Foto: Shutterstock
Lāzerepilācija ir efektīvākais veids, kā uz ilgu laiku atbrīvoties no liekā apmatojuma, tomēr šķietami neierobežotās iespējas slēpj arī riskus. Kam jāpievieš uzmanība, lai lāzerepilācija būtu droša un ieguldīto līdzekļu un laika vērta, skaidro "Veselības centrs 4" filiāles "Dermatoloģijas klīnika" dermatoloģe Kristīna Grigorjeva.

Lai arī vārds "lāzerepilācija" saistās ar skaistumkopšanas nozari, tā ir nopietna procedūra, kas tiek veikta, izmantojot augstas enerģijas tehnoloģiju – lāzeru. Koncentrētās gaismas stars iedarbojas un iznīcina matiņa folikulu – matiņa augšana tiek apturēta. Lāzerepilācijā izmantoto iekārtu klāsts ir plašs – pieejamas gan nozares līderu tehnoloģijas, gan apšaubāmas kvalitātes analogi. Klientam šo atšķirību būs grūti pamanīt. Tai arī nevajadzētu būt klienta problēmai, bet šo nezināšanu izmanto negodprātīgi pakalpojuma sniedzēji, veicot procedūras ar novecojušām, neuzticamām vai tikai vienam matiņu tipam piemērotām iekārtām.

Brīdinājuma pazīmes, ka izvēlētā iestāde lāzerepilācijas veikšanai nav droša/uzticama


Speciālists nevar uzrādīt atbilstošas kvalifikācijas sertifikātu

Lāzerepilāciju drīkst veikt tikai ārsts ar atbilstošu pieredzi. Ja procedūru veic ārsta palīgs vai medicīnas māsa, tas notiek tikai ārsta uzraudzībā.

Izmantotajām iekārtām nav vienotā drošības CE marķējuma.

CE marķējums apliecina iekārtas atbilstību Eiropas Savienības (ES) normatīvos aktos noteiktām drošības un nekaitīguma prasībām (neatkarīgi, vai tā ražota ES vai ārpus tās robežām).

Šis ir ļoti svarīgs aspekts – mūsdienās ir viegli iegādāties zemas kvalitātes, apšaubāmos apstākļos ražotus tehnoloģiju pakaļdarinājumus, kuri ne tikai nesniedz vēlamo rezultātu, bet var pat apdraudēt klienta veselību un ārējo izskatu. Nemaz nerunājot par mākslīgi augsto cenu, kuru neattaisno nedz iekārtas iegādes izdevumi, nedz pakalpojuma kvalitāte un speciālista kvalifikācija.

Aizdomīgi īss vai ilgstošs procedūru kurss

Pārāk ilgstošs lāzerepilācijas kurss liecina par nepiemērotu tehnoloģiju – mūsdienās pieejamas dažādu veidu lāzerplatformas (diodes, rubīna, Aleksandrīta u.c.) un lāzreviļņu garumi. Šie faktori ļauj individuāli pielāgot procedūru katram klientam un nodrošina optimālu rezultātu un lāzerepilācijas kursa ilgumu. Atcerieties – kas der visam, neder nekam!

Savukārt aizdomīgi īss lāzerepilācijas kurss var liecināt par negodīgu reklāmu. Ņemiet vērā, ka pilnvērtīgai matiņu iznīcināšanai nepieciešams periodiskums – vienā lāzerepilācijas reizē iespējams apstrādāt vidēji 15-20 procentus no matiņu folikuliem. Līdz ar to lāzerepilācijas kurss nevar būt īsāks par astoņām procedūrām.

Nepiemērota vide

Neuzticieties speciālistam, kurš lāzerepilāciju veic mājas apstākļos. Dzīvoklis nav piemērota vide ne lāzerepilācijai, ne kosmetoloģijai, ne citiem skaistumkopšanas pakalpojumiem. Oficiālie skaistumkopšanas saloni atbilst reglamentētām sanitārajām, darba drošības un ergonomikas prasībām, savukārt estētiskās medicīnas klīnikas ir pakļautas vēl stingrākai kontrolei un spēj nodrošināt pastāvīgi drošu vidi. Veicot procedūras, kurās tiek izmantotas augstas enerģijas iekārtas, ieteicams izvēlēties maksimāli drošāko variantu.

Neriskē ar skaistumu un veselību!

Nepareizi veikta lāzerepilācija var labākajā gadījumā izrādīties neefektīva, sliktākajā – izraisīt iekaisumu, apdeguma čūliņas, rētošanos, pigmentāciju. Neprofesionāls lāzerepilācijas veicējs apdraud gan savu, gan klienta veselību.

Kā sagatavoties lāzerepilācijai?


Pirms procedūras konsultējieties ar ārstu, lai noteiktu tieši tavas ādas un matiņu tipam piemērotākos lāzerepilācijas parametrus, kursa ilgumu un izmaksas, kā arī izvērtētu iespējamos riska faktorus.

Konsultācijas laikā speciālists uzdos jautājumus par ādas un vispārējās veselības stāvokli, lietotajiem medikamentiem, iepriekšējo matiņu likvidācijas pieredzi.

Ārsts informēs par sagatavošanos procedūrai un ādas kopšanu pēc tās:

  • dienu pirms procedūras matiņi jānoskuj mata augšanas virzienā;
  • mēnesi pirms procedūras izvairies no vaksācijas, matiņu izraustīšanas, balināšanas – tas var bojāt mata folikulu un samazināt lāzerepilācijas efektivitāti;
  • divas nedēļas pirms procedūras nesauļojies, nepieļaujiet saules apdegumu;
  • nelieto paštonējošos līdzekļus trīs nedēļas pirms procedūras – ādai jābūt dabīgajā tonī;
  • procedūras dienā neiezied ādu ar ķermeņa krēmiem, eļļām, losjoniem u.tml.;
  • dienu pēc lāzerepilācijas izvairies no intensīvas fiziskās slodzes un karstuma procedūrām (piemēram, pirts);
  • nelieto asinis šķīdinošus medikamentus u.tml.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!