Foto: Shutterstock

Astoņas glāzes? Divi litri? Ūdens uzņemšana pietiekamā daudzumā jau labu laiku ir viena no top tēmām sabiedrībā, taču jautājumu par to reizēm ir vairāk nekā atbilžu. Cik daudz ūdens dienā ir ieteicams lietot un kāpēc senioru vecumā šim aspektam pievēršama jo īpaša uzmanība, Latvijas Televīzijas raidījumā "Revidents" skaidro gerontologs Jānis Zaļkalns.

Profesors uzsver, ka, pirmkārt, katram cilvēkam dienā jāizdzer divi litri ūdens, bet jo īpaši to jāielāgo senioriem. "Bieži vien, kad mēs jautājam pacientam: "Cik šķidruma jūs lietojat?", atbilde skan: "Dakter, mans organisms jūt, ka man nevajag vairāk." Un tad mēs kopā skaitām – brokastu tējas glāzi, zupas šķīvīti, kefīra glāzīti, ābolīti un līdz litram netiekam. Tātad šeit organisms kļūdās," norāda gerontologs.

Zaļkalns skaidro, ka cilvēks lielākoties satur ūdeni, bet vecumdienās tā daudzums mūsu organismā samazinās par apmēram 15 procentiem. Bet, ja šķidruma ir par maz, organisms žūst ātrāk un pamanāmi. "Skrimslīši kaulu galos pārkaulojas, locītavas somiņa žūst, pašā locītavā šķidrums samazinās, sauss kaula gals rīvējas ap sausu kaula galu… Kaulaudi ir vieni no vislabāk inervētajiem audiem, tāpēc viss, kas attiecas uz kaulu locītavu sistēmu, ja tur ir izmaiņas, ir saistīts ar ļoti, ļoti izteiktām sāpēm," norāda profesors Zaļkalns.

Bet, lai no tā izvairītos, eksperts iesaka visa mūža garumā lietot pietiekami daudz šķidruma: "Šie visi ieteikumi attiecas ne tikai uz senioriem. Protams, labāk vēlu nekā nekad, bet tie attiecas uz jebkuru cilvēku, kopš viņš sāk sevi saprast. Vai tie ir 11 vai 13 gadi – kad es saprotu, ka esmu cilvēks, ka gribu dzīvot skaistu, ilgu un bagātu mūžu, jēgpilnu mūžu. Nu tad arī par šķidruma lietošanu jādomā!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!