Foto: Publicitātes foto
Vēl tikai dažas nedēļas, un atsāksies kārtējais mācību gads. Neatņemams ikviena skolnieka piederums ir skolas soma – ja tā vēl nav iegādāta, lasi šo rakstu un uzzini, kā atrast labāko somu no plašā klāsta!

Somas svars

To, kāds ir pieļaujamais maksimālais skolas somas svars, regulē Ministru kabineta noteikumi:

  • < 9 gadiem: 2,5-3,5 kg;
  • 9-11 gadi: 3,5-4 kg;
  • 12-13 gadi: 4-4,5 kg;
  • 14-15 gadi: 4,5-5 kg;
  • 16+ gadi: 5kg un vairāk.

Somai nevajadzētu pārsniegt 10% no bērna svara, līdz ar to nav ieteicams pirkt masīvu un smagu skolas somu.

Pareizs izmērs

Loģiski, ka pārāk liela vai pārāk maza skolas soma būs ne vien neērta, bet arī var izraisīt dažādas veselības problēmas, piemēram, nepareizu stāju vai gaitu. Mugursomai vajadzētu piegult pie mugurkaula no iegurņa kaula līdz atslēgas kaulam. Svarīgi, lai somas muguras daļa ir stingra, taču tajā pašā laikā izgatavota no elpojoša materiāla.

Lences – pietiekami platas un polsterētas

Ieteicamais lenču platums ir vismaz pieci centimetri, un tām jābūt polsterētām, lai nenoberztu skolēna plecus. Vienmērīgāk izlīdzināt somā esošo svaru palīdzēs krūšu un vidukļa lences; arī tām jābūt pietiekami ērtām un polsterētām. Protams, ne mazāks svarīgs faktors ir iespēja visas lences pielāgot.

Ietilpība un nodalījumi

Somā jāietilpst visam nepieciešamajam, tostarp A4 izmēra darba burtnīcām un papīra blokam, sporta tērpam, ūdens pudelei un visam pārējam, kas skolā nepieciešams (tajā pašā laikā neaizmirstot par maksimālo pieļaujamo svaru). Skolēnam somu būs vieglāk izmantot, ja tai ir vairāki atsevišķi nodalījumi.

Materiāls

Ja gribi, lai skolas soma kalpotu godam, tai jābūt izgatavotai no pietiekami izturīgiem materiāliem, un ne mazāk svarīga ir uzbūves kvalitāte. Veikalā pārliecinies, vai rāvējslēdzēji darbojas, kā nākas, cik izturīgi piestiprinātas ir lences un vai soma kopumā ir kvalitatīva. Noderīgi, ja soma ir klāta ar ūdens necaurlaidīgu materiālu.

Izskats

Lai gan somas izskatam nav izšķiroša nozīme, ir būtiski, lai jaunā skolas soma bērnam patiktu un viņš to gribētu izmantot. Šī iemesla dēļ pirms skolas somas iegādes vajadzētu konsultēties ar pašu skolnieku.

Atstarojošie elementi

Bieži vien skolnieki mēdz pārvietoties diennakts tumšajās stundās (it īpaši ziemā), tāpēc bez atstarotājiem neiztikt. Protams, dažāda dizaina, izmēru un formu atstarotājus iespējams iegādāties arī atsevišķi, taču tiem ir nelāgs niķis pazust. Tāpēc ir ļoti noderīgi, ja skolas somā jau ir iestrādāti atstarojoši elementi, kas skolnieku padarīs krietni redzamāku.

No plecu somām jāizvairās

Dažkārt skolēniem tiek nopirkta soma, kuru paredzēts nēsāt uz viena pleca, tomēr tā darīt noteikti nevajadzētu. Iemesls pavisam vienkāršs – ņemot vērā, ka visu somas svaru balsta tikai viens plecs, skolēna stāja, to nesot, ir asimetriska. Tas var izraisīt ne tikai īslaicīgu diskomfortu, bet arī negatīvi ietekmēt stāju ilgtermiņā.

Skolas soma ir tikai viena no daudzām lietām, kas jāiegādājas, skolas gaitas uzsākot (vai atsākot). Īpaši aktuāla kļuvusi arī datora iegāde; ja nezini, kādiem parametriem vajadzētu pievērst pastiprinātu uzmanību, to pērkot skolēnam, ienāc "SMScredit.lv" blogā – tur atradīsi noderīgu rakstu "Dators skolniekam un četri noderīgi padomi tā iegādei"!

Aizņemieties apdomīgi, izvērtējot savas iespējas kredītu atmaksāt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!