Ir lietas, kuras mēs uztveram kā pašsaprotamas, nemaz neiedziļinoties, kāpēc tas tā ir: 2+2 vienmēr būs četri, saule nekad nelec vakarā un ir pilnībā normāli, ka, ejot gulēt, mēdz noraustīties kāja vai roka. Paga, paga! Ja tā padomā: vai tiešām par pēdējo minēto apgalvojumu esi pilnībā pārliecināts?

Kad pie manis vērsās draudzene ar jautājumu, vai tas ir normāli, ka, laižoties miegā, ķermenis noraustās, pirmā atbilde pāri lūpām pārspļaujas automātiski: "Protams, tā ir daudziem, arī man!" Nepārprotiet, neesmu mediķis, lai šo atbildi pamatotu vai sniegtu zinātnē balstītas rekomendācijas, – šī tomēr bija ikdienišķa saruna, kur visi iesaistītie saprot viens otra kompetences. Uzreiz mēģināju atminēties pēdējo reizi, kad ar mani tā noticis, un atmiņā atausa ainiņa: sapnī iekritu bedrē – noraustījās kāja un uzreiz pamodos.

Taču pēc brīža sekoja draudzenes jautājums: "Bet, ja tas ir tik ikdienišķi un normāli, kāpēc tad pēc tam ilgi nevaru aizmigt?" Šis jautājums gan atstāja pēdas manā prātā... Sāku apjautāties plašākā draugu un paziņu pulkā, un patiesi – noraustīšanās pirms miega ar atšķirīgu regularitāti ir ciemiņš teju katra ikdienā, taču teorijas par iemesliem ir ļoti atšķirīgas. Viens domā, ka tas noteikti saistīts ar "uzvilktajiem nerviem", proti, dienas laikā ir liels stress un pārdzīvojumi, uz ko ķermenis šādā veidā reaģē. Savukārt citam šķiet, ka iemesls saistīts ar izvēlēto pozu – pie noraustīšanās ķermenis signalizē, ka šādi, draudziņ, tu noteikti astoņas stundas nenogulēsi. Vēl lielai daļai atbildes nav, jo šķiet, ka tas ir tik pašsaprotami un par to nemaz nav vērts domāt.

Lai nebūtu jāzīlē kafijas biezumos, ar konkrētiem jautājumiem devos pie neirologa, lai paskaidro gan man, gan arī citiem aizņemtajiem prātiem – kas tur pirms iemigšanas ar mums notiek, cik normāli tas ir un kurās situācijās ir pamats uztraukumam?

Šī netīkamā sajūta, laižoties miegā, patiesībā ir īsa muskuļu noraustīšanās jeb mioklonuss, skaidro neirologs Jānis Mednieks, "Veselības centru apvienības" Neiroloģijas dienesta vadītājs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!