Vairākos preses ziņojumos pēdējā laikā bargu kritiku saņēmusi ASV valdības ieteiktā "pārtikas piramīda", kurā atklāti nopietni trūkumi. Šie ieteikumi esot tik kļūdaini, ka tie pat daļēji tiek vainoti amerikāņu aptaukošanās epidēmijas izraisīšanā.
Pārtikas eksperti apgalvo, ka šis fakts bijis zināms jau daudzus gadus, taču neelastīgās politikas dēļ nekādas izmaiņas "pārtikas piramīdā" nav veiktas. Tikmēr citas organizācijas izveidojušas savus ieteikumus par to, kā visveselīgāk ēst.

ASV “pārtikas piramīdas” trūkumi

Ja cilvēks apzinīgi sekotu pašreizējās ASV "pārtikas piramīdas" ieteikumiem, tad viņš, visticamāk, nespētu ne zaudēt svaru, ne pazemināt holesterīna līmeni, asinsspiedienu vai risku saslimt ar hroniskām slimībām. Tas tāpēc, ka pašreizējie ieteikumi ir pārāk vispārīgi.

  • Visi tauki nav vienādi

"Pārtikas piramīda", piemēram, nešķiro taukus un iesaka tos lietot atturīgi. Bet, kā jau jūs to droši vien būsiet dzirdējuši, ir "labie" tauki un "sliktie" tauki. Labās ir nepiesātinātās taukvielas, kas parasti tiek iegūtas no augu valsts produktiem. Šīs vielas sniedz organismam ļoti vajadzīgas taukskābes, kuras organisms pats nespēj izstrādāt.

Sliktie ir piesātinātie tauki - tās ir modificētās augu taukvielas vai dzīvnieku tauki. Šie "sliktie" tauki veicina artēriju nosprostošanos un paaugstina holesterīna līmeni.

Tāpēc, lai gan margarīns un tam līdzīgie produkti šķiet ļoti pievilcīgi, ieteicams tomēr lietot "labās" taukvielas, kas iegūstamas no augu eļļām, piemēram, rapšu vai olīvu eļļas. Tā paša iemesla dēļ ieteicams ierobežot sarkanās gaļas patēriņa kvantitāti un biežumu.

Tomēr taukvielu avotus nevajadzētu pilnībā izslēgt no ēdienkartes. Vienkārši jāizvēlas veselīgākie produkti, no kuriem iegūt šīs taukvielas. Čipsi un cepumi, piemēram, noteikti nav nekāds veselīgais taukvielu avots!

  • Rafinēti graudaugu produkti var būt kaitīgi

ASV ieteiktās "pārtikas piramīdas" pamatā ir graudaugi un to produkti, taču nav uzsvērts tas, ka pilngraudu produkti ir daudz veselīgāki par smalkajiem miltiem un no tiem gatavotajām pārslām un makaroniem. Pārstrādes procesā graudi zaudē vērtīgās uzturvielas. Turklāt diēta, kurā tiek daudz lietoti rafinēti rīsi un makaroni, veicina aptaukošanos cilvēkiem, kas aktīvi nesadedzina uzņemtās kalorijas. Šiem rafinētajiem produktiem ir augsts glikēmiskais indekss - līdz ar tiem asinīs nonāk liels daudzums cukura (glikozes), kas, ja netiek izlietots enerģijas iegūšanai, uzkrājas kā tauki un veicina diabēta attīstību.

Tāpēc smalko miltu produktu vietā labāk izvēlēties pilngraudu pārslas, rīsus un makaronus. Tie ir arī labāki gremošanas sistēmai un var pat pazemināt risku saslimt ar taisnās zarnas vēzi.

  • Bagātīgie proteīna avoti

Kā ieteicamie proteīna avoti pašreizējā ASV "pārtikas piramīdā" minēti gaļa, zivis, putnu gaļa, olas, rieksti un pupiņas. Taču speciālisti norāda, ka daļa proteīna avotu ir veselīgāki par citiem.

Hārvarda Sabiedrības veselības skolas speciālists Volters Vilets un viņa kolēģi izstrādājuši "Veselīgas ēšanas piramīdu", kas balstīta uz jaunākajiem zinātniskajiem pētījumiem. Šie zinātnieki norāda, ka piena produkti, piemēram, siers un jogurts, uzskatāmi par neobligātu proteīna avotu, ar kuru iespējams uzņemt arī kalciju, taču to var uzņemt arī no uztura piedevām. Jaunajā pārtikas piramīdā kā galvenie proteīna avoti tiek minēti rieksti, pākšaugi, zivis, putnu gaļa un olas.

  • Augļi un dārzeņi ieteicami bez ierobežojumiem

Dārzeņi ir pārtikas kategorija, kuru visi iesaka lietot bez kādiem ierobežojumiem. Un arī augļi, protams, jāēd vairākas reizes dienā.

Jaunās pārtikas piramīdas

Vairāki pārtikas speciālisti ir izveidojuši jaunas piramīdas, lai uzlabotu sabiedrības ēšanas paradumus. Kā jau minēts, "Veselīgās ēšanas piramīda", ko iesaka Hārvarda Sabiedrības veselības skola, piedāvā saprātīgus ieteikumus, kas balstīti uz jaunākajiem zinātniskajiem datiem un pētījumiem.

Šajā piramīdā pārtikas produkti ir sadalīti ikdienas, iknedēļas un pat ikmēneša patēriņam. Vidusjūras piramīdas pamatā ir Vidusjūras reģionā dzīvojošo tautu tradicionālie ēdieni. Vidusjūras reģiona iedzīvotāji izceļas ar to, ka retāk cieš no sirds slimībām un aptaukošanās.

Šo tautu virtuvēm raksturīgi tādi produkti kā olīvu eļļa, zivis, ķiploki un citas garšīgas lietas.

Gan Hārvarda, gan Vidusjūras piramīdās ir uzsvērta fiziskas aktivitātes, aktīva un veselīga dzīvesveida nozīme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!