Foto: Shutterstock
Vecākiem rodas dažādi jautājumi par savām mazajām atvasēm, gan lielākām bailēm par bērnu, gan mazākām bažām. SIA "Kuldīgas slimnīca" pediatre Ieva Zemarāja atbild uz "Delfi.lv" lasītāju jautājumiem par bērnu attīstību un veselību.

Pirmie divi jautājumi ir par bažām saistībā ar bērna veselību. Jo īpaši, ja rados ir kāds satraucošs attīstības traucējumu piemērs, ir saprotami, ka vecāki ir aizdomīgi par katru mazāko iespējamo līdzīgo pazīmi.

Ja bērns līdz divu gadu vecumam nerunā, saka tikai zilbes, vai jādomā par iespējamu autisma diagnozi? Vai to var diagnosticē līdz gadam, pusotram? Kādām pazīmēm vecākiem jāpievērš uzmanība? Un, ja ir aizdomas, vai ģimenē vai dzimtā ir autisms, vai var kaut ko darīt preventīvi attīstībai – ir kādas nodarbības, vingrinājumi?

Noteikti ir jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, kurš novērtē vispārējo veselības stāvokli un, ja ir aizdomas par autiskā spektra traucējumiem, jāveic skrīninga anketēšanu, kuru aizpilda vecāks. Ja tajā konstatē pozitīvu rezultātu, ģimenes ārsts nosūta pie bērnu psihiatra uz padziļinātu izmeklēšanu diagnozes apstiprināšanai.

Bērnam divu gadu vecumā būtu jāprot izteikt vārdus, vārdu savienojumus, īsus teikumus. Valodas attīstības traucējumu gadījumā ir nepieciešams bērnu neirologa, otolaringologa un audiologopēda konsultācijas.


Ja kādam no ģimenes locekļiem ir autiskā spektra traucējumi, tad risks uz autiskā spektra traucējumu attīstību ir lielāks nekā vispārējā populācijā.

Autiskā spektra traucējumu gadījumā var būt:

  • runas attīstība traucējumi, piemēram, lēna valodas attīstība, valodas regress, bieža vārdu, frāžu atkārtošana;
  • izmainīta reakcija uz sociālu stimulu, piemēram, bērns neatsaucas uz sava vārda saukšanu, nereaģē uz sociālo smaidu, uz citu cilvēku mīmiku vai jūtām;
  • izmainīta mijiedarbība ar citiem;
  • izmainīts acu kontakts, žesti un neverbālā komunikācija;
  • izmainīta iztēle, idejas un radošums;
  • šaurs interešu loks, rutīna un atkārtojoša uzvedība.

Pusotrgadnieks mašīnā vemj. Agrāk vēma mazāk, tagad – vairāk. Bail pat braukt īsus braucienus... Vai ir kāds risinājums?

Foto: Shutterstock

To sauc par kinetozi jeb jūras slimību. Iekšējā ausī ir vestibulārais/līdzsvara aparāts, kurš bērniem ir jutīgāks uz kustību kairinājumu. Šajā vecumā iesaku ieplānot braucienu bērna gulēšanas laikā. Bērna sēdeklīti varētu novietot ar skatu braukšanas virzienā, taču jāatceras, ka no drošības viedokļa bērnam braukšana ar skatu pret braukšanas virzienu ir drošāka. Pret slikto dūšu un vemšanu palīdz svaigs gaiss, vieglas uzkodas, saldens dzēriens. Multfilmu vai grāmatu skatīšanās brīdī, kad galva tiek noliekta uz leju, sliktu dūšu un vemšanu pastiprinās. Var palīdzēt fizioterapeita vingrinājumi vestibulārā aparāta trenēšanai.

Foto: Shutterstock

Nākamie trīs jautājumi ir par bērna attīstību, kā, pērkot dāvanu, "trāpīt desmitniekā" un kā vislabāk rūpēties par atvasīti.

Kādas ir piemērotas dāvanas no bērnu attīstības viedokļa trīs gadu vecam bērnam?

Piemērotas dāvanas var būt bērnam attīstošās rotaļlietas, kas veicinātu sīko un lielo motoriku, līdzsvaru, koordināciju, muskuļu spēku un domāšanu. Trīs gadu vecam bērnam ieteiktu puzles, vēršanas uzdevumus, konstruktorus, kad vairāk tiktu attīstīta sīkā motorika, domāšana. Attīstot sīko motoriku, notiek arī valodas attīstība. Savukārt, lai izkoptu lielo motoriku, nepieciešamas lielās kustības, kur noder sporta inventārs, piemēram, līdzsvara ritenis, rāpšanās pa trepēm, kāpelēšana.

Foto: Shutterstock

Kā iemānīt bērnam ūdeni? Un cik ir minimālais daudzums divgadniekam uz 13 kilogramiem dienā? Dzer nelabprāt, bērnudārzā saka to pašu. Ja dzer, tad tīru ūdeni. Pamēģinājis no brāļa sulu, bet cenšamies daudz cukurainus ūdeņus nepiedāvāt. Vai ūdeni var aizstāt ar augļiem? Ja jā, cik daudz tos jādod? Labprāt ēd gurķus.

Ļaujiet vaļu radošumam mēģiniet iemānīt padzeršanos caur spēlēm. Iesaku rādīt savu piemēru ar ūdens dzeršanu ikdienā. Ārpus mājas variet izmantot kādu interesantu ūdens pudeli, bet ikdienai izvēlēties dzert no krūzītes. Ūdenim var pievienot ogas, piparmētras lapiņu, nedaudz pamainot garšas niansi.


Pazīmes, kas liecina, ka uzņemtais šķidruma apjoms ir par maz – slāpes, sausa āda, gļotādas, nogurums, miegainība, reta iešana uz tualeti un aizcietējumi. Ieteicamais šķidruma apjoms uz 13 kilogramiem ir ap 250 mililitriem līdz vienam litram diennaktī. Ja šobrīd bērns tik daudz nedzer, tad iesaku dzeršanu ieviest pakāpeniski vairāk. Pamata dzērienam jābūt ūdenim, ieteicami dārzeņi un augļi, kas satur vairāk ūdeni – gurķis, tomāts, arbūzs, zemenes, melone, bumbieris, paprika, puķkāposts. Vai vecāku pārcentība, stimulējot bērnu attīstību, var kaitēt? Piemēram, ir vecāki, kas lielās – viņu bērns jau trīs gadu vecumā lasa.

Es domāju, ka ikviens bērns ir individuāls, katram ir savs attīstības temps un "stiprās puses''. Ikdienai jābūt sabalansētai, atbilstošai bērna vecumam, ir rotaļu laiks, pastaigu laiks, ēšanas laiks, gulēšanas laiks. Bērnam trīs gadu vecumā nav jāprot lasīt. Šajā vecumā ir raksturīga rotaļāšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!