīva foto
Zaiga ar savu vīru Maiku (Mike) iepazinās aptuveni pirms pieciem gadiem. Zaiga bija pavisam nesen sākusi blogot. Viņu pirmā saruna bija par seriālu "Troņu spēles". Abiem tas bija mīļākais seriāls, un viņi sāka katru nedēļu apspriest jaunākos notikumus tajā. "Tā sarunās nonācām līdz savām lauztajām sirdīm un dzīvi, stāstīju viņam par dzīvi Latvijā, viņš man par dzīvi Amerikā," stāsta Zaiga.
Daudz nedomājot, metos tādā piedzīvojumā, kāds sapņos nebija rādījies. Droši vien ģimene un draugi uz to visu noskatījās ar šausmām, bet es vēl nekad nebiju tik ļoti pārliecināta par savu izvēli.
Zaiga
Viņu attiecībās pienāca brīdis, kad vajadzēja izvēlēties – veidot kaut ko nopietnāku vai atvadīties un aizmirst vienam par otru. "Drīz vien tika nopirktas biļetes ceļojumam uz ASV, daudz nedomājot, metos tādā piedzīvojumā, kāds sapņos nebija rādījies. Droši vien ģimene un draugi uz to visu noskatījās ar šausmām, bet es vēl nekad nebiju tik ļoti pārliecināta par savu izvēli." Zaigai nebija bail vienai pašai doties uz otru pasaules malu pie nekad vēl nesastapta cilvēka, lai arī ceļā bija jāpavada 24 stundas.

"Tā kopā pavadījām pāris mēnešus, dzīvojām tā, it kā tā vienmēr būtu dzīvojuši. Bez strīdiem, vienmēr smejoties, kopā strādājot pie nelieliem projektiem, izpētījām apkārtējo vidi kopā, bija ļoti, ļoti interesanti. Satiku viņa ģimeni, tuvākos draugus. Ar visiem ļoti labi satiku, ļoti ātri izveidojās siltas, tuvas attiecības. Tuvojoties atpakaļ došanās datumam, sākām saprast, ka arī šo mēs tā vienkārši nevaram atstāt, nevaram dzīvot katrs savā kontinentā, vajag kaut ko darīt lietas labā. Tā vienu vakaru izlēmām – precēsimies un dzīvosim kopā! Tieši tik vienkārši."

Zaiga neskumst, ka izpalika romantisks bildinājums un vēlāk arī baltā līgavas kleita. Viņi nav lieli tradīciju cienītāji un netic tādai laulībai, kādu to apraksta pasakās, bet "tas bija mūsu variants, kā kopā būt".

Pirms kāzām jāsavāc pierādījumi abu mīlestībai

Foto: Privātā arhīva foto
Jāteic, ka nav nemaz tik vienkārši apprecēties, ja esi latviete, bet tavs mīļotais – amerikānis. Pēc bildinājuma Zaiga atgriezās Latvijā nokārtot neskaitāmas formalitātes, bez kurām abu savienība nebūtu iespējama. Ar to, ka mīlat viens otru, var būt krietni par maz – savas jūtas var nākties pierādīt virknei pilnīgu nepazīstamu cilvēku. Turklāt šis process ir salīdzinoši dārgs.

"Lai varētu pārcelties uz ASV un apprecēties, bija jāiegūst līgavas vīza. Viss process ilga deviņus mēnešus." Tajā laikā Zaigai nācās aizpildīt neskaitāmas formas un dokumentus, atbildēt uz daudziem jautājumiem, pierādīt, ka viņa nav teroriste, sazināties ar vēstniecību un veikt ļoti daudz citu darbību, bez kurām vīzu dabūt nebija iespējams. "Kopā tas viss izmaksāja pāris tūkstošus dolāru, ļoti daudz stresa un savu devu asaru."

Zinu, ka mammai bija grūti redzēt savu bērnu plānojam dzīvi otrā pasaules malā, bet ne reizi viņa nenāca pie manis, lai atrunātu, domāju, ka viņa redzēja, ka Maiks ir tas cilvēks, kuru mīlu.
Zaiga
Uz pēdējo interviju Zaiga ieradās labi sagatavojusies. "Man bija kārtīgs pierādījumu saišķis, ko nesu līdzi sev uz interviju kā pierādījumu tam, ka mūsu attiecības ir īstas un nav parasts darījums manis iekļūšanai ASV. Intervija bija galā pēc aptuveni 10 minūtēm ar vārdiem "Apsveicu! Jūs esat ieguvusi vīzu un varat doties uz ASV!" Tāds milzu akmens no sirds novēlās."

Svarīgs bija arī tuvinieku atbalsts un tas, ka neviens viņu nemudināja apstāties, pārdomāt. "Zinu, ka mammai bija grūti redzēt savu bērnu plānojam dzīvi otrā pasaules malā, bet ne reizi viņa nenāca pie manis, lai atrunātu, domāju, ka viņa redzēja, ka Maiks ir tas cilvēks, kuru mīlu un, protams... mani ir ļoti grūti atrunāt, ja mērķis ir nosprausts." Savās jaunajās mājās Zaiga ieradās 2014. gada 18. februārī.

Nopirka ūdenskrāsas un sāka gleznot

Foto: Privātā arhīva foto
Tie, kas kaut reizi ir ielūkojušies kādā no Zaigas "Instagram" kontiem (personīgajā vai Etsy), zina, ka viņa daudz glezno: bites, augus, dzīvniekus un cilvēkus. Reizēm ir grūti noticēt, ka darbi radīti ar ūdenskrāsām, jo daļa no tiem ir tik detalizēti, ka grūti noticēt – tā nav fotogrāfija. Citi darbi atstāj trīsdimensiju iespaidu. Zaiga atklāj, ka gleznošana sākās nejauši – pirms saņēma darba atļauju, viņa ļoti daudz laika pavadīja mājās viena pati.

"Neatceros vairāk, kas mani pamudināja nopirkt ūdenskrāsas un otiņas bet no kaut kurienes tā doma radās. Pāris reizes uzzīmēju kaut ko, sanāca mazi skribelējumi, nekas tāds īpašs. No Maika dzirdēju mazas uzslavas, mazus paldies, ka tu to dari, tev vajadzētu turpināt, tu noteikti vari. Noticēju viņam un noticēju beidzot arī sev, un uzgleznoju savu pirmo biti. Visās vismazākajās detaļās. Neatlaidīgi gleznoju aptuveni septiņas stundas, kamēr uz papīra redzēju to, ko gribēju redzēt un tad biju kādu brīdi šokā. Ja kādreiz ūdenskrāsas uz papīra vienmēr beidzās ar nesaprotamas formas un krāsas smērējumu, tad manā acu priekšā tagad stāvēja kaut kas tāds, ko no sevis nekad dzīvē negaidīju."

Foto: Privātā arhīva foto
Zaiga saņēma daudz komplimentu no draugiem un ģimenes, kas viņu motivēja turpināt. Izrādījās, ka ar savu hobiju Zaiga var arī nopelnīt. Viņa izveidoja interneta veikalu, izmantojot platformas "Etsy" piedāvātās iespējas. Viņa tirgo gleznas, uzlīmes un citas lietas, ko ir radījusi pati savām rokām.

"Galvenokārt mans veikaliņš piesaista dabas un augu mīļotājus tepat ASV. Tā mans mazais "Etsy" ir pārvērties par manu darbu un tai pašā laikā ir mana aizraušanās. Es radu pati ar savām rokām, gleznoju vai tamborēju, bet tas ir mans darbs!" Pašlaik Zaiga strādā arī algotu darbu, bet viņa ļoti cer, ka interneta veikaliņš pārvērtīsies arī viņas galvenajā ienākumu avotā.

Savu veikumu Zaiga popularizē, izmantojot fotogrāfijas, kā arī sociālo tīklu "Instagram". Tas viņai nozīmē daudz vairāk nekā vieta sevis popularizēšanai. Viņai ar foto palīdzību komunicēt ir vieglāk nekā, izmantojot vārdus. Ar "Instagram" palīdzību viņai ir izdevies sastapt ļoti daudz interesantu cilvēku, turklāt tas palīdz uzturēt kontaktu ar Latviju. "Komunicēt ar bilžu palīdzību ir ļoti atsvaidzinoši un pavisam noteikti vienmēr liek atcerēties, ka esmu latviete, kurzemniece... parastā, kā saka mans "Instagram" ievads."

Kauns par Ameriku un ilgas pēc latviešiem, kas māk sūdzēties

Foto: Privātā arhīva foto
Lai arī Zaiga ASV ir laimīga, un vietējie ir viņu pieņēmuši, viņa kopā ar vīru sapņo pārcelties uz Eiropu. "Visticamāk, ka kādu dienu arī šo valsti kopā atstāsim, tāds ir galvenais gala mērķis. Lai arī dzīvojam šeit visai komfortabli, esam visu lietu pozitīvajā pusē, mēs labprāt dzīvotu Eiropā. Īpaši pēc pēdējā laika politiskajiem notikumiem jūtamies visai atsvešināti, un, pavisam godīgi sakot, ir kauns par to, kāda Amerika izskatās šodien."
Ļoti pietrūka un pietrūkst Latvijas un latviešu, mēs latvieši esam forši, mēs esam īsti un mākam pasūdzēties, kad vajag un nevajag.
Zaiga
Tāpat viņa neslēpj, ka vienkārši ilgojas pēc mājām un cilvēkiem Latvijā, jo ļaudis Amerikā šķiet pārāk samāksloti – visi cilvēki ir laipni, bet smaidi nav patiesi, un arī pati viņa bieži ir spiesta tērēt laiku, lai apmainītos ar bezpersoniskām laipnībām ar cilvēkiem, kurus pat nepazīst. "Latvieši, mēs arī esam laipni un kopumā jauki cilvēki, bet mēs neesam paspējuši nogrimt viltus smaidos un laipnībās."

Zaiga nosaka: "Pat reizēm nav laika attapties, kur esmu iegājusi un kas ir manu acu priekšā, un man jau ir jāatbild, ka jūtos labi (jo citu variantu nav) un ko es no viņiem gribu... varbūt neko! Tas tiešām man kā kurzemniecei vēl šodien ir grūti un nepierasti. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc ļoti pietrūka un pietrūkst Latvijas un latviešu, mēs latvieši esam forši, mēs esam īsti un mākam pasūdzēties, kad vajag un nevajag."

Zaiga ir pārliecināta, ka cilvēkiem ir jāieklausās savā intuīcijā un jātiecas pretī sapņiem, neklausoties cilvēkos, kas mēģina atrunāt no to piepildīšanas. Cilvēkos, kas stāsta to, ko nevari paveikt, Zaiga iesaka neklausīties, jo to, ko nevarēsi tāpat neizdarīsi. "Grūtības vienmēr būs visur, bet mēs varam atrast kādu, kas palīdzēs un iedvesmos."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!