
Vasara ir pašā plaukumā, tieši tāpat kā dārzi. Tajos bagātīgi atrodami dažādi garšaugi. Jā, visbiežāk tos audzējam savā dārzā vai arī pērkam tirgū, veikalā, zemnieku saimniecībās tādēļ, lai, gatavojot maltītes, ēdienu papildinātu ar labākām garšas niansēm. Reti kurš audzēs dilles, domājot tikai par savu veselību. "Rutks" piedāvā palūkoties uz zaļumiem no cita skatpunkta – kāpēc vieni vai otri garšaugi jāēd, ko tie sniedz mūsu veselībai un kā tos vislabāk šim nolūkam patērēt.
Timiāns
Timiāns (Thymus vulgaris) ir mūžzaļš daudzgadīgs panātru dzimtas puskrūms. Timiāna galvenā vērtība – ēteriskās eļļas. Lapās to ir ap 0,7-1,2%. Ēterisko eļļu sastāvdaļa ir timols (līdz 50%), miecvielas, saponīni, rūgtvielas. Ēteriskajām eļļām piemīt stipras antiseptiskas īpašības.
No žāvētām timiānu lapiņām gatavo ārstniecības tējas. Veselībai timiānu lieto, ja ir garais klepus, elpošanas ceļu iekaisumi, bronhiālā astma, angīna, gripa, bezmiegs, galvassāpes. Timiāns ir sens ārstniecības augs, to plaši lieto daudzu tautu medicīnā. Timiāna šķidrais ekstrakts ir pretklepus sīrupa – pertusīna sastāvdaļa.

Timiāna novārījumu lieto rīkles un mutes dobuma skalošanai, kā arī sasitumu, izmežģījumu, locītavu iekaisumu, radikulīta un ievainojuma brūču ārstēšanai. Šim nolūkam gatavo tēju. Ņem vienu vai divas tējkarotes timiāna uz vienu glāzi verdoša ūdens. Ļauj ievilkties, lieto pa pusglāzei četras reizes dienā.