Foto: Vida Press

Sidnejas sejas estētikas konsultāciju uzņēmuma "Qoves" vadītājs Šafijs Hasans publicējis "YouTube" video, kurā apgalvo un skaidro, ka, pateicoties modernajām diētām un mainīgajiem miega paradumiem, cilvēki kļūstot aizvien nepievilcīgāki.

Videoklipā, kurš ir izraisījis neskaitāmas diskusijas un jautājumus, seju analītiķis uzdod jautājumu – kāpēc 1950. gadu skolu izlaidumu fotogrāfijās jaunieši izskatās vecāki, nobriedušāki un glītāki. Nevar taču būt, ka dzeramais ūdens bija dzidrāks un gaiss svaigāks! Šafijs Hasans skaidro: "Vidusmēra cilvēka seja kļūst nepievilcīgāka diētu dēļ. Tāpat pie vainas var būt miega paradumi, vides piesārņojums un mutes dobuma problēmas. Un starp "pievilcīgajiem" un "nepievilcīgajiem" rodas lielāka nevienlīdzība."

Viņš kā piemēru izceļ kāda jauna vīrieša portretu, norāda uz viņa izteiksmīgo apakšžokli un vaigu kauliem un skaidro: "Ir vairākas teorijas, kāpēc tas tā ir. Viena no tām, kas man šķiet piemērotākā, ir amerikāņu ortodonta Viljama Profita un kolēģu izvirzītā – funkcionālās matricas hipotēze." Neizskaidrojot hipotēzi līdz sīkumiem, speciālists izceļ aspektu, kas attiecas tieši uz skaistumu. "Sejas attīstību ietekmē spēks, kas tiek pielikts augšējam un apakšējam žoklim," jeb, ka šīs kaulu struktūras attīstība ir tieši vainojama pie " skaistuma un pievilcības" vai tās trūkuma.

@qovesstudio How does body fat impact facial attractiveness and leanness? #qoves #glowup #beautytok ♬ Stylish Jazz HipHop - Future Oriented Triad


Burtiski, žokļa attīstību ietekmē mēle, kas to var "nospiest uz leju vai uz āru", deformēt. Piemēram, tiek demonstrēta jaunas meitenes fotogrāfija, kuras žokļa līnija nav attīstījusies infekcijas dēļ. Skaistumu (jeb žokļa formu) ietekmē arī pastāvīga elpošana caur muti, zobu pāraugšanas problēma (Malocclusion) un smaganu atdalīšanās. Uzņēmums "Colgate", atsaucoties uz "Dental Press Journal of Orthodontics" statistiku, gluži vai apstiprina šo teoriju ar atzinumu, ka 22 procentiem pasaulē ir nepareizs sakodiens. Īsā video klipa noslēgumā Hasans rezumē: "Tā kā 70 procentiem Rietumu pasaulē ir kaut kādi traucējumi un deformācijas, kā šiem manis demonstrētajiem piemēriem, tas ir izskaidrojums, kāpēc sejas laika gaitā kļūst mazāk pievilcīgas."

@qovesstudio Pretty Privilege Explained #qoves #prettyprivilege #beautyprivilege ♬ original sound - QOVES


Video "YouTube" ir noskatījušies 2,6 miljoni cilvēku, "TikTok" pat vairāk nekā 3,2 miljoni. Daudziem bija ko teikt. "Cilvēki noteikti nekļūst neglītāki. Ja teiktajam noticējāt, neesat redzējis pietiekami daudz vecu fotogrāfiju," kāds rakstījis. "Viņi neizskatās vecāki, viņiem ir bērnu sejas ar pieaugušo cilvēku frizūrām," "Viņi izskatās nobriedušāki tikai tāpēc, ka šāds apģērbs mums asociējas ar pašu vecvecākiem". Cits autora teikto papildina: "Viena lieta, par ko cilvēki neaizdomājas, ir uzturs. Žoklis kļūst stiprāks, ja uzturā ir gaļa, dārzeņi, augļi un tā tālāk. Lietas, kuru sakošļāšanai ir jāizmanto spēks. Cilvēki kvalitatīvu maltīšu gatavošanu mājās ir aizstājuši ar apstrādātu, mīkstākas struktūras pārtiku un uzkodām. Un tas prasa savu." Hasana prāt – šīs pārmaiņas prasa skaistumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!