Foto: LETA

Nav noslēpums, ka ikdienā ierobežotā laika un nereti arī ierobežoto finanšu līdzekļu dēļ mūsu ēšanas paradumi visai attāli līdzinās uztura speciālistu un mediķu ieteiktajiem. Tā rezultātā bieži vien pārtiekam no pusfabrikātiem, kā arī neveselīgiem un organismam nevērtīgiem našķiem, un uzkodām, kas, gluži likumsakarīgi, ietekmē arī mūsu fizisko un garīgo pašsajūtu, vēstī Wisemindhealthybody.com.

Vakaros, pārrodoties mājās, bieži vien ļaujamies slinkumam un pilnvērtīgas maltītes vietā nobaudām sviestmaizi vai pat izvēlamies ieturēties ārpus mājām, savukārt brīvdienās, baudot atpūtas un izklaides iespējas, izsalkumu remdējam, ļaujoties, piemēram, ātro uzkodu kārdinājumam.

Valda uzskats, ka veselīga dzīvesveida ievērošana ir dārgs prieks, ko atļauties var vien finansiāli nodrošināti un augstu labklājības līmeni baudoši cilvēki. Ekoloģiska pārtika, protams, izmaksā krietni dārgāk, taču, pārdomāti gatavojot ēdienu mājās un izmantojot sezonas produktus, nevis iegādājoties, piemēram, jau gatavus salātus un sviestmaizes, patiesībā varam krietni ietaupīt.

Neraugoties uz faktu, ka mūsdienās teju 50 procentus maltīšu tomēr ieturam ārpus mājas, aizbildinoties ar aizņemtību un laika trūkumu ēdiena gatavošanai pašu spēkiem, pilnveidojot savas kulinārās prasmes un apņemoties sniegt ieguldījumu savā veselībā, varam ievērojami uzlabot mūsu dzīves kvalitāti, tai pat laikā netērējot ievērojamus līdzekļus.

Turpinājumā piedāvājam izplatītākos mītus par ēdiena gatavošanu mājās, kā arī ieteikumus, kā ēst veselīgi pat tad, ja nākas dzīvot ar ierobežotiem finansiālajiem līdzekļiem.

Pirmais mīts: veselīgs ēdiens ir dārgs ēdiens

Pētījumi liecina, ka veselīga uztura ievērošana nebūt nav ekstra, ko atļauties var vien izredzētie. Patiesībā dārgāko preču sarakstu, kas nonāk mūsu iepirkumu groziņos lielveikalos, veido cukurs un to, kā arī kofeīnu saturoši produkti, alkohols un cigaretes, kā arī dažādi našķi. No tā visa atsakoties, mūsu pārtikas iegādei veltītie tēriņi ievērojami saruks, turklāt, iepērkoties apdomīgi un pārdomāti, izvairīsimies no lieku produktu iegādes, nodrošinoties ar to, kas patiešām ir nepieciešams.

Otrais mīts: veselīgu ēdienu ir grūti atrast

Lai iegādātos veselīgus produktus, tev nebūt nav jādodas uz tuvējo eko veikalu vai bioloģisko saimniecību. Protams, pārtikas lielveikalos atrodamo produktu sastāvā bieži vien ir organismam kaitīgas un nebūt ne nepieciešamas vielas, taču, iegādājoties sezonas produktus, kā arī izvērtējot produktu sastāvu kopumā, ir iespējams nodrošināties ar visu veselīgām maltītēm nepieciešamo, netērējot ievērojamus naudas līdzekļus. Tāpat teicama iepirkšanās vieta ir tirgus, kas mūsdienās strauji atgūst savu agrāko popularitāti.

Vairāk par produktiem, ko vērts atstāt lielveikalu plauktos, lasi šeit!

Trešais mīts: veselīga ēdiena pagatavošanai nepieciešams ilgs laiks

Patiesībā, lai pagatavotu vienkāršu un veselīgu maltīti, nav nepieciešams ilgs laiks. Variējot ar sastāvdaļām un izvēloties pārbaudītas receptes, piemēram, veselīgas vakariņas ar pamatēdienu, piedevām un salātiem, iespējams pagatavot nepilnas stundas laikā. Turklāt pāri palikušo ēdienu varēsi baudīt nākamās dienas pusdienās, tā aiztaupot nepavisam ne izdevīgo gājienu uz tuvējo kafejnīcu.

Turpinājumā iepazīsties ar uztura speciālistu ieteikumiem, kā ēst veselīgi, neraugoties uz ierobežotām finansēm!

1. Lai noskaidrotu, kādiem produktiem tērē lielākos naudas līdzekļus, nedēļas garumā pieraksti pilnībā visus savus tēriņus! Tā uzzināsi, kādos gadījumos naudu iztērē nelietderīgi un no kā iespējams atteikties. Eksperti naudu aicina uzlūkot kā savas dzīves enerģiju, apsverot un izvērtējot, kā to pielietot pēc iespējas pilnvērtīgāk un prasmīgāk.

2. Balstoties iepriekš veiktajos novērojumos, izlem no kādiem trīs patiesībā nevajadzīgiem ikdienas pirkumiem vari atteikties. Ja esi paradusi ik dienas iegādāties kafiju līdzi ņemšanai 1,90 eiro apmērā, tad gadā tie jau būs 690 eiro, ko patiesībā būtu iespējams izmantot krietni lietderīgāk. Vērts padomāt, vai ne?

3. Iepazīsties ar sezonas produktu sarakstu un veido savu ikdienas ēdienkarti no tiem. Tā ne tikai uzņemsi vairāk vitamīnu un ietaupīsi līdzekļus, bet arī pasargāsi sevi no, piemēram, ilgākas augļu un dārzeņu uzglabāšanas nolūkos pielietotās ķīmijas.

4. Iepazīsti mazo veikalu piedāvājumu! Nereti tieši nelielajos piemājas veikaliņos ir iespējams iegādāties svaigus un gardus produktus par krietni zemākām cenām nekā tos piedāvā lielveikalu ķēdes ar šķietamām produktu akcijām. Tāpat vērts izpētīt tirgus piedāvājumu, iepazīstot pārdevējus un viņu preces un atrodot sev tīkamākos tirgotājus un garšīgākos produktus.

5. Izmēģini tiešo pirkšanu! Tā ne tikai varēsi iegādāties ekoloģiskus produktus par izdevīgām cenām, bet arī atbalstīsi vietējos uzņēmējus un zemnieku saimniecībās.

Kā vēstī, piemēram, Tiesapirksana.lv, šāda prakse jau vairāk nekā 10 gadus rezultatīvi darbojas daudzās valstīs, kā alternatīva industriālajai pārtikas sistēmai, kas veicina arvien intensīvāku, uz ķīmiskiem pesticīdiem, minerālmēsliem, antibiotikām un ĢMO bāzētu lauksaimniecību, kurā pircējiem ir zudusi saikne ar patieso pārtikas ražotāju – lauksaimnieku. Tiešās pirkšanas veidi ir dažādi, un visbiežāk pircēji ar zemniekiem vienojas par konkrētu tiešās pirkšanas veidu, kas abām pusēm šķiet visizdevīgākais.

6. Apgūsti kulinārijas pamatus! Lai ēdiena gatavošana veiktos raitāk, pilnveido savas prasmes, apgūstot vajadzīgās pamatzināšanas, kas ļaus īsā laikā pagatavot veselīgas un garšīgas maltītes, variējot vien ar piedevām un garšvielām. Tāpat parūpējies, lai ledusskapī un virtuves plauktos pastāvīgi atrastos būtiskākās izejvielas, no kurām iespējams pagatavot teju ikvienu maltīti!

7. Lai nenāktos tērēt līdzekļus, pusdienojot tuvējā kafejnīcā, pārvari slinkumu un sagatavo maltīti jau laikus, ēdienu ņemot līdzi uz darbu!

8. Iepērcies internetā! Nereti veselīgus produktus par zemākām cenām iespējams iegādāties virtuāli. Šādi vari atrast arī virtuves piederumus, garšvielas un šķietami ekskluzīvas izejvielas, kas bagātinās ikvienu maltīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!