Foto: Unsplash

"Ja tagad esmu uz darbnespējas lapas B, bet 12 mēnešu periodā, par kuru man aprēķina pabalstu, nepilnus piecus mēnešus esmu saņēmusi bezdarbnieka pabalstu, kā man aprēķinās slimības pabalstu?" – tādu jautājumu "Latvijas Vēstneša" (LV) portāla "E-konsultāciju" sadaļā uzdod lasītāja Ilze.

Atbild Lidija Dārziņa, portāla finanšu, labklājības un e-vides redaktore: "Nosakot slimības pabalsta apmēru, ņem vērā pieprasītājam aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu. Darba ņēmējam kalendāra dienas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājusies pārejoša darbnespēja (pirmā darbnespējas diena).

Ja 12 mēnešu periodā kādus mēnešus nav darba ienākumu, jo persona nav bijusi darba ņēmēja statusā, vidējo algu par šo periodu nosaka 40 procentu apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī.

Aprēķinā tiek ņemta vērā vidējā iemaksu alga valstī, kāda tā ir noteikta kalendāra gadā, kas beidzas gadu pirms gada, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (pirmā darbnespējas diena).

2022. gadā mēnešos, kuros nebija darba attiecību, tiek piemēroti 40 procenti no 2020. gada vidējās iemaksu algas valstī."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!