Foto: PantherMedia/Scanpix

Kondicionieri var veicināt dažādas saslimšanas, īpaši, ja tās netīra, atsaucoties uz ārstu viedokli, sestdien vēstī raidījums "LNT Ziņas".

Kā skaidro mediķi, tieša gaisa plūsma var radīt muskuļu spazmas, kas var izsaukt nervu kairinājumu. Savukārt strauja temperatūras maiņa, no karstuma ieejot aukstā telpā un otrādi, nav laba termoregulācijas sistēmai. Tāpēc Valsts darba inspekcijā (VDI) raidījumam norāda, ka uzņēmumu un iestāžu darbiniekiem ir tiesības darba devējam prasīt nodrošināt kondicionēšanas iekārtu regulāru tīrīšanu.

Ģimenes ārste Dana Misiņa gan atzīst, ka kondicionētam gaisam ir vairāk plusu nekā mīnusu - tas pasargās no karstuma dūriena, filtri aizturēs putekļus un alergēnus. Taču vislielākās problēmas var rasties, ja šīs iekārtas netīra.

"Ilgstoši netīrot kondicionieri, pavairojas baktēriju, sēnīšu, vīrusu daudzums, un tie tiek savukārt izplatīti telpā. Sēnītes pastiprina šo alerģisko saslimšanu, piemēram, bronhiālās astmas saasinājumi, dažādi vīrusi un baktērijas ierosina visbiežāk augšējo elpošanas ceļu saslimšanas, to skaitā arī plaušu karsoņi, iesnas, kakla saslimšanas," skaidroja "Veselības centra 4" ģimenes ārste Misiņa.

Standarta gaisa kondicionieris stundā izfiltrē 1500 kubikmetru gaisa, bet nedēļā - tikpat lielu tilpumu kā liela izstāžu vai sporta halle. Gaisa kondicionēšanas iekārtu speciālisti norāda, ka profesionāla to tīrīšana nepieciešama reizi gadā, bet kondicioniera iekšējā bloka filtrs jātīra vismaz reizi mēnesī.

"Likumdošanā mēs varam atsaukties gan uz Darba aizsardzības likumu, kur ir noteikta darba devēja atbildība rūpēties par drošību un veselību darbā, gan uz Ministru kabineta noteikumiem par darba aizsardzības prasībām darba vietā. Tur ir konkrēti pateikts, ka darba devējam ir pienākums uzturēt kārtībā, regulāri tīrīt šīs vēdināšanas un kondicionēšanas sistēmas," norāda VDI vecākā eksperte Sarmīte Rūtiņa-Rūtenberga.

Likumos noteiktas arī maksimāli pieļaujamās temperatūras, kādas būtu jāievēro telpā atkarībā no fiziskās slodzes. Birojos nedrīkstētu būt vairāk par 28 grādiem. Savukārt ārsti iesaka, ka temperatūras starpība starp āra un iekštelpu gaisu nedrīkstētu pārsniegt piecus grādus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!