Foto: Vida Press
Ikrīta frizūras ieveidošanas formula – minimāls patērētais laiks un enerģija – ir populārs vadmotīvs. Un tieši tādēļ daudziem matu celiņa atrašanās vieta netiek mainīta gadiem, vēl lielākai daļai – pat no bērnības. Izrādās, ka matiem liekot būt vienā punktā nekustīgiem, ilgtermiņā nodara vairāk ļauna nekā laba!

Izklausās dramatiski, taču, mainot matu izšķiršanu uz vienu vai otru pusi, būtiski izmaina sejas vizuālo izskatu un pat matu veselību. Iemesli matu sakārtojuma maiņai un padomi to savaldīšanai.

Novērš matu izkrišanu vai vilces alopēciju

Foto: Vida Press

Friziere Annija Raša izdevumā "Allure" skaidro: "Jo biežāk matu celiņš tiek veidots vienā un tajā pašā punktā, jo vairāk mati tiek nostiepti un veicināta matu lūšana." Tā ir matu un matu sakņu pastāvīga nospriegošana, vilkšana, kas traumē un veicina matu lūšanu, un izkrišanu (būtiski no vilces alopēcijas sirgstošajiem). Pie vainas ir matu celiņš vienā un tajā pašā vietā, un stingrās frizūras – dažāda veida bizes un bizītes, un uz matu ruļļiem veidotās lokas.

Slavenību matu stiliste Linet K. izdevumā "Well+Good" apstiprina: "Mainiet matu celiņa vietu! Jo biežāk, jo labāk!" Turpat arī matu kosmētikas zīmola "Matrix" radošais direktors Niks Stensons apstiprina: "Mani klienti ir atzinuši, – mainot matu sakārtojuma virzienu un veidojot brīvākas frizūras, ir pamanījuši, ka mati sākuši labāk augt."

Palīdz noslēpt blaugznas, matu plānumu un mazos "bērnu" matiņus

Matu celiņš pa vidu ir kā izsaukuma zīme, lai pievērstu uzmanību galvas ādai. Slikti, ja sirgstošai ar blaugznām. Bet sirmumu deniņos un matu atkāpšanos, gluži otrādi, noslēps matu izšķiršana centrā. Tāpat tas ļaus veselīgā veidā savaldīt tik nepaklausīgos, par bērnu matiņiem sauktos smalkos matus pie sejas. Nozīme ir arī matu biezumam un garumam. Niks Stensons precizē: "Kurā galvas pusē ir biezāki mati? Tā ir puse, kur ir jāizšķir celiņš, lai radītu ilūziju par viscaur biezākiem matiem." Blaugznu noslēpšanai portālā "Hair.com by L'Oreal" friziere Ešlija Brauna rekomendējusi viļņainas, mazliet nekārtīgas frizūras: "Apjomīgas frizūras un tekstūra novērš uzmanību no galvas ādas. Bet gluda sasuka piesaista skatienus atklātajai galvas ādas daļai un tādējādi blaugznām."

Novērš karsto instrumentu izraisītos bojājumus

Ar karstajiem rīkiem lokojot, taisnojot vienu un to pašu matu šķipsnu, skaidra lieta, ka tā visvairāk tiks pakļauta bojāšanai. Un laika gaitā varēs pamanīt, ka tieši šī matu daļa ir kļuvusi plānāka. Risks ir arī saules ultravioletie stari. Īpaši, ja mati ir plāni, nepārtraukti eksponējot vienu zonu, var iedzīvoties kairinātā skalpā – sausos, zvīņainos ādas plankumos un apsārtumos.

Vienkārši un ātri – cits tēls

Foto: Vida Press

"Manuprāt, matu sasukai ir jābūt vienmēr regulējamai un nedrīkst tikt uzskatīta par galvas ādā iecirstu rakstu," izdevumā "Well+Good" paziņojis slavenību frizieris Pols Labreks. Tāds sīkums kā matu celiņa izšķiršana citviet ir paņēmiens, kā bez tādām kardinālām pārmaiņām (kā krāsa un garums) pamainīt izskatu. Ir taču garlaicīgi visu laiku izskatīties vienādi, īpaši, ja celiņš atrodas turpat jau no bērnības.

"Klasiskais celiņš pa vidu ir lielisks ikdienišķam un bohēmiskam izskatam," Linet K. iesaka šo vietu, lai vizuāli pagarinātu apaļu, garu vai ovālu sejas formu – "jo tas piešķir sejai simetriju. Kvadrātveida un apaļai sejai piestāvēs celiņš galvas sānos." Sānos vai dziļi sānos noderēs sievišķībai un glamūram, zigzags drāmas un dinamikas efektam.

Matu aerobika

Mati var būt spītīgi un, šķiet, ka pat ar atmiņu. Ja ilgstoši šķirti un ķemmēti vienā virzienā, tie ir pieraduši un turpinās krist, un liekties kā ierasts. Tomēr matus "pārmācīt" nav neiespējami. "Pirms gulētiešanas samitriniet matus pie saknēm, izšķiriet, kur vēlaties, un nostipriniet ar zemu zirgasti vai bizi. Dariet to nedēļas garumā katru vakaru un jaunā frizūra ieveidosies pati no sevis," iesaka Annija Raša. Paklausīgākiem matiem un tiem, kuriem celiņš nav kā akmenī cirsts, pietiks ar smalku ķemmi, matu sprādzi un sausas tekstūras fiksētāju. Noķemmē, piespraud un nofiksē!

Izmantotie avoti:
The Real Reason to Change Up Your Hair Part / Lindsay Colameo, Allure
The Fastest Way to Change up Your Entire Look? Switch Your Hair Part / Rachel Lapidos, Well + Good
Why Swapping Your Hair Part Periodically Is An Excellent Idea / Josee Ng, Glam
How to get rid of dandruff: the espert's guide / Hair.com by L'Oreal

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!