Foto: Shutterstock
Ikviens vismaz reizi dzīvē ir piedzīvojis izsitumus uz sejas, un tas ir pavisam normāli. Tomēr, ja tev parasti ir gluda sejas āda, tad pēkšņa pūtīšu parādīšanās var būt kā pārsteigums. Izrādās – šķietami ikdienišķas darbības var izraisīt aknes veidošanos.

Tikt galā ar pumpām ir sarežģīts uzdevums. Tā kā izsitumu veidošanos ietekmē daudzi un dažādi faktori, nonākt līdz tīrai sejas ādai ir vieglāk pateikt, nekā izdarīt. Un, protams, tieši tad, kad domā, ka esi atradusi sev piemērotāko ādas kopšanas rutīnu, pēkšņi izlaužas vēl dažas nekrietneles. Varbūt tev nākas cīnīties ar pūtītēm vienā un tajā pašā zonā. Neatkarīgi no šiem faktoriem, ir skaidrs, ka kaut kas tavai ādai netīk, tāpēc arī nākas sastapties ar izsitumiem. Kas tieši ietekmē tavu pumpu veidošanos? Turpinājumā, iedvesmojoties no "Cosmopolitan", cenšamies rast atbildi uz šo jautājumu.

Kā apturēt pumpu veidošanos?

Vispirms ir svarīgi saprast, kāpēc pūtītes vispār veidojas. Tad nu tā – izsitumus galvenokārt izraisa hormoni un eļļas pārprodukcija. Tas nozīmē, ka tavi hormoni palielina eļļas ražošanu, kas aizsprosto matu folikulu un rada pumpu izraisošās baktērijas augšanu. Ikviena āda, protams, ir atšķirīga, un liela ietekme tam, kā tavs ķermenis reaģē uz pūtītes veidojošajiem hormoniem, ir ģenētikai. Tieši tāpēc neviena konkrēta sastāvdaļa vai rutīna nederēs pilnīgi visiem. Vislabākais, ko darīt, lai atrastu efektīvāko risinājumu – doties pie dermatologa, kurš varēs palīdzēt ne tikai noteikt iespējamos faktorus, kas veicina aknes veidošanos, bet arī izskaidros, kuru produktu lietošana tev būtu vēlama.

Kamēr vēl neesi nonākusi līdz ārsta kabinetam, iespējams, ir vērts pārskatīt savus ikdienas paradumus un kā tie ietekmē pumpu veidošanos. Dažkārt pat vislabākā rutīna nevar palīdzēt, ja pastāvīgi piekop sliktus ādas kopšanas paradumus. Turpinājumā esam apkopojuši pārsteidzošus iemeslus, kāpēc pūtītes var veidoties, un iespējamus risinājumus kaitinošajai problēmai.

Tava sejas maska izraisa "maskni"

Ja pēdējā laikā esi valkājusi sejas masku (un kura gan no mums nav), iespējams, vari sastapties ar pūtītēm uz zoda, žokļa līnijas vai vaigiem. Izrādās, ka sviedri, eļļas, baktērijas un mitrums, kas vienkopus atrodas zem sejas maskas, ir perfekta augsne izsitumiem.

Ko darīt?

Vispirms – centies izvēlēties sejas masku, kas ir ar gana elpojošu audumu. Pievērs uzmanību tam, ka tava maska allaž ir tīra (atceries – tā būtu jāmazgā pēc katras lietošanas reizes). Ja nākas doties ikdienas gaitās ar masku, tad, ja vien ir iespēja, mēģini iztikt bez kosmētikas. Ņemot vērā, ka tava seja tāpat nebūs redzama, izvairies no smagas grima kārtas, kas var izraisīt poru aizsprostošanos.

Tava problēma nav "akne"

Lai situāciju padarītu vēl sarežģītāku, dažkārt pūtītes, kuras centies izārstēt, faktiski nav akne, kas izskaidro, kāpēc parastās ārstēšanas metodes nelīdz vai pasliktina to stāvokli. Ja tu pamani pumpas ap savu matu līniju, pieri, krūtīm vai muguru, un tās izskatās kā mazi, sarkani izciļņi, kas mēdz būt arī niezoši, tad, iespējams, pie tavām problēmām ir vainojama sēnīte – matu folikulu infekcija –, kurai nepieciešama atšķirīga ārstēšanas pieeja.

Ko darīt?

Vispirms, vērsties pie sava dermatologa, kurš palīdzēs noteikt, kas tad īsti ir noticis. Ja tev patiesi ir sēnīte, tad, visticamāk, tev būs jālieto kāds recepšu līdzeklis. Atceries arī kārtīgi mazgāt savas drēbes un sasvīdušo ķermeni, jo sēnīte uzliesmo sviedru, berzes un liekā sebuma dēļ.

Foto: Shutterstock

Tu gana bieži nemazgā savu seju un spilvendrānu

Dienas laikā uz sejas ādas sakrājas netīrumi, eļļas un kosmētika. Ja pirms gulētiešanas nenomazgā seju, visas šīs vielas nonāk tavā spilvendrānā, kas vēlāk atkal nonāk uz tavas sejas. Dermatologs Džošua Zeicners skaidro, ka ilgstoša ādas pakļaušana šādai netīrībai apvienojumā ar berzi pret spilvenu, var izraisīt iekaisumu un pūtītes. Turklāt, tas vēl nav viss! Eļļaina vide var būt arī laba augsne baktērijām, kas var inficēt ādu, ja ir kādas atvērtas brūces, kas atkal ir viens no daudzajiem pūtīšu cēloņiem.

Ko darīt?

Nomaini spilnvedrānu ik pēc pāris naktīm. Ja vēl neesi to izdarījusi, centies priekšroku dot satīna vai zīda gultasveļai, lai pēc iespējas samazinātu berzi (arī tavi mati tev pateiks "paldies").

Tev ir miega trūkums

"Miegs ir laiks, kurā ķermenis var atpūsties un salabot visu organismā nepieciešamo. Šajā procesā arī samazinās kortizola līmenis," skaidro Zeicners. "Nepietiekams miegs nozīmē, ka tavs ķermenis ir pastāvīgi pakļauts augstam kortizola līmenim, kas var izraisīt pūtīšu veidošanos." Līdzīgi kā tas ir stresa brīžos, kortizolu atbrīvojošie hormoni faktiski var savienoties ar eļļas dziedzeriem, kas savukārt veicina pumpu veidošanos.

Ko darīt?

Dodies pagulēt. Jā, tas ir tieši tik vienkārši. Pirms miega izvairies no ierīču lietošanas, un pacenties nodoties kvalitatīvam naktsmieram vismaz astoņas stundas.

Saviem izsitumiem izmanto pārāk daudz līdzekļu

Ja pamani pumpu, centies nepārspīlēt ar ārstēšanu, iesaka estētiķe Samanta Vraita. Dažādi līdzekļi ar salicilskābi, benzoilperoksīdu vai sēru var izžāvēt tavu ādu, kas raida signālu vēl lielākai eļļas ražošanai, kas, protams, izraisa akni. Turklāt, aktīvās sastāvdaļas var arī radīt iekaisumu tavam ādas virsējam slānim, un āda var kļūt sarkana un jutīga.

Ko darīt?

Tev nav pilnībā jāizvairās no izsitumu vietu apstrādes, vienkārši centies neieslīgt galējībās. Ja divas līdz trīs reizes nedēļā uzklāsi aknei paredzētos līdzekļus, nekas slikts nenotiks. Ja tomēr pamani, ka āda neganti reaģē, centies pāriet uz maigākiem līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!