Foto: Publicitātes foto

Pirms laika ar skrejriteņiem vairāk asociējām tikai bērnu braucamos rīkus, nevis nopietnus pārvietošanās transportlīdzekļus. Šādi skrejriteņi iedalījās brīvā laika un triku skrejriteņos. Taču tagad tas ir mainījies, jo ir parādījies elektriskais skrejritenis.

Rīgā parādās arvien vairāk elektrisko skrejriteņu iznomātāju. Interesanti, ka mūsu galvaspilsēta bija pirmā no trīs Baltijas valstīm, kur parādījās elektrisko skrejriteņu noma ar aplikācijas palīdzību. Šobrīd skrejriteņus var iznomāt jau vairākās aplikācijas – Atom, Bolt, Fiqsy. Tas ir labs veids, lai nepirktu 'kaķi maisā', bet vispirms šo braucamo kārtīgi notestētu, bet vēlāk videi draudzīgo transportlīdzekli iegādātos arī pats. Šajā rakstā uzzināsi vairāk par elektrisko skrejriteņu priekšrocībām.

Visi labi zinām, cik apnicīgi var būt stundām ilgi sēdēt sastrēgumos, pārsvarā pirms un pēc darba. Taču kā elektriskā skrejriteņa īpašniekam, Tev tā būs pagātne un sastrēgumos vairs nebūs jāstāv, un neviens pasākums netiks nokavēts apnicīga sastrēguma dēļ. "Ergo'' kompānijas veiktā pētījumā secināts, ka Latvijā šobrīd ar elektriskajiem skrejriteņiem pārvietojas jau 4% iedzīvotāju, un šis skaitlis turpina augt (pētījums veikts šogad interneta vidē no 30. aprīļa līdz 7. maijam).

Daudzi elektrisko skrejriteni kā pārvietošanās līdzekli izvēlas, jo tas ir videi draudzīgāks braucamais. Braucot ar elektrisko skrejriteni netiek radītas CO2 emisijas un arī veidojas naudas ekonomija nepērkot degvielu, neapdrošinot automašīnu, netīrot salonu un nemazgājot virsbūvi un nemaksājot arī ceļa nodokļus, tātad šādi pārvietojoties Tu ļoti ieekonomēsi.

Ar vienu uzlādi var nobraukt sākot no vismaz 30 kilometriem, tāpēc šāds braucamrīks ir ideāli piemērots pilsētas satiksmei. Jaudīgākie elektriskie skrejriteņi sasniedz arī 100 kilometrus ar vienu uzlādi, bet tie nav paredzēti starppilsētu satiksmei pa šoseju, jo ir paredzēti kustībai pa velo ceļiem un ietvēm. Ir skrejriteņi, kas vairāk piemēroti arī bezceļiem jeb neasfaltētiem lauku ceļiem.

Šāds braucamrīks ir ļoti parocīgs un praktisks. Ikviens autobraucējs ir saskāries ar problēmu, kad nav, kur novietot savu auto, vai pilsētas centrā maksas stāvvietā tas sanāk pārāk dārgi. Tad ar skrejriteni arī šādas problēmas Tevi neskars. Tas aizņem maz vietas, turklāt daudzus modeļus var uzglabāt vai pārnēsāt saliktā veidā.

Šobrīd vēl nav noteikti vecuma ierobežojumi, lai pārvietotos ar skrejriteni, bet iznomātāji pieprasa, lai elektriskā skrejriteņa vadītājs ir sasniedzis pilngadību. Iespējams, šos transportlīdzekļus drīkstēs vadīt personas no 12 gadu vecuma, kā tas ir pārvietojoties ar velosipēdu, bet to varam šobrīd vēl tikai minēt.

Ja būsi uzmanīgs elektriskā skrejriteņa lietotājs, tad būsi arī pasargāts no zādzībām. Skrejriteni droši vari ņemt līdzi kafejnīcā, uz kādu iekštelpu pasākumu, birojā un citur, tas ir tik kompakts un viegli pārvietojams, ka nav jāatstāj uz ielas. Elektriskais skrejritenis drošībai var tikt aprīkots arī ar lokācijas noteikšanas ierīcēm, tādejādi neļaujot tam pazust.

Vienmēr atceries, ka satiksmes drošība ir pirmajā vietā. Parādoties aizvien vairāk elektriskajiem skrejriteņiem pilsētas ielās, aktualizējas arī jautājums par šiem transportlīdzekļiem piemērotu infrastruktūru un arī satiksmes noteikumiem. Kamēr šie jautājumi vēl tikai tiks risināti un ieviests regulējums, par drošību jārūpējas pašam. Neaizmirsti lietot drošības ķiveri un aizsargus, tāpat kā pārvietojoties ar velosipēdu. Neaizmirsti par citiem satiksmes dalībniekiem un rēķinies ar viņiem, īpaši kājāmgājējiem.

Pasargā sevi no nepatikšanām, mantas sabojāšanas un liekiem konfliktiem - vienmēr izvēlies satiksmei piemērotu ātrumu, nevis brauc transportlīdzekļa maksimālajā ātrumā.

Jaunākos skrejriteņus dodies iegādāties internetveikalā 220.lv!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!