Foto: Shutterstock

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) pēdējā laikā saņemot gana daudz jautājumu par Latvijā pirmo reizi pieejamo spreja tipa gripas vakcīnu. Lūk, mediķu skaidrojums par šo jaunumu!

Spreja tipa vakcīna ir piemērota bērniem, pusaudžiem un jauniešiem no divu līdz 18 gadu vecumam. Tās galvenā priekšrocība ir ātrs un ērts ievades veids bez dūriena – to lieto gluži vienkārši kā spreju degunā. Vakcīnas saņēmēju atsauksmes liecina par patīkamu pārsteigumu – tai nav smaržas un garšas, tādēļ saņemšanas process neizraisa diskomfortu.

Šāda veida vakcīnas jau sen lieto tādās Eiropas valstīs kā Lielbritānija, Somija u.c. To galvenais trūkums ir lielākas izmaksas, kādēļ tās pagaidām nav skatītas ieviešanai Latvijas valsts apmaksātajā imunizācijas kalendārā. Pacientiem ar nestabilu astmas gaitu un cilvēkiem ar stipri novājinātu imunitāti pirms spreja vakcīnas saņemšanas nepieciešams konsultēties ar ārstu.

Spreja tipa gripas vakcīnu "Fluenz Tetra" šai sezonai iespējams saņemt Bērnu slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centrā. Pašlaik tā pieejama tikai par maksu, kuru veido iemaksa par vizīti un pašu vakcīnu: 35,36 eiro.

BKUS atgādina, ka slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centrā saņemt vakcināciju var visa ģimene, arī pieaugušie.

Valsts apmaksātu gripas poti var saņemt bērni no sešu mēnešu līdz divu gadu vecumam un visi bērni ar hroniskām saslimšanām (jāņem vērā, ka tādā gadījumā nepieciešams uzrādīt ārsta nosūtījumu).

Iedzīvotājiem ārpus šīs grupas, "parastās" vakcīnas pret gripu izmaksas kopā ar maksu par vizīti ir 16,96 eiro.

Pieteikties vakcinācijai pret gripu Bērnu slimnīcā iespējams, zvanot pa tālruni 80708866 vai aizpildot elektronisko pieteikuma formu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!