Foto: iFuture Investments Latvijas filiāles vadītāja Diana Medvedeva, publicitātes foto.
Domājot par dāvanu sarakstu bērniem, tajā vērts iekļaut arī tādu, kuras vērtība laika gaitā tikai pieaugs – parūpēties par uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu. Gudri izvēlēta, tā ir ne vien iespēja bērnam sniegt atbalstu, uzsākot studijas un patstāvīgu dzīvi, bet arī būs liels atspaids traumu, audzēju vai citu kritisko slimību gadījumā, dodot iespēju saņemt labāko aprūpi, neraizējoties par izmaksām.

"Uzkrājošā dzīvības apdrošināšana ir iespēja, ko vecāki var dot bērniem. Tā ir iespēja studijām, patstāvīgas dzīves uzsākšanai, savu sapņu piepildīšanai. Tā arī ir iespēja saņemt finansiālu atbalstu pilnvērtīgai ārstēšanai dažādu smagu slimību gadījumos un vislabāko rehabilitāciju pēc traumām, arī atbalstu invaliditātes iestāšanās gadījumā. Vecāku atbildība ir sniegt bērnam šīs iespējas," skaidro "iFuture Investments" Latvijas filiāles vadītāja Diana Medvedeva.

Uzkrājošā dzīvības apdrošināšana apvieno divus vērtīgus produktus un to ieguvumus – pirmkārt, tā ir uzkrājuma veidošana bērna nākotnei; otrkārt, tā ir dzīvības un apdrošināšana, kas ietver arī tādus riskus kā traumas un kritiskās slimības.

1. Atbalsts kritisko slimību un traumu gadījumos: vēzis, orgānu transplantācija, lūzumi

Latvijā medicīnas pakalpojumi bērniem ir bez maksas, taču diemžēl dzīvē tas saistās arī ar garām pieraksta rindām un apmaksāto pakalpojumu un medikamentu ierobežojumiem. Visskaudrākais piemērs tam ir audzēju slimības, kuru ārstēšanai ir apstiprināts apmaksājamo medikamentu saraksts, un ne vienmēr tajā ir mediķu ieteiktās, bērnam vispiemērotākās zāles. Vecākiem, kuriem šajā brīdī jau ir smagi, bieži nākas meklēt līdzekļus bērna ārstēšanai, aizņemoties, pārdodot kaut ko vai vācot ziedojumus, ko diemžēl nereti redzam. Ja bērns ir apdrošināts pret kritiskajām slimībām, prēmiju ir iespējams saņemt uzreiz pēc diagnozes apstiprināšanas, un nekavējoties izmantot bērna ārstēšanai. Prēmijas apmēru vecāki var izvēlēties paši, bet ieskatam – lai būtu iespēja saņemt, piemēram, 30 000 eiro, iemaksas par kritisko slimību apdrošināšanu būs 33.42 eiro gadā jeb 2.79 eiro mēnesī.

Mazāk kritisks, bet daudz biežāks gadījums ir, kad bērns sportojot vai spēlējoties krīt un traumē zobus – to labošanai vai protezēšanai var būt nepieciešami ievērojami līdzekļi, ja vecāki nevēlas gaidīt garā rindā uz valsts apmaksātu pakalpojumu. Ja bērns ir apdrošināts, ģimene var visu uzmanību veltīt ārstēšanās procesam, turklāt darīt to bez kavēšanās, izdevumus sedzot par saņemto apdrošināšanas atlīdzību. Kā atzīmē D. Medvedeva, šobrīd ir pieejamas apdrošināšanas, kas prēmiju izmaksu apstiprina jau uzreiz pēc slimības diagnosticēšanas, turklāt apdrošināšanas prēmijas apmēru izvēlas pats klients pie līguma slēgšanas. "Mēs ticam, ka ar mūsu bērnu vienmēr viss būs labi, bet diemžēl nelaimes nāk nebrīdinot, un tad ir svarīgi, lai varam koncentrēties tikai uz tās risināšanu un būt kopā ar bērnu," uzsver D.Medvedeva.

2. Uzkrājums nākotnes iespējām

Vecāku pienākums ir sniegt bērniem visu labāko, pēc "IFuture Investment" pieredzes, tradicionāli klienti vēlas uzkrāt līdzekļus bērnu studijām vai patstāvīgas dzīves uzsākšanai pēc pilngadības sasniegšanas. Veidojot uzkrājumu, būtu jānolemj, kādu summu termiņa beigās vēlēsies saņemt (piemēram, kāda varētu būt studiju maksa), un, izejot no šīs summas, arī aprēķināt ikmēneša maksājumu.

3. Pievērs uzmanību prēmijas izmaksas nosacījumiem!

Izvēloties apdrošināšanas sniedzēju, noteikti ir jāpievērš uzmanība prēmiju izmaksas nosacījumiem. "Vai audzēja gadījumā varēsi saņemt naudu uzreiz pēc diagnozes, vai tikai pie IV stadijas? Vai saņemsi atlīdzību pēc rokas lūzuma karatē treniņā? Vai polise darbosies arī, gūstot traumas ārzemēs?" vērš uzmanību D.Medvedeva. "Šie ir daži no galvenajiem jautājumiem, kas ir jāuzdod apdrošinātājam pirms līguma slēgšanas. Lai cilvēkam nav jātērē savs laiks un jāpārlasa desmitiem lapu ar dažādu apdrošinātāju programmu nosacījumiem, mēģinot tos visus arī izprast, mūsu komandas uzdevums ir klienta vietā atrast vispiemērotāko risinājumu."

4. Iemaksu lielumu vari noteiktu tu pats

Pēc "iFuture investments" novērojuma, nereti kā arguments, kas kavē sākt uzkrājumu veidošanu, ir brīvu līdzekļu neesamība, kam par pamatu ir mīts, ka apdrošināšana ir dārga luksusa prece. Patiesībā ikmēneša summu var noteikt klients pats pēc savām iespējām un vēlmēm, un tā var būt sākot no 30 eiro mēnesī. Protams, iemaksu lielums ietekmē arī atlīdzības prēmiju lielumu, tādēļ labāk būtu ikmēneša maksājumu rēķināt, vadoties no summas, ko līdz termiņa beigām vēlas uzkrāt vai saņemt kā prēmiju apdrošināšanas gadījumos. Sadalījumu, cik no samaksātā novirzīt bērna uzkrājumam, cik katram no apdrošināšanas riskiem, var izvēlēties vecāki paši.

"No janvāra Latvijā palielināsies pabalsta summa, ko vecāki saņem par bērnu aprūpi. Un šī pabalsta pieauguma summa arī var būt ikmēneša maksājums. Tādējādi tas pat nemaz neietekmēs ģimenes budžetu šodien, bet nodrošinās iespējas bērnam nākotnē," iesaka D.Medvedeva.

5. Atgūsti daļu samaksātā ar nodokļu deklarāciju

Apdrošināšanā samaksāto summu var iesniegt gada ienākumu deklarācijā kā attaisnotos izdevumus un saņemt atpakaļ pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli 20% apmērā no attaisnotajos izdevumos iekļautajām apdrošināšanas prēmiju iemaksām, nepārsniedzot 10% no kopējiem gada bruto ienākumiem, bet ne vairāk kā 4000 eiro gadā. Piemēram, ja katru mēnesi iemaksā 50 eiro, kā attaisnotos izdevumus vari atgūt 120 eiro.

6. Ja nepieciešams izņemt naudu pirms plānotā termiņa

Ja mainās apstākļi, cilvēks jebkurā brīdī var izņemt visu summu vai daļu no tās bez iepriekšēja brīdinājuma. Piemēram, bērnam kopš skolas gaitu uzsākšanas ir veidots uzkrājums ar mērķi pēc studiju pabeigšanas uzdāvināt starta kapitālu patstāvīgās dzīves uzsākšanai. Bet jaunietis pirms studiju uzsākšanas vēlas doties ar draugiem ceļojumā uz Āfriku. Šajā gadījumā vecākiem ir iespējas bez sankcijām no uzkrājuma izņemt bērna sapņa piepildīšanai nepieciešamo summu. Ja kopš apdrošināšanas sākuma ir pagājuši mazāk nekā desmit gadi un ir saņemta nodokļa atmaksa, no valsts atgūtā nodokļa pārmaksa būs jāatgriež valsts budžetā. Ja cilvēks vēlas saņemt nodokļa atmaksu, taču nejūtas drošs, vai uzkrājumu nebūs vajadzība izņemt ātrāk, risinājums var būt sadalīt apdrošināšanu divās polisēs un atgūt nodokli par vienu. "iFuture Investments" konsultanti palīdzēs klientam aprēķināt un izvēlēties piemērotākos risinājumus.

7. Naudas vērtības nodrošinājums

Noslēdzot līgumu par uzkrājošo apdrošināšanu, tiek atrunāta prognozētā summa, ko saņemsi perioda beigās, piemēram, bērnam sasniedzot pilngadību. Peļņas procents ir atkarīgs no izvēlētā investīciju portfeļa. "Cilvēki mēdz veidot uzkrājumus bankas kontā, kas nav slikti, jo uzkrājums tiek veidots, taču, skatoties ilgākā laika posmā, daļu naudas "noēd" inflācija, un rezultātā uzkrājuma vērtība nevis pieaug, bet samazinās," vērš uzmanību D.Medvedeva. Ieguldījuma nosacījumus klients var izvēlēties pēc savām vēlmēm. Visas apdrošināšanas kompānijas tiek stingri uzraudzītas, lai nodrošinātu klientu līdzekļu drošību.

Par "iFuture Investments"

"iFuture Investments" ir finanšu konsultāciju uzņēmums, kas ik dienas palīdz cilvēkiem labāk izprast pensiju reformu, dzīvības apdrošināšanu, īpašuma apdrošināšanu un citus finanšu instrumentus. Sadarbojoties ar vairākām kompānijām, uzņēmums pārzina visu tirgus piedāvājumu un var ieteikt katram klientam piemērotāko risinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!