Foto: Shutterstock

Katra cilvēka organisms ir trausla ekosistēma, kam nepieciešamas atbilstošas rūpes. Uzturs, kā arī kaitīgie vai – gluži pretēji – veselīgie ieradumi ietekmē hormonu līmeni, un tas ir ļoti svarīgs ikvienam – ja hormonu līmenis ir nestabils vai nepietiekams, būtiski mainās cilvēka labsajūta. Lai palīdzētu cilvēkiem stabilizēt dažādu hormonu līmeni "Medical Daily" ir apkopojis piecus hormonus un ieteikumus, kā dabīgā veidā normalizēt to līmeni.

Testosterons

Viens no visatpazīstamākajiem vīrišķajiem hormoniem ir testosterons. Tas palīdz palielināt muskuļu spēku, kā arī ir ļoti nozīmīgs jaunā vīrieša attīstībai pubertātes laikā. Pieaugušam vīrietim hormons ir nepieciešams, lai radītu spermu. Testosterona līmenis ietekmē seksuālo dziņu un enerģiju.

Testosterona kontrolē ļoti būtiska loma ir uzturam. Tādi produkti kā tofu siers, dārzeņu soja, baltie milti vai pārāk liels alkohola daudzums var samazināt šī hormona līmeni. Testosterona līmeņa paaugstināšanai var izmantot vīnogas, tunci, granātābolus un olas.

Estrogēns

Arī sievišķā dzimumhormona līmeņa stabilizēšanu būtiski ietekmē uzturs. Šis hormons ir nozīmīgs, jo regulē menstruālo ciklu, ietekmē krūšu augšanu pubertātes laikā, kā arī aizsargā kaulus abiem dzimumiem. Svara regulēšana ietekmē arī estrogēna līmeni. Piemēram, pārāk mazs svars var samazināt tā daudzumu, bet pārāk liela ķermeņa masa var palielināt tā daudzumu līdz tādam līmenim, ko pētnieki saista ar krūts vēža veidošanos.

Veselīga estrogēna līmeņa uzturēšanai iesaka uzturā lietot pilngraudu produktus, soju, kāpostus, brokoļus, puķkāpostus, kā arī svaigus augļus un dārzeņus.

Adrenalīns

Adrenalīns ir cieši saistīts ar stresu. Šis hormons dod enerģiju augsta stresa situācijās, atverot elpceļus, uzlabojot spēku un apasiņojot vissvarīgākos muskuļus. Tomēr pārāk liels šī hormona daudzums var būt arī kaitīgs, jo tas rada nemieru, reiboņus, uzbudināmību, kā arī citus ar trauksmi saistītus simptomus. Bieži labākais adrenalīna kontroles veids ir stresa samazināšana.

Vienkārši un dabīgi veidi, kā samazināt stresu, ir meditācija un fiziskās aktivitātes. Dažādi apziņas treniņi var būt efektīvs līdzeklis cīņā ar trauksmi, jo palīdz novirzīt uzmanību uz apkārtesošajiem apstākļiem. Šādi vingrinājumi sastāv no dziļas elpošanas, dzerot karstu dzērienu, un ieklausīšanās apkārtesošajās skaņās.

Kortizols

Arī šis hormons ir saistīt ar stresu. Dzīvībai bīstamās situācijās kortizols rūpējas par assinspiediena un ķermeņa šķidrumu balansu. Ikdienā šis hormons ietekmē arī seksuālo dziņu, imunitāti un gremošanu. Hroniski paaugstināts kortizola līmenis var pasliktināt imunitāti, pazemināt seksuālo dziņu un paaugstināt asinsspiedienu. Tāpat šis hormons var veicināt pinņu veidošanos un aptaukošanos. Normalizēt kortizola līmeni ir iespējams līdzīgā veidā kā adrenalīnā līmeni – kontrolējot un samazinot stresu.

Insulīns

Insulīna līmeni labvēlīgi ietekmē veselīgas fiziskās aktivitātes. Tas var būt īpaši noderīgi cilvēkiem, kuri slimo ar otrā tipa cukura diabētu, jo fiziskās aktivitātes palielina ķermeņa jutību pret insulīnu. Tas nozīmē, ka insulīns darbojas, palīdzot samazināt cukura līmeni asinīs.

Diabēta pacientiem ir jāseko līdzi gan insulīna, gan cukura līmenim, nepārspīlējot ar fizisko slodzi. Pārāk daudz fizisko aktivitāšu bez cukura līmeņa paaugstināšanas, piemēram, ar uzkodu palīdzību, var to pārlieku samazināt, radot hipoglikēmiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!