Foto: Shutterstock
Īsākā nakts un garākā ballīte ir aizvadīta! Asprātīgākais, ko jebkad esmu dzirdējusi par paģirām, ir: "Kaut tie nākamie rīti būtu tikpat skaisti kā iepriekšējie vakari..." Bet kur lai meklē glābiņu, ja rīts pēc ballītes patiešām ir trakoti grūts?

Kaut arī vārds "paģiras" jau ir iegājis folklorā un bieži to lieto, jokojot par rītu pēc ballītes, būtu jāatceras, ka patiesībā, pārmērīgi lietojot alkoholu, tiek nodarīts milzu kaitējums organismam. Par to, kas īsti ir paģiras, konsultējamies ar narkoloģi Ilzi Maksimu, bet uztura speciāliste Eva Kataja atklāj, kādi produkti var atvieglot netīkamo pēcsvētku sajūtu.

"Ar vārdu paģiras, kas jau ir kļuvis par slengu, apzīmē cilvēka slikto pašsajūtu pēc alkohola lietošanas," skaidro Maksima. "Turklāt var būt divi paģiru veidi. Atšķirība ir tajā – tā ir pēcintoksikācija vai arī tas ir stāvoklis, ko raksturo jau kā abstinenci jeb paģiru sindromu, kas rodas cilvēkiem ar alkohola atkarību."

Pirmā cilvēku grupa, kurai ir bijusi alkohola intoksikācija (organisma saindēšanās ar toksiskām vielām), nākamajā dienā nevēlēsies turpināt alkohola lietošanu. Kaut arī pašsajūta nav patīkama un ir nepieciešama organisma atkopšanās, cilvēks nemeklēs risinājumu nākamajā alkohola devā. Pretēja situācija ir cilvēkiem, kuriem ir alkohola atkarība. Arī šajā gadījumā organisms ir patērējis daudz resursu un tam būtu nepieciešama atpūta, tomēr cilvēki savu fizisko un psihisko diskomfortu cenšas mazināt, atkārtoti lietojot alkoholu. Cilvēkiem, kuriem ir atkarība, rodas šķietama sajūta, ka atkārtota alkohola lietošana var palīdzēt pārvarēt diskomfortu, kas rodas paģiru laikā. Savukārt tā jau ir problēma, kas būtu jārisina ar ārsta palīdzību vai, mainot savus alkohola lietošanas paradumus.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!