Foto: Quartus

Jautājums: Pēc dzemdībām ieliku T veida nehormonālo spirāli. Pirmās mēnešreizes pagāja labi. Tagad ir otrās mēnešreizes, kuras ilgst jau 7 dienas. Mani satrauc tas, ka sestajā dienā asiņošana pastiprinājās, bet septītajā vēl vairāk pastiprinājās. Kādi ir ārpusdzemdes grūtniecības simptomi? Kādi ir simptomi, ja spirāle ir izslīdējusi? Jebkurā gadījumā vēlos spirāli ņemt ārā - dzirdēju, ka to dara tikai mēnešreižu laikā - vai tā?

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205):

Atbilde: Ārpusdzemdes grūtniecība ginekoloģiskajā praksē ir viena no tām situācijām, kuras izpausmes ir ar ļoti plašu iespējamo spektru. Klasiski uz menstruāciju kavēšanās fona sākas neliela smērēšanās vai pat asiņaini izdalījumi, parādās velkoša rakstura sāpes vēdera lejas daļā, parasti vienā pusē vairāk kā otrā. Tad kādā brīdī sāpes pēkšņi ievērojami pastiprinās, pievienojas galvas reibonis vai pat ģībonis un paciente neatliekamā kārtā nonāk slimnīcā.

Taču ir sievietes, kam nav menstruāciju aizkavēšanās, tās it kā ir normālas kā parasti, bet ilgstoši turpinās ar smērēšanos, vai arī sākas laikā, bet asiņošana turpinās ilgāk kā parasti un nebeidzas. Arī sāpes vēderā var būt dažādas. Dažreiz šādas sūdzības sieviete neatzīmē vispār, dažreiz velkošas sāpes ir ilgstoši, dažreiz pirmais simptoms uz pilnīgas veselības fona ir pēkšņas asas sāpes un ģībonis.

Katrai sievietei noteikti būtu jāzina un jāsaprot sekojošais. Ja sievietei kādā brīdī ir kaut vismazākās aizdomas, ka ar viņas veselību kaut kas nav kārtībā un pastāv kaut vai niecīgs grūtniecības risks, ir jāveic mājas grūtniecības tests. Ja tas ir negatīvs, grūtniecības nav. Ja tas ir pozitīvs iespējama tik pat labi normāla dzemdes grūtniecība, kā arī ārpusdzemdes grūtniecība. Ja vēl pozitīvam testam pievienojas kādas dīvainas sūdzības, tad pie ginekologa jādodas nekavējoties. Ārpusdzemdes grūtniecība var iestāties arī tajā gadījumā, ja kontracepcijai tiek lietotas dzemdes spirāle.

Taču ir sievietes, kurām stiprāka asiņošana ar spirāli ir bez citām nopietnām blakus saslimšanām. Tā ir specifiska organisma reakcija uz spirāli kā tādu. Ir gadījumi, kad pēc dažu mēnešu stipras asiņošanas tā normalizējas, bet citām sievietēm tieši otrādi - tā kļūst arvien stiprāka. Tādā gadījumā spirāle ir jāņem laukā un jādomā par citu kontracepcijas metodi. Labs kompromiss starp spirāli un hormonālo kontracepciju ir hormonālā sistēma "Mirena". Vaicājiet par to savam ārstam.

Ja vēlaties pārtraukt spirāles lietošanu, to var izņemt jebkurā cikla dienā. Speciāli menstruācijas nav jāgaida.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!