Foto: Shutterstock
Ja sejas āda neizskatās tā, kā gribētos, tās veselību uzlabot palīdzēs korekciju ieviešana ikdienas ēdienkartē. Tieši uzturs, kā zināms, ir viens no noteicošajiem mūsu skaistuma un veselības faktoriem, tāpēc ēdienkartes sakārtošanai patiesi ir vērts pievērst uzmanību. Lūk, produktu apkopojums, kas visbiežāk izraisa dažādas sejas ādas veselības problēmas, kā arī ekspertu ieteikumi to risināšanai.

Piena produkti

Kā zināms, piena produkti ir teicams olbaltumvielu un kalcija avots. Tomēr, kā liecina pētījumi, tieši šīs uzturvielas un mikroelements organismā izraisa iekaisuma procesus, kas, savukārt, var ierosināt ādas problēmas. To apstiprina 1989. gadā veikts pētījums Hārvarda Universitātē, kurā, analizējot 75000 sieviešu veselības stāvokli 12 gadu garumā, tika secināts, ka, atsakoties no piena produktu lietošanas, mazinās akne, kā arī citi sejas ādas izsitumi, tās tonim izlīdzinoties un tekstūrai kļūstot gludākai. Gadījumā, ja arī tu cīnies ar neveselīgu sejas ādu, izmēģini govs piena aizstāšanu ar mandeļu, auzu vai rīsu pienu, kā arī ierobežo uzturā lietoto citu piena produktu daudzumu!

Glutēnu saturoši produkti

Lai gan mūsdienās glutēna nepanesamība kļūst arvien aktuālāka, ne visi cilvēki apzinās tās izpausmes. Nereti par organisma pretreakciju glutēnu saturošiem produktiem var liecināt arī aknes uzliesmojumi. Amerikas Dermatoloģijas akadēmija (American Academy of Dermatology) publicējusi pētījumu, kurā atklāts, ka 50 procenti sieviešu vecumā no 20 līdz 29 gadiem cieš no aknes, savukārt vecumā no 29 līdz 49 gadiem – 25 procenti.

Kā izrādās, slimības iemesls nereti ir saistīts ar glutēna nepanesamību, kas izpaužas ādas iekaisuma formā, organismam nespējot pārstrādāt to saturošus produktus. Tā rezultātā rodas organisma iekaisuma procesi, kā arī pastiprināta insulīna izdalīšanās, kas, kā apgalvo mediķi, ir viens no izplatītākajiem aknes cēloņiem.

Cukuru saturoši produkti

Cepumi, konfektes, šokolāde, smalkmaizītes un gāzētie dzērieni liek paaugstināties cukura līmenim asinīs, attiecīgi izdaloties insulīnam. Kā jau minēts iepriekš, tā klātbūtne nereti korelē ar ādas izsitumu veidošanos. Jāpiebilst, ka produkti, kas paaugstina cukura un insulīna līmeni asinīs, satur augstu glikēmisko indeksu, savukārt produkti, kas normalizē tā līmeni asinīs, nodrošinot arī pakāpenisku enerģijas izdalīšanos, satur zemu glikēmisko indeksu.

Kādā 2007. gadā veiktā pētījumā tika atklāts, ka pusaudži, kuri uzturā lietoja dārzeņus un gaļu, kamēr citi – saldumus un miltu izstrādājumus, no aknes pēc trīs mēnešiem cieta krietni retāk.

Jāpiezīmē, ka ādas veselībai draudzīgi produkti ir arī pākšaugi, āboli, apelsīni, spināti un bezpiedevu jogurts, rezumē mediķi.

Alkohols

Alkohols veicina organisma atūdeņošanos, kas, savukārt, ierosina ādas sausumu. Turklāt alkoholā esošais cukurs veicina iekaisuma procesu veidošanos organismā. Tas var izraisīt asinsvadu paplašināšanos, izsitumu veidošanos un poru nosprostošanos. Jāpiebilst, ka regulāra alkohola lietošana novājina imunitāti, kas, savukārt, var radīt sastrutojumus.

Tāpat grādīgie dzērieni samazina organismā esošo antioksidantu un uzturvielu daudzumu, kas nepieciešami veselīgas ādas uzturēšanai. Lai to novērstu, mediķi atgādina par pietiekama ūdens daudzuma uzņemšanu un sabalansētas ēdienkartes ievērošanu.

Dermatoloģes Lāsmas Kalnbērzas komentārs

Ja āda izskatās neveselīgi, ieteiktu vispirms pievērst uzmanību organisma vispārējam stāvoklim. Vajadzētu padomāt, vai uzturs ir pilnvērtīgs, pietiek vitamīnu, un cik veselīgs ir dzīves veids kopumā. Lai noskaidrotu veselības stāvokli, var veikt papildu izmeklējumus - pārbaudīt asins ainu, aknu, nieru, kuņģa-zarnu trakta darbību un citus aspektus.

Atsevišķi sausas ādas laukumiņi, kas nereti novēroti uz sejas, var liecināt par iekaisumu - mikrobu izraisītu vai ekzematozu (alerģiska tipa). Arī pūtītes - strutaini izsitumi - ir iekaisuma reakcija. Šādos gadījumos kosmētiskie līdzekļi bieži nav pietiekami efektīvi. Visticamāk būs vajadzīgi ārstnieciski līdzekļi - iekaisumu mazinošs, dezinficējošs krēms vai pat iekšķīgi medikamenti.

Ja āda ir taukaina vai kombinēta, turklāt ar pinnēm, ļoti svarīga ir regulāra tās kopšana ar sejas ādas tipam piemērotiem līdzekļiem. Vispirms āda jāattīra no tauku kārtiņas un netīrumiem. Aptiekā nopērkamas speciālas ziepes, želejas un losjoni, kas saudzīgi notīra ādu un satur ārstnieciskas vielas. Problemātiskai ādai ar tieksmi veidoties pinnēm ir piemēroti eļļu nesaturoši mitrinoši krēmi, kas nenosprosto poras, regulē tauku dziedzeru darbību un rezultātā pasargā ādu no jaunu izsitumu veidošanās.

Ginekoloģes Guntas Frīdenbergas komentārs

Akne ir iekšķīga problēma, kas parasti ir saistīta ar hormonu disbalansu pubertātes vecumā. Ja izsitumi nepāriet arī pēc dzimumbrieduma sasniegšanas, noteikti jāturpina ne tikai ievērot kosmetologa rekomendācijas ādas kopšanai, taču jānoskaidro arī slimības cēloņi, sākot ar ginekologu, kurš nosaka hormonu līmeni asinīs.

Jāpiezīmē, ka tādi simptomi kā taukaina āda un strutainas pumpas var liecināt par vīrišķo dzimumhormonu pastiprinātu ietekmi, kas parasti izsitumu veidā izpaužas ne tikai šaurā sejas daļā, kā, piemēram, "T" zonā (piere, deguns, zods), bet arī citviet. Līdztekus ginekologa apmeklēšanai vajadzētu arī pārbaudīt kuņģi pie gastroenterologa uz helikobaktērijām, kas arī bieži ir šo izsitumu iemesls. Noteikti nedrīkst aizmirst arī par veselīgu, šķiedrvielām bagātu uzturu un regulāru ēšanu.

Avots: www.positivemed.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!