Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja jums nedod mieru dedzināšanas sajūta barības vada lejasdaļā, visdrīzāk, tā ir grēmu izpausme. Tā pavada dažādas kuņģa-zarnu trakta slimības – gastrītu, kuņģa čūlu, holecistītu, mēdz būt arī dažu pārtikas vielu nepanesamības gadījumā. Ja grēmas atkārtojas ik dienu – nepieciešama gastroenterologa konsultācija.

Kad tās liek par sevi manīt retumis - var ievērot dažus ierobežojumus, kuri novērš to atjaunošanos. Bet tieši - nav ieteicams dzert kafiju, citrusaugļu sulas, gāzētus un alkoholiskus dzērienus. Jāatsakās no asiem, ceptiem, trekniem un sālītiem ēdieniem, šokolādes un, jo īpaši, sīpoliem. Arī pārēšanās veicina grēmu atjaunošanos - nepieciešams uzņemt barību pēc iespējas piecas - sešas reizes dienā nelielām porcijām.

Nav vēlams gulēt pēc pusdienām, jo vertikāls ķermeņa stāvoklis notur barību kuņģī un novērš grēmas. Vakariņas ir jāietur divas - trīs stundas pirms miega. Nepieciešams ievērot piesardzību ar smēķēšanu - nikotīns pastiprina kuņģa sulas veidošanos un paaugstina tās skābumu.

Tuvākajā stundā pēc ēšanas nav ieteicams veikt darbības, kuras paaugstina vēdera dobuma iekšējo spiedienu - necelt smagumus, neskriet, nestrādāt salīkušam.

Saaukstēšanās gadījumā jālieto zāles, kas atvieglo klepu, jo klepus veicina kuņģa satura iekļūšanu barības vadā. Jāatsakās no aspirīna - tas veicina kuņģa gļotādas sālsskābes izdalīšanos. Ja grēmas tomēr ir parādījušās, izdzeriet glāzi auksta ūdens vai negāzēta minerālūdens, vai vāja sodas šķīduma (naža gals sodas uz glāzi vāroša ūdens). Tomēr regulārai lietošanai sodas šķīdums kategoriski neder.

Padomus Jums sniedz Fitesten® dabīgs gastroenterologs. Fitesten® saudzīgi un droši parūpēsies par Jūsu kuņģi. Fitesten® - tikai un vienīgi dabisks produkts.

Satur vairāk nekā 1000 unikālus bioloģiski aktīvus komponentus dabiskās attiecībās, kuri papildina un pastiprina viens otra darbību.

Fitesten® ir organisma aizsargājošo, atjaunojošo un stimulējošo faktoru komplekss aktivētājs.

Raksts tapis tematiskās nedēļas "Jūsu kuņģa veselība" ietvaros. Lasi un uzzini vairāk!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!