Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Vai 16 063 vakcinācijas atteikumu gadā ir daudz? Vai tiešām tik daudz var būt? Šāda diskusija sociālajos tīklos izcēlās pēc pirms nedēļas publicētā "Delfi plus" raksta, kurā šāds skaitlis bija minēts. Tik daudz rakstiski noformētus atteikumus bērnu vecāki vai aizbildņi pērn parakstīja, atsakoties par valsts naudu vakcinēt savas atvases pret infekcijas slimībām. Kā šis skaitlis veidojies, no kurām vakcīnām atsakās visvairāk, kādi varētu būt iemesli un kādas ir sekas, portāls "Delfi" jautāja SPKC un ārstiem.

Vecāku galvenais informācijas avots par vakcīnām ir viņu ģimenes ārsts, nevis kādi ieraksti sociālajos tīklos vai dažādās citās interneta vietnēs. Par to liecināja 2015. gada pētījums, kurā bija aptaujāti mazu bērnu vecāki. "Laiks jau ir pagājis, varbūt ir kas mainījies, bet tāpat es domāju, ka galvenais avots joprojām ir tas pats," uzskata Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģe Larisa Savrasova un piebilst, ka neatrast interneta vietnes, kur vecāki stāstīs par ikdienu, kā vakcinācija ir viņu bērniem palīdzējusi. Labs ir pats par sevi saprotams.

16 tūkstoši atteikumu atsevišķos tvitera lietotājos raisīja pārdomas. "2019.g. Latvijā piedzima 18 589 (pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem – red.) bērni. Vai tiešām 86,4% jauno vecāku ir tādi tumsoņi? Tam grūti noticēt. Liekas, ka tomēr kritiskajai masai jābūt normāliem domājošiem cilvēkiem, kas ieguvuši izglītību, spēj atšķirt šarlatānu murgus no zinātnē balstītiem uzskatiem," tā pēc portāla "Delfi" raksta par letālu masalu komplikāciju gadījumu Latvijā tviterī rakstīja kāds lietotājs.

Uz uzdoto jautājumu atbilde ir "nē." Mazos bērnus nevakcinē vien kādos vidēji 5% gadījumos (virknei vakcīnu), vakcinācijas aptvere Latvijā vairākumam vakcīnu ir pat ļoti laba. 16 tūkstoši atteikumu iekļauj visas bērnu vecuma grupas līdz 18 gadiem, ne tikai jaundzimušos. Turklāt viens vecāks var uzrakstīt atteikumus virknei pošu, turklāt par visiem saviem bērniem.

Tomēr par šiem 16 tūkstošiem atteikumu satraucās vēl arī citi "Twitter" diskusijas dalībnieki, raisot būtiskus jautājumus. "Ļoti maldinošs skaitlis izrauts no konteksta. Atteikums jāparaksta arī tad, ja atliek par mēnesi, ja bērns ir slims, ja negrib vakcinēt vairākas potes vienā dienā; arī tad, ja augstākminēto rekomendē ārsts." Kādai iedzīvotājai bija šāds viedoklis: "Tas papīrs ir jāparaksta pat par to, ka šoreiz ar iesnām negribu bērnu potēt... Tā kā ir meli, lieli meli un statistika. Besī ārā, ka cilvēki tiek iedzīti bailēs un stresā! Un bailēs strādā tikai izdzīvošanas instinkti..."

Vai iesnas nozīmē vakcīnas atlikšanu

"Iesnas kā tādas nav iemesls [vakcinācijas] atteikumam," par tvītā apgalvoto "Delfi" norādīja SPKC epidemioloģe Larisa Savrasova. Protams, ja vecāki tā neuzskata, no potes viņi var atteikties. Tāpat var arī gadīties, ka ārsts nepareizi nosaka kontrindikācijas, proti, kad veselībai pote var nodarīt postu. Turklāt dati ir jāskata gada notikumu griezumā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!