Foto: PantherMedia/Scanpix

Šķiedrvielas ir uzturvielas, ko daļa cilvēku uzskata teju par brīnumlīdzekli, lai atbrīvotos no liekajiem kilogramiem. Tomēr realitātē to ietekme nav tik pārsteidzoša. Šķiedrvielas palīdz noritēt virknei procesu cilvēka organismā, kā arī mazina dažādu saslimstību risku. Tāpat tās ir labs līdzeklis, lai uzlabotu gremošanas sistēmas darbību, kā arī padarītu atbrīvošanos no nevēlamā svara. Tiesa, šmauga vidukļa iegūšanai ar nelielu devu šķiedrvielu nepietiks.

Ne visas šķiedrvielas ir vienādi efektīvas

Uztura speciālists Džo Līčs "Authority Nutrition" skaidro, ka šķiedrvielas ir labi zināma, bet slikti izprasta uzturviela. Vienkārši sakot, tie ir ogļhidrāti, ko cilvēka organisms nespēj pārstrādāt. Pastāv divu veidu šķiedrvielas: šķīstošās un nešķīstošās, atkarībā no tā, vai viela šķīst ūdenī. Nešķīstošās šķiedrvielas organisma darbību ietekmē pavisam nedaudz, bet šķīstošajām mēdz piedēvēt teju maģisku spēku attiecībā uz veselīgu gremošanas sistēmu un cīņu ar liekajiem kilogramiem.

Tiesa, ne vienmēr šķiedrvielas palīdzēs atbrīvoties no nevēlamajiem tauciņiem un liekajiem kilogramiem. Līčs uzsver, ka šķiedrvielām piemīt virkne vērtīgu īpašību, kāpēc tās nepieciešams lietot uzturā, bet, ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, ir nepieciešams veikt arī citas pārmaiņas savā dzīvē. Ar papildu šķiedrvielu uzņemšanu vien nepietiks, ja tavs dzīvesveids ir mazkustīgs un ikdienā uzņemto kaloriju daudzums krietni pārsniedz patērēto.

Šķiedrvielas pret hroniskām slimībām un liekajiem kilogramiem


Foto: Shutterstock
Lai arī cilvēka organisms šķiedrvielas praktiski nepārstrādā un resno zarnu tās sasniedz tikpat kā neizmainītas, tās ir ļoti vajadzīgas gremošanas traktā esošajām baktērijām. Tām nepieciešamas šķiedrvielas, lai varētu pildīt savu lomu veselības uzlabošanā un uzturēšanā. Baktērijas ietekmē cilvēka svaru, cukura līmeni asinīs, imunitāti un pat smadzeņu darbību.

Tāpat šķiedrvielas nepieciešamas, lai baktērijas varētu ietekmēt iekaisuma procesus organismā un novērst ar tiem saistītās veselības problēmas. Ja akūts iekaisums ir organisma reakcija cīņā ar kaitīgiem organismiem, tad hronisks iekaisums nodara nopietnu ļaunumu veselībai, veicinot dažādu hronisku saslimstību attīstību. Tāpat hronisks un viegls iekaisums veicina pieņemšanos svarā un aptaukošanos.

Ir pieņemts uzskatīt, ka šķiedrvielas palīdz saglabāt sāta sajūtu, tādā veidā izvairoties no lieku kaloriju uzņemšanas, tomēr Līčs uzsver, ka šo apgalvojumu var attiecināt tikai uz noteikta veida šķiedrvielām. Ilgu sāta sajūtu nodrošina šķīstošās šķiedrvielas ar augstu viskozitāti. "Live Strong" norāda, ka šķiedrvielas ar augstu viskozitāti atrodamas burkānos, linsēklās, ābolos, apelsīnos, riekstos, klijās, miežos un žāvētās pupiņās.

Kas par daudz, tas par skādi. Sāc pamazām


Foto: Shutterstock
Lai arī šķiedrvielām patiešām piemīt ļoti daudz vērtīgu īpašību, to daudzums uzturā ir jāpalielina pakāpeniski. "Live Strong" skaidro, ka, pēkšņi palielinot uzņemto šķiedrvielu daudzumu, var rasties blakusefekti, piemēram, nepatīkamas sajūtas vēderā un caureja.

Tāpat Līčs norāda, ka nevajadzētu aizrauties ar uztura bagātinātājiem, kas paredzēti, lai palielinātu uzņemto šķiedrvielu daudzumu. Tie, protams, var palīdzēt nedaudz uzlabot veselību, bet to ietekme uz atbrīvošanos no liekajiem kilogramiem nav zinātniski pierādīta. Viņš uzsver, ka visveselīgāk un noderīgāk ir uzņemt šķiedrvielas ar uztura palīdzību.

Augļi, dārzeņi un pilngraudu produkti – kur meklēt šķiedrvielas


Foto: Shutterstock
Šķiedrvielas lielā daudzumā ir atrodamas augu valsts produktos. Kā norāda "WebMD", viens no zināmākajiem šķiedrvielu avotiem ir pilngraudu produkti. Tikai atceries, ka ne visi produkti, kas marķēti ar zīmi "pilngraudu", patiešām ir veselīgi. Graudi var būt samalti pārāk smalki vai pilngraudu brokastu pārslas bieži ir bagātinātas ar lielu daudzumu cukura. Vairāk par to, kā noteikt, vai pilngraudu produkti patiešām ir veselīgi, lasi šeit.

Šķiedrvielas atrodamas arī svaigos augļos. Turklāt tie parasti ir bagāti arī ar vitamīniem, sniedzot tavai veselībai vēl lielāku labumu. Ja tavs mērķis ir atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, pievērs uzmanību tam, ka augļos ir arī ļoti daudz cukuru. Arī zaļajos zirnīšos, brokoļos, spinātos un virknē citu dārzeņu ir daudz šķiedrvielu. Nebaidies pievienot omletei spinātus, lai uzņemtu vērtīgās šķiedrvielas.

Pupiņas un citi pākšaugi arī ir vērtīgs šķiedrvielu avots. Tāpat uztura papildināšana ar riekstiem un dažādām sēklām ļaus palielināt uzņemto šķiedrvielu daudzumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!