Foto: Shutterstock
Lai no rīta laikus pieceltos un sāktu kustēties, gandrīz visiem ir nepieciešams modinātājs. Un pat ar vairākiem zvaniem – ik pa minūtei. Speciālisti apgalvo, ka šāda pamošanās izraisa dezorientāciju, paniku un trauksmi. Alternatīva ir modinātājpulksteņi, kas pamodinās ar maigām dabas skaņām un rītausmas gaismas imitāciju.

Ja esi viens no tiem, kuriem ir grūtības no rīta pamosties, iespējams, parastais modinātājs ir jānomaina pret ko maigāku. Viedo saullēkta pulksteni, kas atskaņo vieglas, liriskas skaņas (bieži, tieši dabas) un simulē rītausmas dabisko gaismu. Viedtālruņa satricinošo signālu vietā, dienu sākt ar pozitīvāku, maigāku noskaņojumu.

"Tradicionālo, skaļo modinātājpulksteņu problēma ir tā, ka tie izraisa stresa reakciju, palielina adrenalīna līmeni, un tie ir iemesli, kas liek pamosties. Piespiedu pamošanās var palielināt miega inerci, izraisīt augstu asinsspiedienu un paātrināt sirdsdarbību," izdevumā "Travel + Leisure" skaidro klīniskā psiholoģe un miega veselības centra "Sleepopolis" direktore Šelbija Herisa. To apstiprina arī 2015. gada "Sleep Medicine" eksperiments – cilvēkiem, kuri tika pamodināti ar gaismas imitāciju, sirdsdarbības ātrums bija mazāks.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!