Foto: Shutterstock
Lielāku vai mazāku, ilgstošāku vai īslaicīgāku nogurumu pazīst daudzi, un šī stāvokļa iemesli var būt dažādi. Lai tiktu galā ar hronisku nogurumu, ir pareizi jāatpazīst tā tips. Dažreiz nepieciešamas īpašas pārbaudes un analīžu nodošana, taču citos gadījumos iespējams tikt galā arī saviem spēkiem.

Nogurums – mūsu samaksa par brīvību, tā grāmatā "Nogurums būt pašam" raksta psihologs Alens Erenbergs. Mēs cenšamies paveikt miljons lietu, "plēšoties uz pusēm" starp darbu, tālruņa zvaniem, epastiem, ģimenes lietām un citiem pienākumiem. Mēs paši sevi nodzenam.

Taču nogurums ir sava veida aizsargreakcija, veids, kā organismu pasargāt no šīs mūsu trakās dzīšanās. Nogurums mums neļauj uzņemties kaudzēm jaunu lietu. Tāpēc, – uz to var paraudzīties arī tādā pozitīvā kontekstā.

Nogurumam ir daudz seju, tādēļ to ieteicams analizēt no dažādu speciālistu pozīcijām, ko piedāvā portāls "Psychologies". Lūk, seši noguruma tipi, un padomi, kā šo stāvokli uzvarēt, lai atkal esi enerģijas pilns!

Profesionāls nogurums


"Nepavisam nav tā, ka tas, kurš visvairāk no visiem strādā, arī nogurst vairāk par pārējiem," skaidro sociologs Marks Loriols. Noguruma sajūtu ietekmē, cik daudz tev pašam interesē tavs darbs, cik tas ir jēgpilns, vai tavi nopelni tiek pamanīti un novērtēti, vai saņem arī kādu uzmundrinājumu no vadības un citi faktori.

Kāds varbūt uzskata, ka jāizliek viss iespējami labākais, lai gūtu atzinību no kolēģu, šefa vai klientiem, bet kad neviens šos pūliņus nenovērtē, vairs arī lieku reizi negribas izrādīt iniciatīvu.

Citu savukārt iedvesmo darba rezultāts, un viņš neiebilst strādāt vēl vairāk un labāk tikai dēļ šī redzamā rezultāta.


Ja tavā darbā pietrūkst dažādības, visticamāk, ka tu varētu piedzīvot negatīvas emocijas, kas savukārt var tikt uztvertas kā nogurums. Bet ja tev nav iespējams izdarīt visus darbus laika un citu resursu trūkuma dēļ, nepārvarama bezspēcības sajūta var vēl saasināt spēka izsīkuma sajūtu.

Kā uzvarēt šo nogurumu, kas saistāms ar darbu? Neesi gatavs mainīt darbu? Tādā gadījumā ieteicams pacensties atrast jēgu tur, kur šķietami tās nav. Kolēģi vai priekšnieks neizrāda emocijas tava darba sakarā? Sāc sarunu pirmais! Uzsver savu lomu, piemēram, liela darījuma noslēgšanā. Vai arī paskaidro, kādēļ tev nepietiek laika vai citu resursu, lai paveiktu konkrētus uzdevumus. Iespējams, priekšniecība itin nemaz neiebilstu pieņemt tev palīgos vēl kādu darbinieku.

Emocionāls nogurums


Visbiežāk šo noguruma tipu novērojam rudenī un ziemā, kad arī saules gaismas ir daudz mazāk. Rudens, ziema – tradicionāls noguruma laiks: vitamīnu un saules gaismas, un siltuma trūkums, aukstums – tas viss slikti ietekmē cilvēku. Un tad var piezagties emocionālais nogurums: tu nepavisam neatrodies virsotnē, neko nevari pagūt, esi neapmierināts ar sevi un pasauli, uzskati, ka tev nekas neizdosies, un pakāpeniski grimsti tādā kā dūksnājā. Bet ieplānoto darbu saraksts aug, vēl vairāk pasliktinot šo stāvokli, emocionālo nogurumu definē psiholoģe Violena Gerito.

Kā pieveikt šo noguruma tipu? Pacietībai un izturībai ir savas robežas. Ir jāuzkrāj nevis nogurums, bet gan pozitīvas emocijas. Iesākumā pamēģini saprast, ka pārāk daudz esi uzņēmies. Padomā, kādus darbus vari pārcelt uz nākamo mēnesi vai uzticēt paveikt kādam citam. Tev nebūs sajūtas, ka tev tas obligāti ir jāizdara, bet tas savukārt nozīmē, ka nebūs arī vainas sajūtas par to, ka neko nevari pagūt.

Neprasi no sevis pārāk daudz un necel latiņu pārāk augstu! Lai mājoklī nav ideālā kārtība, ļauj izlaist dažas nodarbības pie autovadīšanas instruktora un tas nekas, ka tā arī neesi sācis ievērot diētu... Esi pret sevi laipnāks šajā grūtajā periodā. Taču pat tad, ja esi ļoti, ļoti pārguris, pretojies vēlmei vienkārši gulēt zem segas. Vientulība tikai pastiprina emocionālo nogurumu. Sazinies ar kādu un izej svaigā gaisā, lai pārvarētu nervu sasprindzinājumu.

Hormonālais nogurums


"Pāris dienas pirms menstruālā cikla beigām dažas sievietes izjūt īpašu nogurumu," skaidro ginekoloģe-endokrinoloģe Klēra Briketa. Tas parasti jāsaista ar divu hormonu – estrogēna un progesterona – savstarpējo mijiedarbību, un sieviete šajā periodā var piedzīvot aizkaitināmību un enerģijas zudumu. Menstruāciju laikā strauja hormonu līmeņa pazemināšanās izraisa cita veida nogurumu: nepatiku pret visu.

Turklāt spēcīga asiņošana izraisa arī fizisku nogurumu dzelzs trūkuma dēļ, un sāpes vēdera lejasdaļā vājina nervu sistēmu. Sievietēm nobriedušākā vecumā estrogēna līmeņa pazemināšanās izraisa arī nogurumu, kas var šķist pat nepārvarams, skaidro speciāliste.

Kā uzvarēt šo nogurumu? Ja esi atpazinusi šos simptomus vai pamanījusi saikni starp nogurumu un konkrētu periodu menstruālajā ciklā, pārrunā to ar ārstu. Iespējams, viņš nozīmēs veikt kādas analīzes vai izrakstīt kādus hormonālus preparātus.
Foto: Shutterstock

Ēšanas izraisīts nogurums


"Arī ēdiens var izraisīt spēku izsīkuma sajūtu. Pēc ēšanas tā sauktie "ātrie ogļhidrāti" (cepumi, baltmaize, konfektes) paaugstina cukura līmeni asinīs un liek aizkuņģa dziedzerim izstrādāt lielākas insulīna devas, lai pazeminātu tā līmeni. Tas savukārt kā atbildes reakciju iztaisa – hipoglikēmiju – cukura līmeņa asinīs pazemināšanos, ko pavada tāda kā letarģijas sajūta," skaidro uztura speciālists

Cits kritisks periods – trīs vai četras stundas pēc ēšanas, ja ēdiens bijis trekns un smags. Tāda pārtika organismā pārstrādājas lēnām un prasa lielu daudzumu enerģijas. Turklāt liels daudzums tauku asinīs palielina slodzi aknām. Ilgtermiņā nesabalansēts uzturs izraisa vitamīnu deficītu un magnija trūkumu, kas ir jūtams kā nervu izsīkums.


Kā uzvarēt šāda tipa nogurumu? Ēd trīs četras reizes dienā. No rītiem apēd tā sauktos lēnas iedarbības ogļhidrātus – auzu pārslu putru, augļus, kliju maizi. Tie organismam dos enerģiju. Pusdienās un vakariņās ēd olbaltumvielām bagātu ēdienu un dārzeņus. Centies izvairīties no uzkodām katru stundu un neēd neko, atrodoties kaut kur ceļā. Un, protams, dzer ūdeni!

Fizisks nogurums


"Ja jūti nogurumu muskuļos pēc dienas, ko esi pavadījis uz kājām vai nokrīti bez spēka, paspēlējot 15 minūtes ar bērnu bumbu, tie ir trauksmaini simptomi," uzskata Stefans Kašua, grāmatas "Vai sports ir labs veselībai?" autors.

Organisms signalizē, ka tava fiziskā forma ir tālu no optimālās. "Regulāras sporta nodarbības bez nogurdinošām slodzēm palīdzēs tev justies labāk. Tās paaugstina izturību un stimulē endorfīnu izdalīšanos," uzsver speciālists.

Kā pieveikt šo noguruma tipu? Vienkāršākie treniņi, kas palīdzēs atjaunot fizisko formu, ir pastaigas, braukšana ar velosipēdu vai peldēšana. Lai no tā gūtu maksimālo labumu, ritmā jāieiet pakāpeniski. Ja ar sportu neesi nodarbojies sen, būtu vērts sākt ar regulārām pastaigām ātrā tempā.

Nogurums, ko izraisa nepareizi miega ieradumi


"Lai atjaunotos, smadzenēm ir nepieciešamas pilnas (tieši pusotru stundu ilgas) dziļā un paradoksālā miega fāzes," skaidro Stefans Kašuā. Dziļā miega fāze ir nepieciešama, lai apstrādātu dienas laikā saņemto informāciju un to sakārtotu. Ja šī fāze ir traucēta, atmiņas spējas samazinās, tev kļūst grūti kaut kam koncentrēties.

Paradoksālā fāze (to vēl dēvē par sapņu fāzi) palīdz tikt galā ar nogurumu un atjaunot spēkus. Ja cilvēkam tā iztrūkst, viņam var rasties nopietni psihoemocionāli traucējumi.

Troksnis, neērta gulta un citi šķietami sīkumi izraisa mikropamošanos. Tā rezultātā viena fāze nemanāmi nomaina citu un cikls nenoslēdzas. Un sekas var būt pamošanās no rīta nogurušam. Šis stāvoklis ir labi pazīstams jaunajām māmiņām, kuras vairākas reizes naktī ceļas pie jaundzimušā.

Kā tikt galā ar šāda tipa nogurumu? Ja tev ir mazs bērns, tad ar nogurumu miega traucējumu dēļ kādu laiku nāksies sadzīvot. Visos pārējos gadījumos ir jārīkojas. Ķeries klāt pie partnera krākšanas ārstēšanas, uzlabo skaņu izolāciju sienām un logiem, nomaini matraci uz daudz ērtāku. Parūpējies, lai nekas netraucētu tev baudīt pilnvērtīgu miegu.
Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!