Foto: Privātais arhīvs
"Sākumā es neko neredzēju – katrai mammai liekas, ka viņas bērns ir ideāls. Es pat jūsmoju par sava bērna omulību," tā stāstu par nu jau piecpadsmitgadīgo dēlu Hugo Pupiņu un viņa ķermeniskajām pārmaiņām sāk mamma Inga Ziņģe-Pupiņa. "Hugucis omulīgs bijis vienmēr, viņam vienmēr paticis gardi paēst. Tomēr kādā brīdī es pamanīju – viņam sāk parādīties "rokturīši", izgāzies puncītis... Manīju, ka viņam pašam radies diskomforts par ķermeni," viņa atceras. Mammai izdevās uztvert pirmo pavedienu, kā dēla dzīvesveidā ieviest pārmaiņas, un tālāk jau Hugo pats rada citus pavedienus. Tā agrākais sporta nīdējs iemīlējis sportu un veselīgu uzturu un nu jau var pamācīt mammu.

Nav noslēpums, ka bērnu liekais svars ir izplatīta problēma Latvijā. 2018. gadā deviņgadīgo trešās klases skolēnu grupā Latvijā lieka ķermeņa masa vai aptaukošanās bija 27,2 procentiem zēnu un 22,9 procentiem meiteņu*.

Speciālistu padomi it kā liekas loģiski un saprotami, tikai – ne vienmēr dzīvē tik viegli īstenojami. Tādēļ iepazīstinām ar Hugo un viņa mammas Ingas pieredzi, kā Hugo izdevās būtiski mainīt dzīves ieradumus.

"Vistrakākais ir ilūzijas jebkurā sfērā – mēs varam sevi ar tām barot un attaisnot, bet tā tikai nepareizo vai miglaino procesu pagarinām," tā Inga no vienas puses raugās uz piedzīvoto situāciju, kad ilūzijas bija jāatmet. Vienlaikus – Hugo ir viņas pirmais bērns, ar kuru "visur, gan progresā, gan cīņās, bijusi pirmā pieredze". Turklāt mammas acīs bērns vienmēr ir ideāls: "Es viņu, kā visas mammas savus bērnus, redzēju ideālu – tādu skatījumu mammām Dievs ir radījis, tas ir pareizi. Mēs arī redzējām, ka Hugo ir ļoti attīstītas garšas kārpiņas. Viņam patīk izmeklētas garšas, un ēdot viņš ir laimīgs. Turklāt viņš jau agrā vecumā sāka gatavot ēdienu gan sev, gan citiem. Jau desmit gados bija tāds mazais šefpavārs, ar interesi veikalā meklēja garšvielas. Dzimšanas dienā labākā dāvana viņam ir Indijas garšvielas! Un, loģiski, ja tev patīk gatavot ēst un baudīt ēdienu, svars var nākt klāt vairāk. Tolaik viņu arī neinteresēja sports – dēlu vairāk saistīja mūzika, viņš deviņus gadus spēlēja klavieres. "

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!