Foto: PantherMedia/Scanpix
Bieži vien cilvēki, kuri satraucas par savu svaru, lepni paziņo, ka maizi jau sen nelieto, un ir neizpratnē, kāpēc svars tomēr ir nemazinās. Komentējot maizes neēšanas iemeslus, dietoloģe Laila Meija norāda, ka tikai pavisam nelielai daļai cilvēku maize negaršo vai "neprasās" maizi lietot. Lielākajai daļai maize patiešām garšo, maizes smarža saistīta ar ļoti patīkamām izjūtām, bet cilvēki paši sev aizliedz lietot maizi. Tajā pašā laikā neierobežoti lieto piemēram, baltos rīsus vai ātri vārāmo auzu pārslu biezputru ar saldām piedevām. Kāda ir patiesība aiz mītiem par maizi?

Jo vairāk lieto kviešu maizi, jo vairāk pieaug aptaukošanās


Foto: Publicitātes attēli

Laila Meija skaidro, ka pasaulē patiesi ir pieauguši kviešu pārdošanas apjomi un vienlaicīgi ir pieaugusi arī aptaukošanās un cilvēku vidējais vidukļa apkārtmērs. Šeit ir saistība, bet nav nekādas cēloniskas sakarības, jo šajā periodā ir vienlaicīgi palielinājušies arī, piemēram, mašīnu un sporta apģērbu pārdošanas apjomi. Aptaukošanās ir pieaugusi arī Āzijas valstīs, kur kviešu produktus lieto ļoti maz. Patiesībā maizi gadsimta pirmajā pusē lauku saimniecībāslietoja vairāk nekā tagad.

Galvenais faktors, kas noteica aptaukošanās pieaugumu, saistīts ar uzņemtajām kalorijām. Piemēram, ASV viens cilvēks jau 2000.gadā dienā uzņēma par 300 kcal vairāk nekā 1985.gadā. Tā kā uzņemto kaloriju apjoms kāpa un, pateicoties modernizētai sadzīves tehnikai un citām tehnoloģijām, mazinājās fiziskā slodze, arī aptaukošanāspieauga.

Apjomīgā pētījumā par sirds veselību (Framingham Heart Study) objektīvi pierādīts, ka tievākais viduklis bija tieši tai grupai, kas visvairāk pieturējās pie līdzsvarota uztura rekomendācijām un dienā ēda trīs pilngraudu un divas rafinēto graudaugu porcijas.


Ēdot maizi, cilvēks kļūst resns vai arī nebūs iespējams nomest svaru


Foto: PantherMedia/Scanpix

Protams, ja vēlamies zaudēt svaru, ir jākontrolē kopējais apēsto produktu daudzums, t.sk. arī apēstās maizes daudzums. Dietoloģe skaidro, ka šī pieļaujamā "norma" ir katram sava, atkarībā no auguma, svara, dzimuma un fiziskās aktivitātes. Svarīga ir arī pārdomāta maizes izvēle: rafinēto kviešu miltu maize būs kalorijas ar niecīgu "pievienoto vērtību" un nekaitēs, ja piekopjam aktīvu dzīvesveidu, taču, ja vēlamies zaudēt svaru, šīs kalorijas būs liekas.

Savukārt maize, kas bagāta šķiedrvielām (rudzu maize, pilngraudu kviešu miltu vai auzu miltu maize) ir veselīga uztura daļa arī tiem, kas vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.

Baltmaizei ir augsts glikēmiskais indekss - tas rāda asins cukura reakciju uz apēsto ogļhidrātu daudzumu. Jo indekss augstāks, jo ātrāk atkal gribas ēst pēc šo produktu lietošanas, tāpēc, daudz ēdot baltmaizi, nomest svaru nebūs viegli.

Tajā pašā laikā tikpat augsts vai augstāks glikēmiskais indekss ir arī kartupeļos un baltajos rīsos. Šī iemesla dēļ ogļhidrātus uzturā labāk smelties no pilngraudu maizes, jo tad lietošanas cukura līmenis asinīs ceļas lēnāk un veidojas ilgstošāka sāta sajūta.


Ciete maizē ir citāda kā citos ogļhidrātu produktos un ātrāk uzsūcas cukurs


Foto: PantherMedia/Scanpix

Cieti saturošie produkti satur gan amilozi (sagremojas lēnāk), gan amilopektīnu (sagremojas un uzsūcas ātrāk). Maizē šīs proporcijas ir līdzīgas kā citos cieti saturošajos graudaugos. Turklāt ir ļoti svarīgi, ka cukura līmeņa izmaiņas asinīs pēc ēšanas ļoti lielā mērā atkarīgas no kopumā uzņemtā ēdiena attiecīgajā ēdienreizē, visvairāk no tauku un šķiedrvielu daudzuma. Šī iemesla dēļ ļoti labs atbalsts svara zaudēšanā var būt rudzu maize, jo tā satur daudz šķiedrvielu.

Šķiedrvielām bagāts uztursnodrošina ilgstošāku sāta sajūtu, ēdiens lēnāk iziet no kuņģa un tas pasargā no pārēšanās, kā arī uzsūcas mazāk kaloriju, turklāt īpaši tiek kavēta tauku uzsūkšanās.


Kviešu graudi izraisa dažādas slimības


Foto: LETA

No kviešu lietošanas jāatsakās divos gadījumos.

Pirmkārt, ja ir diagnosticēta celiakija, tad nedrīkst lietot graudaugus, kas satur glutēnu, tātad, arī kviešus.

Otrkārt, arī cilvēkiem, kam nav celiakijas, iespējama individuāla kviešu nepanesība, kas var izpausties kā alerģiska reakcija (piemēram, iesnas vai bronhiālā astma).

Taču šādas reakcijas novērojamas tikai nelielai daļai cilvēku, un par kviešu produktu izslēgšanu no uztura šajos gadījumos lemj ārsts. Par to, ka kviešiem ir saistība ar citu slimību izcelsmi, pašlaik ticamu pierādījumu nav.

Kviešu graudi mazina iespējas uzņemt nepieciešamās vielas


Foto: AFP/Scanpix

Visi produkti, ko mēs ēdam mijiedarbojas viens ar otru - gan veicina, gan kavē kādu vielu uzsūkšanos. Ja maize satur daudz kliju, mazāk uzsūksies minerālvielas, t.sk. arī dzelzs, līdzīgi darbojas arī kafija vai tēja.

Savukārt citrusa augļi sekmēs dzelzs uzsūkšanos - ja cilvēkam ir mazasinība, tas jāņem vērā. Ja esam veseli un ēdam pilnvērtīgu pārtiku, regulāri lietojot visas produktu grupas un dažādus produktus katrā produktu grupā, tad par iespējamo uzturvielu deficītu, ēdot pilngraudu vai kliju maizi, noteikti nebūtu jāuztraucas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!