Foto: F64
Bērnu un pusaudžu resursu centra dati rāda, ka vidējā "pusaudžu mentālās veselības temperatūra" ir raksturojama kā mainīga funkcionēšana ar grūtībām vairākās, bet ne visās sociālajās jomās. Galvenie sarežģījumi, kuru dēļ pusaudži meklē atbalstu, ir depresija, trauksme, attiecību grūtības, mācību motivācijas trūkums u.c., turklāt bieži šīs grūtības savā starpā pārklājas, proti, norit vienlaikus,
Foto: Publicitātes attēli
2022. gadā PRC palīdzību saņēma 8555 pusaudži un viņu ģimenes. PRC dati liecina, ka vidējais pusaudžu vecums, kuri apmeklē PRC ir 14 gadi, un tikai puse dzīvo ģimenē ar abiem vecākiem. 44 procentu PRC klientu ir meitenes un 36 procenti zēni. PRC piecu gadu statistikas dati rāda, ka puiši arvien biežāk vēršas pēc palīdzības, un šogad vērojams rekordliels zēnu skaits – 47 procenti.
Foto: Publicitātes attēli
Galvenās grūtības, kuru dēļ pusaudži meklē atbalstu PRC, ir depresija, trauksme, attiecību grūtības, mācību motivācijas trūkums u.c., turklāt bieži šīs grūtības savā starpā pārklājās, proti, norit vienlaikus. Piemēram, vielu un procesu lietošana bieži vien tiek novērota kopā ar uzvedības un mācību grūtībām, kā arī ar depresiju. Veiktā pētījuma dati uzrāda, ka vidējo "pusaudžu mentālās veselības temperatūru" var raksturot kā mainīgu funkcionēšanu ar grūtībām vairākās, bet ne visās sociālajās jomās; problēmas izteikti pamanāmas tuviniekiem un cilvēkiem, kas bērnu sastop grūtību vidē vai periodā, bet mazāk pamanāmi tiem, kas bērnu redz citos apstākļos.
Foto: Publicitātes attēli
PRC veic arī pakalpojumu novērtēšanu, kas sniedz iespēju izvērtēt sniegtās palīdzības kvalitāti. Galvenie novērojumi liecina ir, ka sešus mēnešus pēc programmas jaunieši ziņo par mazāk grūtībām savā uzvedībā, kā arī vecāki ziņo par zemākiem garastāvokļa traucējumiem saviem pusaudžiem. 91 procenti pusaudžu un viņu vecāku ziņo par pozitīvām pārmaiņām pēc pakalpojuma saņemšanas un ir apmierināti ar pakalpojumu. 61 procenti sasniedz terapijas mērķus, savukārt 19 procentiem pietrūkst laiks, jo valsts apmaksātās programmas ir pieejamas trīs vai sešu mēnešu garumā.

Aptuveni 16 procenti jauniešu izkrīt no programmas un nav motivēti sadarbībai, kas nav augsts rādītājs, taču vērā ņemams, un PRC ir ieinteresēts, lai šo procentu mazinātu. Pārsvarā tie ir augsta riska jaunieši, kuriem līdz šim PRC nespēja pilnvērtīgi palīdzēt zināšanu trūkuma dēļ. Taču mērķtiecīgu PRC speciālistu apmācību turpmāk pusaudžiem ar impulsu kontroles un emociju regulācijas grūtībām, tostarp, agresīvu uzvedību, būs pieejams pakalpojumu. Ieviešot jaunu terapijas veidu Latvijā, kas ir zinātnē balstīts un sevi apliecinājis citviet pasaulē - dialektiskās uzvedības terapija (DBT), PRC turpmāk spēs risināt kompleksas mentālās veselības problēmas. Šīs terapijas veids par vienu no galvenajiem mērķiem uzstāda terapijai traucējošas uzvedības samazināšanu, kā arī mazina izkrišanas risku. Jaunais pakalpojums jau ir pieejams Valsts Probācijas dienesta klientiem, proti, pusaudžiem, kuri ir pārkāpuši likumu. Taču pavisam drīz un pateicoties Labklājības ministrijas finansējumam, šī programma tuvākajā laikā tiks ieviesta plašāk, lai pēc iespējas savlaicīgāk varētu strādāt ar pusaudzi un novērst gan likumpārkāpumus, gan cita veida negatīvas sekas pusaudzim un viņa veselībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!