Foto: Shutterstock

Visbiežāk – 94 procentos gadījumu – zarnu vēzi atklāj pēc 50 gadu vecuma, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) izplatītā informācija, un tieši tāpēc profilaktisko testu ir jo īpaši svarīgi. Kā tests veicams un ko darīt gadījumos, ja rezultāts ir pozitīvs, uzzini vairāk SPKC sagatavotajā infografikā.

Iedzīvotājiem vecumā no 50 līdz 74 gadiem zarnu vēža profilaktiskais tests tiek apmaksāts reizi divos gados. Šis tests palīdz laikus atklāt zarnu trakta saslimšanas, tajā skaitā – zarnu vēzi, un regulāri tas veicams tāpēc, ka agrīni atklāts ir vieglāk ārstējams.

Profilaktiskais tests ir viegli veicams mājas apstākļos. Tāpat pirms tā veikšanas nav nepieciešams ievērot kādu īpašu diētu.

Lai veiktu testu, jāiziet trīs soļu plānam:

  1. Vispirms savam ģimenes ārstam jāvaicā pēc testa komplekta;
  2. Pēc tam mājās jāizpildi tests atbilstoši instrukcijai. Kad tas izdarīts, izpildītu testu iesniedz ģimenes ārsta praksē vienas darba dienas laikā;
  3. Noslēgumā laboratorijā noteikts, vai tests uzrāda slēptās asinis.


Testa rezultātu varēsi saņem sev ērtā vietā un veidā: e-pastā, īsziņā vai pie ģimenes ārsta. Ja rezultāts būs negatīvs, tas nozīmēs, ka paraugā netika atrastas slēptās asinis, taču tāpat nedrīkst aizmirst, ka nākamais tests noteikti veicams atkārtoti pēc diviem gadiem.

Savukārt, ja testa rezultāts ir pozitīvs, tas nozīmē, ka slēptās asinis paraugā ir atrastas. Tomēr – uzreiz neuztraucies! Tas automātiski nenozīmē zarnu vēzi, taču ir signāls vēl papildu izmeklējumiem. Pēc rezultāta saņemšanas pēc iespējas ātrāk sazinies ar savu ārstu un viņš izskaidros, kādi būs nākamie soļi. Tālāk diagnozes noteikšanai nepieciešamie izmeklējumi būs valsts apmaksāti un tiks veikti tā saucamā "zaļā koridora" ietvaros jeb paātrinātā kārtībā.

Latvijā zarnu vēzis ir trešā izplatītākā onkoloģiskā saslimšana – katru gadu ar to saslimst vairāk nekā 1000 cilvēku. Kā skaidrojusi Nacionālā veselības dienesta(NVD) vadošā eksperte veselības aprūpes jautājumos Līga Gaigala, zarnu vēzis ir klusi noritoša slimība. "Zarnu vēzis sākotnēji var nebūt jūtams, neizraisīt sāpes un to var nepamanīt pat vairākus gadus, tādēļ īpaši svarīgi ir profilaktiskie izmeklējumi."

Lai arī iedzīvotājiem vecumā no 50 līdz 74 gadiem reizi divos gados ir pieejams valsts apmaksāts zarnu vēža profilaktiskais tests un to ir viegli veikt mājās, kopumā atsaucība līdz šim ir bijusi zema – 2020. gadā tikai 14,6 procenti veica zarnu vēža profilaktisko testu, bet 2021. gada pirmajā pusgadā šo testu veikuši tikai 8 procenti mērķa grupas iedzīvotāju.

Lai uzlabotu informētību SPKC kopā ar Veselības ministriju un NVD uzsācis sabiedrības informēšanas kampaņu "Zarnu vēža profilaktiskais tests – Tavai veselībai un sirdsmieram!", par kuru vairāk vari uzzināt šeit.

Parūpējies par savu un tuvinieku sirdsmieru!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!