Foto: Shutterstock

Tu esi izmēģinājusi visdažādākos līdzekļus, lai notievētu, bet liekie kilogrami tā arī nepazūd? Iespējams, pie vainas ir hormoni. Sievietēm ir nosliece uz hormonālām izmaiņām organismā un vielmaiņas kaprīzēm jebkurā vecumā. Hormonālie traucējumi ir saistīti gan ar pirmsmenstruālo sindromu, gan grūtniecību, menopauzi un ikdienas stresu.

Pētījumos secināts, ka apetīte, svara svārstības un vielmaiņas procesu ātrums ir savstarpēji saistīti ar hormonālo darbību sievietes organismā. Izpētot sieviešu hormonu mehānismu darbību, tievēšanas problēmu var atrisināt, iespējams, labāk, nekā unikālu diētu ievērošana un vingrošana, norāda speciālisti portālā "Zdorovie".

Vairodziedzera hormoni

Vairogdziedzera hipofunkcija jeb bezdarbība var novest pie liekā svara pieauguma sievietēm. Tipiskākie simptomi šī hormona traucējumiem ir nogurums, paaugstināta jutība pret aukstumu, svara pieaugums, sausa āda un aizcietējumi.

Estrogēns

Šis ir sievietes dzimumhormons. Menopauzes laikā estrogēna līmenis krītas, liekot uzkrāt papildu ķermeņa masu, īpaši vēdera rajonā.

Progesterons

Arī progesterona līmenis menopauzes laikā krītas. Zems šī hormona līmenis nerada tiešu liekā svara pieaugumu, bet piespiež organismu uzkrāt vairāk šķidruma, kas, savukārt, palielina svara un ķermeņa aprises.

Testosterons

Dažas sievietes cieš no hormonāliem traucējumiem, kas tiek dēvēti par olnīcu policistozi. Šie traucējumi paaugstina testosterona līmeni, kas liek pieņemties svarā, tāpat šī hormona līmeņa pieaugums var izjaukt menstruālo ciklu, uz sejas var parādīties liekais apmatojums, akne, kā arī tas var izraisīt neauglību. Testosterons atbild par muskuļu masas veidošanos sievietei. Ja menopauzes laikā tā līmenis pazeminās, palēninās arī vielmaiņas procesi, kas veicina svara pieaugumu.

Insulīns

Insulīna hormons izstrādājas aizkuņģa dziedzerī. Šis hormons regulē tauku un ogļhidrātu rezerves organismā. Paaugstināts insulīna līmenis var veicināt liekā svara pieaugumu.

Kortizols

Paaugstināts stresa hormona – kortizola – līmenis ietekmē apetītes pieaugumu, un, protams, sekas tam ir svara pieaugums. Stress un nepietiekams daudzums miega – divi galvenie iemesli šī hormona līmeņa pieaugšanai asinīs.

Diagnostika un ārstēšana

Hormonālos traucējumus var diagnosticēt, tiklīdz esi pamanījusi kādu no simptomiem. Jādodas pie ārsta un jālūdz veikt asinsanalīzi. Ja esi pamanījusi kādas izmaiņas savā organismā, pastāsti to ārstam, lai iespējami ātrāk varētu noskaidrot to hormonu, kas tev rada diskomfortu un svara pieaugumu.

Atgriezt hormonu līmeni iepriekšējā stāvoklī palīdz dzīvesveida izmaiņas, speciāli medikamenti un arī mākslīgie hormoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!