Foto: Shutterstock
Kurš gan nezina, ka testosterons ir vīrišķais dzimumhormons, taču par to sabiedrībā joprojām valda daudz neskaidrību un mītu. Uzzini, kuri no šiem populārajiem apgalvojumiem atbilst patiesībai, bet kuri ir vien mīti.

Testosterons ir atrodams organismā tikai vīriešiem

Mīts! Testosterons patiesi ir svarīgākais vīrišķais dzimumhormons, ko vīrieša organismā ražo sēklinieki, bet tas nelielā daudzumā atrodams arī sievietes organismā, kur to, savukārt, producē virsnieres.

Nevīrišķīgiem vīriešiem raksturīgs pazemināts tetosterona daudzums organismā

Daļēja patiesība! Viena no testosterona pamatfunkcijām ir muskuļu masas pieauguma veicināšana, tādēļ – ja testosterona līmenis asinīs ir pietiekami liels, vīrietis parasti izskatās vīrišķīgs. Stiprā dzimuma pārstāvjiem ar pazeminātu testosterona līmeni pie muskuļota auguma tikt ir ļoti grūti, arī sejas un ķermeņa apmatojums viņiem ir mazāk izteikts, bieži vien vairāk atgādina pūkas. Tomēr arī vīrietis ar pietiekamu testosterona līmeni asinīs var izskatīties nevīrišķīgs, ja nerūpējas par savu fizisko formu un piekopj neveselīgu dzīvesveidu.

Jo vairāk testosterona, jo vīrišķīgāks vīrietis

Mīts! Pārāk liela testosterona koncentrācija nenāk par labu vīrišķībai. Svarcēlājiem, kuri lieto sintētisko testosteronu (steroīds), lai veicinātu muskuļu masas pieaugumu, nereti saraujas sēklinieki un rodas potences traucējumi. Pārlieka aizraušanās ar testosterona lietošanu tāpat var veicināt piņņu veidošanos, garastāvokļa svārstības, agresīvu uzvedību un citas problēmas. Ja testosteronu lieto ārsta uzraudzībā, lai novērstu pazeminātu tā līmeni, tā pārdozēšana un minētās sekas nav gaidāmas.

Testosterons ir saistīts ar vīrieša seksuālo varēšanu

Patiesība! Testosteronam ir ļoti svarīgā loma dzimumdzīvē. Vīrietim ar samazinātu testosterona koncentrāciju asinīs ir pazemināta dzimumtieksme, visbiežāk arī erekcijas traucējumi. Pazemināta testosterona līmeņa ietekmē vīrieša dzimumloceklis un sēklinieki samazinās. Bieži novēro šādu sakarību: liels vēders, bet mazs dzimumloceklis un sēklinieki. Turklāt, jo lielāks ir vēders, jo mazāki – dzimumorgāni. Tas bieži raksturīgs lieliem alus mīļiem. Lieta tāda, ka alū ir fitoestrogēni, kam piemīt sieviešu dzimumhormoniem estrogēniem līdzīga aktivitāte.

Paaugstināts testosterona daudzums sievieti padara līdzīgu vīrietim

Daļēja patiesība! Sievietēm, kuras cieš no policistisko olnīcu sindroma, kā ietekmē organismā ir paaugstināts testosterona līmenis, raksturīgs liekais svars, menstruālā cikla traucējumi, pastiprināta apmatojuma augšana uz sejas un ķermeņa, pinnes un arī neauglība. Sievietēm, kuras lieto sintētisko testosteronu muskuļu masas pieauguma veicināšanai, veidojoties pārāk augstam testosterona līmenim asinīs, var pazemināties balss tembrs, pastiprināti izkrist mati, savukārt apmatojums uz sejas un ķermeņa – augt bagātīgāks. Ja apmatojuma augšana uz sejas un ķermeņa, kā arī zema balss nudien vairāk piedien vīriešiem, tad par pārējām minētajām pazīmēm tā nevarētu teikt. Interesanti, ka sievietēm, kuras ir iemīlējušās, testosterona līmenis dažus mēnešus pēc attiecību sākšanās ir augstāks, nekā tām, kuras ir vientuļas vai ar dzīvesbiedru kopā ir jau ilgi. Un tas nav nekāds brīnums, jo arī sievietēm šis hormons ir saistīts ar libido jeb dzimumtieksmi. Jo tā līmenis augstāks, jo interese par seksu lielāka.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "Health" un "WebMd".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!