Foto: Shutterstock
Košļene palīdz ne tikai samazināt zobu aplikumu, kas veicina kariesu un zobu bojāšanos, un sliktu elpu, bet arī trauksmi. Vienkāršs un lēts līdzeklis mentālajā cīņā!

Pārāk labi, lai būtu patiesība un tomēr – košļājamā gumija ir vienkāršs un pat zinātniski pamatots līdzeklis cīņā pret trauksmi. Kopš cilvēces sākumiem, cilvēki ir mutē likuši košļājamas lietas. Pierādījumi? Arheoloģiskajos izrakumos Dānijā atrasta, pirms 5700 gadiem kādas meitenes izspļauta "gumijas" priekštece – bērza miza.

Mazina trauksmi un veicina koncentrēšanās spēju

2022. gada eksperimentā, kurā piedalījās vairāk nekā 400 pieaugušo, tika secināts, ka "košļājamā gumija ir lēts, drošs un efektīvs veids, kā mazināt trauksmi un stresu". Lai ieguvumus pamanītu, noteikums ir to košļāt regulāri un vismaz divu nedēļu garumā.

Košļājot, mutes kustināšana palīdz palikt nomodā, kad, piemēram, ir vēlas mācības vai ir jāvada auto. Ietekme ir pierādīta – košļāšana palielina asins plūsmu tajās smadzeņu daļās, kas saistītas ar mācīšanos un atmiņu. Citviet pētnieki apgalvo, ka košļājamās gumijas lietošana mācību laikā nodrošina pat labākus rezultātus akadēmiskajos pārbaudījumos. Vēl arī, ka košļājamā gumija darba dienas laikā palielina koncentrēšanās spēju. Tiesa, pētījumos nenošķir placebo efektu, jo cilvēki zina, ka viņi košļā! Un ja placebo ietekmē, ja nomierina fakts, ka palīdzība ir turpat kabatā, tas jau ir labi.

Zobiem, smaganām, elpai un atvilnim

Košļāšanas noslēpums un ieguvums ir tas, ko zinātnieki dēvē par "stimulētām siekalām". Košļāšanas laikā izdalās 10 – 12 reizes vairāk siekalu, un tajās ir vairāk bikarbonāta (siekalu galvenā sastāvdaļa) salīdzinājumā ar nestimulētām siekalām. Bikarbonāts palīdz samazināt aplikumu, kas veicina kariesu, zobu bojāšanos, smaganu slimības un sliktu elpu. Košļene, kas nesatur cukuru, palīdz mazināt zobu caurumu veidošanos, jo samazinās baktēriju līmenis mutē, kas parasti ir caurumu iemesls.

Siekalu bikarbonāts ir būtisks arī kuņģa skābes līdzsvarošanā. Tā kā siekalas parasti ir sārmainas, stimulētās siekalas var būt efektīvas, lai mazinātu skābes atviļņa (jeb refluksa) simptomus. Tādēļ grūtniecēm un sievietēm, kuras baro bērnu ar krūti un kurām ir nosliece uz refluksu, mēdz ieteikt gumijas košļāšanu.

Bez cukura!

Lai gan košļājamā gumija neaizstāj zobu tīrīšanu un zobu diegu lietošanu, tā var būt efektīvs līdzeklis, kā arī ikdienas stratēģija, lai palīdzētu tikt galā ar refluksu, trauksmi un sliktu elpu. Protams, ja vien gumija ir bez cukura, tā būs nekaitīga veselības stratēģija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!