Foto: Shutterstock
Sākoties pavasarim, cilvēki mēdz sevi palutināt un atgūt enerģiju, dzerot kļavu un bērzu sulas. Parasti agrāk cilvēki tiek pie saldākā dzēriena, kas iegūts no kļavām, bet svaigas bērzu sulas tiek liktas galdā nedaudz vēlāk. Lai arī Latvija ir neliela, laiks, kad tiek veikti pirmie urbumi kokos dažādos valsts nostūros, var atšķirties, tomēr tas nemaina spirdzinošo dzērienu ietekmi uz veselību.

Kļavu sula daudzviet bija pieejama jau pirms vairākām nedēļām. Saldeno dzērienu mēdz dēvēt arī par dabas limonādi. Jau iepriekš uztura speciāliste Eva Kataja ir skaidrojusi, ka kļavu sula var saturēt līdz pat 10 procentiem cukura. Parasti gan tajās ir tikai ap trīs procentiem cukura. Speciāliste arī norādīja, ka šis dzēriens satur gan minerālvielas, gan enzīmus, dažādas organiskās skābes un citus savienojumus, kas labvēlīgi ietekmē organismu. "Tā kā pavasarī organisms nereti ir saguris, papildu uzturvielu piegāde nāks tikai par labu. Protams, minerālvielu koncentrācija nav pārāk liela, taču proporcionāli visvairāk kļavu sulā ir mangāns un kālijs, un nedaudz ir arī magnijs un kalcijs."

Sulai piemīt tonizējoša, urīndzenoša, pretiekaisuma, atkrēpošanas, organismu spēcinoša un brūces dziedinoša iedarbība. Līdzīgi bērzu sulai, tā veicina vielmaiņu atkritumproduktu izvadīšanu. Šī sula atšķirībā no bērzu sulas ir jāizdzer uzreiz un nav ilgstoši glabājama. Sulās nav vielu, kas var izraisīt alerģiju, un tās var droši lietot gan bērni, gan grūtnieces. Visveselīgākās kļavu sulas ir četras līdz piecas stundas no tecēšanas brīža, un būtu ieteicams tās dzert šajā laikā.

Tomēr paturi prātā, kļavu sulās ir krietni vairāk cukura nekā bērzu sulās. "Women's Health" iesaka neaizstāt ūdeni ar kļavu sulu un nelietot šo dzērienu pārmērīgi daudz, jo tas tomēr satur cukurus. Sulās nav tik daudz minerālvielu un vitamīnu, lai cilvēku, kas ikdienā nav īpaši aktīvs, uzņemtais cukura daudzums nekā neietekmētu.

Bērzu sulas ne tik saldenas, bet ļoti ieteicamas

Tad, kad kļūst siltāks, iespējams tikt arī pie bērzu sulām, kas sniegs enerģiju un palīdzēs attīrīt organismu. Uztura speciāliste Līga Balode savulaik norādīja, ka sulas normalizē organisma fizioloģiskos procesus, uzlabo vielmaiņu, kā arī stiprina imūnās spējas. Tām piemīt arī urīndzenoša iedarbība, kas noder organisma attīrīšanai. Pateicoties sulās esošajam cukuram, bērzu sula var sniegt īslaicīgu možumu un enerģiju. Arī bērzu sulas vislabāk dzert svaigas – četru stundu laikā no brīža, kad tās "pametušas" koku.

Salīdzinot ar ūdeni, bērzu sulās ir vairāk dažādu mikroelementu. Tajās ir nedaudz magnija, kālija, kalcija, cinka, vara un dzelzs. Pateicoties sulās esošajam kālijam, bērzu sulas ir piemērotas cilvēkiem, kas iecienījuši sāļus ēdienus. Svaigas bērzu sulas satur arī C vitamīnu un dažādas bioloģiski aktīvas vielas.

Pieci iemesli, kāpēc uzturā lietot bērzu sulas

Bērzu sulas nenoliedzami ir ļoti vērtīgs dabas produkts, ko droši var lietot uzturā. Tas ne tikai ļaus uzņemt vitamīnus un minerālvielas, bet arī palīdz uzlabot veselību un labsajūtu. Lūk, pieci iemesli, kāpēc bērza sulas iesaka lietot "Medical Daily" eksperti.

Zobu un mutes veselības uzlabošanās

Bērzu sulas palīdz uzlabot mutes veselību, pateicoties to sastāvā esošajam ksilītam. Šis dabīgais saldinātājs palīdz uzturēt labu zobu stāvokli, jo baktērijas, kas veicina zobu bojāšanos, nevar no tā baroties. Ksilīts ir salda, kristāliska viela, kas tiek plaši izmantota cukura aizvietošanai.

Palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs

Bērzu sulas satur arī organiskus savienojumus, ko sauc par saponīniem. Ir izpētīts, ka tiem piemīt holesterīna līmeni samazinoša iedarbība. Šīs vielas palīdz labāk izvadīt holesterīnu un neļauj tā līmenim atkal paaugstināties.

Uzlabo aknu veselību

Bērzu sulās esošās vielas atvieglo aknu darbību, palīdzot tām labāk izvadīt toksīnus, piemēram, alkoholu un piesātinātās taukskābes. Saldenajā dabas dzērienā ir īpašas cukuru formas, minerālvielas un vitamīni, kas uzlabo aknu darbību.

Palīdz uzlabot nieru darbību

Arī nierēm bērzu sulas lietošana uzturā var palīdzēt. Tas galvenokārt ir saistīts ar to, ka šis dzēriens ir ar diurētisku iedarbību un palīdz izskalot liekos sāļus no organisma, atvieglojot nieru darbību.

Pozitīvi ietekmē ādas stāvokli

Bērzu sula un tajā esošās vielas palīdz aizsargāt ādas šūnas un padara ādu mirdzošāku. Sulu var izmantot ne tikai kā dzērienu, bet arī, lai noskalotu seju. Lai āda būtu vesela un mirdzoša, ir ļoti būtiski uzņemt šķidrumu, un bērzu sula lieti noderēs. Tās arī nedaudz palīdzēs aizsargāt ādu no piesārņojuma un citiem kaitīgiem ārējiem faktoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!