Foto: PantherMedia/Scanpix
Dzirdot vārdu testosterons, vairumam rodas asociācijas ar vīrišķību, muskuļiem un seksuālo varēšanu. Tajā pašā laikā testosterons ir atrodams arī sievietes organismā, turklāt, kad sieviete iemīlas, tā līmenis paaugstinās. Lūk, vairāki interesanti fakti par šo hormonu!

1. Testosterons patiesi ir svarīgākais vīrišķais dzimumhormons, ko vīrieša organismā ražo sēklinieki, bet tas nelielā daudzumā atrodams arī sievietes organismā, kur to savukārt producē virsnieres.

2. Viena no testosterona pamatfunkcijām ir muskuļu masas pieauguma veicināšana, tādēļ – ja testosterona koncentrācija asinīs ir liela, vīrietis izskatās vīrišķīgs. Stiprā dzimuma pārstāvjiem ar pazeminātu testosterona līmeni pie muskuļota auguma tikt ir ļoti grūti, arī sejas un ķermeņa apmatojums viņiem ir mazāk izteikts, bieži vien vairāk atgādina pūkas.

3. Testosteronam ir ļoti svarīgā loma dzimumdzīvē. Vīrietim ar samazinātu testosterona koncentrāciju asinīs ir pazemināta vai pat pilnībā zudusi dzimumtieksme, parasti arī erekcijas traucējumi. Pazemināta testosterona līmeņa ietekmē vīrieša dzimumloceklis un sēklinieki samazinās. Bieži novēro šādu sakarību: liels vēders, bet mazs dzimumloceklis un sēklinieki. Turklāt, jo lielāks ir vēders, jo mazāki – dzimumorgāni. Tas bieži raksturīgs lieliem alus mīļiem. Lieta tāda, ka alū ir augu izcelsmes steroīdi, kam piemīt sieviešu dzimumhormoniem estrogēniem līdzīga aktivitāte.

4. Sievietēm, kuras ir iemīlējušās, testosterona līmenis dažus mēnešus pēc attiecību sākšanas ir augstāks, nekā tām, kuras ir vientuļas vai ar dzīvesbiedru kopā ir jau ilgi. Un tas nav nekāds brīnums, jo arī sievietēm šis hormons ir saistīts ar libido jeb dzimumtieksmi. Jo tā līmenis augstāks, jo interese par seksu lielāka.

5. Tomēr arī pārāk liela testosterona koncentrācija nenāk par labu vīrišķībai. Svarcēlājiem, kuri papildus uzņem testosteronu (steroīds), lai veicinātu muskuļu masas pieaugumu, bieži saraujas sēklinieki un rodas potences traucējumi. Savukārt sievietēm pārāk liela testosterona koncentrācija asinīs var izraisīt balss pazemināšanos, matu izkrišanu uz galvas, bet pastiprinātu apmatojuma augšanu uz sejas un ķermeņa. Abu dzimumu pārstāvjiem pārlieku liela testosterona koncentrācija asinīs var izraisīt piņņu veidošanos, garastāvokļa svārstības, agresīvu uzvedību un citas problēmas. Ja testosteronu lieto ārsta uzraudzībā, lai novērstu pazeminātu tā līmeni, tā pārdozēšana un minētās sekas nav gaidāmas.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāla Health.com un WebMd.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!