Jautājums: Sveiki! Piekopju dzimumdzīvi jau 5 gadus, ir bijuši dažādi ilgstoši partneri, kurus mīlu un kuri mīl mani, bet seksuālā dzīve vienmēr bijusi ne pārāk laba, jo orgasmu nespēju sasniegt vagināli, bet gan tikai manuāli, ja vīrietis stimulē klitoru ar roku vai orāli.

Visbiežāk vaginālajā seksā ir sāpes vai vienkārši daru to vīrieša dēļ. Pati tādā veidā nekad neesmu guvusi apmierinājumu. Kādēļ tā, un kas to izraisa?

Atbild Dr. Vita Začesta (klīnika "Premium Medical"):

Iemesli sāpēm dzimumakta laikā var būt daudzi, un tikai daži no tiem ir saistīti ar īstām ginekoloģiskām problēmām. Es noteikti ieteiktu Jums griezties arī pie psihoterapeita vai seksologa.
Tie iemesli, ko var atklāt un ārstēt ginekologs ir šādi:
1) maksts gļotādas iekaisums (tad sāpes, diskomforts, dedzināšana rodas, jau tikko sākot ievadīt dzimumlocekli), ko var radīt sēnīšu vai kāda seksuāli transmisīva infekcija;
2) saaugumu slimība - pēc pārslimotām seksuāli transmisīvām infekcijām vai veiktām operācijām vēdera dobumā un iegurnī veidojas tādas tievas stīdziņas, plēksnītes, kas saista savā starpā iegurņa orgānus, zarnas, iegurņa sienu. Dzimumakta laikā, kad tiek kustināta dzemde, šīs stīdziņas iestiepjas un velk līdzi citus saistītos orgānus, radot sāpes.
3) endometrioze - slimība, kad dzemdes gļotādas (endometrija) audi sīku perēklīšu veidā atrodas kaut kur citur organismā, nevis tikai dzemdes gļotādas iekšējā slānī; tie var būt, piemēram, olnīcās, uz vēderplēves, uz iegurņa sienām, radot saaugumus starp iegurņa orgāniem; dzimumakts endometriozes gadījumā bieži ir sāpīgs tieši dziļajās pozās;
4) maksts gļotādas sausums, nepietiekama lubrikācija - tas mēdz būt sievietēm pēc dzemdībām, barojot bērniņu ar krūti, un sievietēm menopauzē, kad hormonu izmaiņu dēļ maksts netiek "barota" un mitrināta, bet bieži nepietiekama lubrikācijas iemesls ir citas dabas - īsa priekšspēle, nepietiekams uzbudinājums u.c.
Ja ginekologs nekādu ginekoloģisku iemeslu Jums sāpēm dzimumakta laikā neatrod, tad vislabāk Jums palīdzēs psihoterapeits.

 

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!