Foto: Vida Press
Ziemeļeiropas reģiona valstis – Norvēģija, Zviedrija un Dānija – ir izslavētas savas smalkās stila izjūtas dēļ, – arhitektūrā ar minimālismu, modē ar lakonisku atturību. Šovasar – arī ar matu krāsu!

Vieta, kur visātrāk apgūt visu jauno, ir sociālie tīkli un tajos šovasar dominē apzīmējums "scandi hairline" jeb "skandināvu matu līnija". Termins, kas mazdrusciņ sakņojas stereotipos. Proti, šajā reģionā mītošo sieviešu dabiski blondā matu krāsa, kas vasarā, saules iespaidā, ap sejas ovālu kļūst gaišāka un gaišāka. Un tā maigi izgaismo, ierāmē un izceļ sejas pantus.

Uz savas galvas rotas – apbrīnot šo saules spēju matus dabiski izbalināt – neizdodas visām un tāpēc ar friziera palīdzību to var izmēģināt jebkuras matu krāsas īpašniece. "Stilisti izbalina mazos, ap sejas ovālu esošos matiņus, lai tie būtu par pārējiem nedaudz gaišāki. Maigs, saules skūpsta efekts," izdevumā "Real Simple" skandināvisko krāsojumu romantizē slavenību frizieris Endrjū Fotzsimons, "izsmalcināts veids, kā paspilgtināt kopējo tēlu."

Blondīnēm, brunetēm un pat rudmatēm

Foto: Vida Press
Efektīgs rezultāts ir garantēts, pirmkārt, tām, kurām jau ir blondi matu toņi un gaišākas matu šķipsnas. Bet ne mazāk pievilcīgs tas būs arī uz citām matu krāsām un ādas toņiem. "Šī aktualitāte ir tik daudzpusīga, ka ir krāsojama arī sarkanos, brūnos un tumšos matos," apstiprina Fitzsimons, "lai gan rezultāts katrai krāsai atšķirsies, visos gadījumos ir iespējama balināšana par vienu vai diviem toņiem." Rudmatēm pielāgot karameļu, bet brunetēm šokolādes toņus.

Kā?


Tā kā galvenais skandināvu krāsojuma uzdevums ir dabiskuma efekts, toņu pārejai ir jābūt pakāpeniskai, maigai un tuvu matu saknēm, bez redzamām, kontrastējošām robežām. Tāpēc ir ieteicams to veikt pie profesionāla meistara, nevis mājas apstākļos. Kas būtu risks ne tikai nepanākt vēlamo rezultātu, bet ar sabojāt matu kvalitāti un pat skalpu.


Ar ļoti smalku ķemmi frizieris mazos "bērnu matiņus" nošķirs no pārējiem, piemeklēs, sajauks un iekrāsos toni, kas ir par vienu vai diviem toņiem gaišāks kā pārējie mati. Koncentrējoties tikai uz šīm smalkajām šķipsnām, gluži kā bērnībā, tiks panākts saules balinājuma efekts, tāds kā izgaismojums, rāmītis sejai.

Piesardzības pasākumi


Pirms doties uz salonu un pieprasīt šo pakalpojumu, jāpatur prātā dažas lietas. Pirmkārt, tā kā krāsojums ir tieši pie matu saknēm un uz tik trauslajiem, tā saucamajiem "bērnu matiņiem", to kopšanā jābūt īpaši piesardzīgiem (karsējošie līdzekļi!). Kā izdevumā "Vogue" brīdina frizieris Ādams Rīds: "Nepārspīlējiet! Šie ir trausli mati un šāds krāsojums jāveic tikai vienu vai divas reizes vasarā."


Otrkārt, jārēķinās, ka matiem ataugot, balinātā matu josla var izskatīties kontrastējoši, tāpēc ataugšanas jautājums ir jārisina ar toņu pārejām vai "skandināvu matu līnijas" atjaunošanu. Un tomēr, salīdzinot ar citiem gaišo šķipsnu paņēmieniem, šis oreola krāsojums prasa mazāk piepūles.

Treškārt, kā ar visiem gaišajiem matu toņiem, kopšanā ieteicams izmantot purpursarkanos vai zilos šampūnus, lai mazinātu iespējamo misiņa nokrāsu. Par matu rotu jārūpējas arī ar atbilstošiem kondicionieriem, matu maskām un vienmēr – ar aizsarglīdzekli pret karstuma (arī saules) ietekmi.

Izmantotie avoti:
The "Scandi Hairline" Is The Summer's Easiest (And Most Flattering) Hair Update / Lauren Murdoch-Smith, Vogue
The Scandinavian Hairline Is the Hairstyle Trend of the Summer / Real Simple
"I tried the Scandi hairline trend that's all over TikTok and here's why I'll never go back" / Chloe Burcham, Stylist

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!