Pumpas, izsitumi un apsārtumi ir neskaitāmu sieviešu ikdienas sastāvdaļa, kas nereti paņem ne tikai daudz enerģijas, bet arī sagādā raizes un nepatiku pret savu ķermeni. Stiliste, grima speciāliste un imidža skolas-studijas "Unastyle" direktore Una Bernatoviča norāda, ka ir varianti, kā veidot sejas grimu, ja ir kādas ādas problēmas, taču meikapu izmantot bezgalīgi nevajadzētu – āda ir jāārstē.

Āda ir mūsu redzamākais orgāns

Cilvēka āda ir redzamākais orgāns. Tāpēc kādas nepilnības, piemēram, pumpas, izsitumi vai apsārtumi apkārtējiem ir labi redzami. Savukārt sievietes šādās situācijas izmanto grimu, lai nepilnību nomaskētu. Vizāžiste atklāj, ka ir īpaši notikumi, kad bez kosmētikas iztikt nevar, piemēram, saviesīgi vakara pasākumi, taču tie nav katru dienu. Pašos pamatos āda ir jāārstē – "nevar nepārtraukti smiņķēt virsū dekoratīvo kosmētiku, neārstējot iemeslu," skaidro Una.

Daļai sieviešu pa kādai pumpai izmetas reizi mēnesi, bet tādos brīžos viņas zina, kāpēc tas tā notiek. Grima speciāliste norāda, ka problemātiskas sejas ādas gadījumos noteikti ir diskomforts, taču tas jārisina nevis pie kosmetologa, bet gan ārsta. "Āda ir mūsu redzamākais orgāns. Ja mums ir kaut kas iekšķīgi slims, to ne vienmēr varam redzēt, bet, ja ir slima āda, tā ir jāārstē," vēlreiz uzsver vizāžiste.

Lai gan mūsdienās cilvēki kļūst aizvien saprotošāki un iecietīgāki, joprojām slima āda ir kaut kas tāds, no kā ir vēlme distancēties. Una skaidro, ka tas katram ir zemapziņā, piemēram, vīrieši novērtē veselīgu ādu, bet pumpas, iekaisumu un pleķu dēļ, stiprajam dzimuma nereti nav vēlmes komunicēt ar sievieti.

Tomēr dažkārt dāmas jau ir izmēģinājušas visus iespējamos variantus un apmeklējušas attiecīgos ārstus, kas, visticamāk, ieteikuši labākos problēmas risinājumus. Taču grima speciāliste iesaka talkā ņemt arī aptiekas kosmētiku, piemēram, ārstējošu krēmu ar toni. "Protams, ka cilvēkiem, kam ir apsārtumi vai kaut kādas pumpas, gribas nomaskēt. Nevienam jau negribas tādam staigāt, bet šādās situācijās jāskatās ļoti augstas kvalitātes kosmētika," skaidro vizāžiste. Tāpat liela uzmanība jāpievērš higiēnai, kā arī pirms meikapa uzklāšanas jāuzliek arī bāze, lai kosmētika patiešām nepilnības nomaskētu.

Kā nomaskēt pumpas izņēmuma gadījumos?

Grima speciāliste skaidro, ka nereti sievietēm ir pat tādi iekaisumi, kad nekāda kosmētikas kārta nepalīdzēs nomaskēt ādas problēmas. "Cilvēkam pašam jāsaprot. Nedrīkst problēmas ielaist," viņa norāda, piebilstot, ka smagākos gadījumos var pat palikt rētas. Tomēr ir arī citādākas situācijas, kad izmetušās vien dažas sarkanas pumpas, bet vakarā gaidāms svarīgs pasākums – tad talkā var ņemt atbilstošus kosmētikas produktus.

Viens no tādiem ir korektors. Šobrīd pieejami gan miesas toņos, gan krāsainās korektoru paletes, kur iekšā zaļganais, violetais un persika tonis. "Lai neitralizētu toni, liekam virsū pretkrāsu," skaidro Una. Tāpēc sarkanajām pumpām jāliek zaļas krāsas korektors. Tomēr speciāliste norāda, ka jāvēro, cik lielā mērā pumpa ir apsārtusi. "Kādreiz pietiek vietai uzlikt virsū miesas krāsas korektoru, un tā nomaskējas, nevis to zaļo "bliezt" virsū," norāda vizāžiste.

Tāpat jāsaprot, cik izteikta un redzama ir problēma – jo spilgtāka ir pumpas krāsa, jo virsū var likt sulīgāku koriģējošo toni, piemēram, kā iepriekš minēts – sarkanai pumpai zaļo korektoru. Savukārt gadījumos, kad apsārtums nav tik uzkrītošs, var pietikt vien ar tonālo krēmu, kas izlīdzinās toni un nomaskēs mazās nepilnības.

"Ja pumpa "spiežas ārā", mēs konkrētajā vietā uzliekam vēl vienu mazu tonālā kārtu," iesaka speciāliste. Viņa norāda, ka jāuzmanās no krāsainajiem korektoriem – ja tos neprot pielietot pareizi, nereti gadās defektu izcelt vēl vairāk.

Savukārt šajā rakstā uzzini, kā pareizi izvēlēties atbilstošāko tonālo krēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!