Foto: PantherMedia/Scanpix
Tu neesi stāvoklī, neesi arī pieņēmusies svarā, tomēr jūti, ka džinsi jostasvietā sāk nelāgi spiest... No malas izskatās, ka esi norijusi balonu. Kas notiek? Turpinājumā portāla "Mirror" apkopotie izplatītākie uzpūsta vēdera iemesli.

Kairinātas zarnas


Foto: PantherMedia/Scanpix

Kairinātas zarnas var būt par iemeslu tam, ka tavs vēders ik pa laikam uzpūšas, un šo stāvokli pavada tādi sindromi, kā sāpes, aizcietējumi un/ vai caureja.

Zarnu kairinājums rodas, galvenokārt, no funkcionāliem traucējumiem. Tas nozīmē, ka nav nekādu problēmu ar zarnām kā tādām, bet gan ar to darbību. Vēdera uzpūšanās ir viena no izplatītākajām problēmām zarnu disfunkcijas gadījumos. Tā rezultātā nereti sievietes spiestas valkāt apģērbu, kas ir par vairākiem izmēriem lielāks nekā būtu normāli.

Lai to novērstu, trīs mēnešus centies izvairīties no maizes, auzām, musli, cepumiem, graudaugiem un pārslām, kūkām un krekeriem. Tā vietā lieto probiotiskos jogurtus un vēro, vai ir kādas izmaiņas. Pretējā gadījumā jāmeklē ārsta palīdzība, lai atrastu labāku risinājumu.


Gāzu uzkrāšanās


Foto: PantherMedia/Scanpix

Gāzu uzkrāšanās var būt nopietns uzpūsta vēdera iemesls, ja vien neizjūti citus simptomus. Katru cilvēku reizi pa reizei piemeklē šāda delikāta problēma un tas ir pilnīgi normāli.

Ir noskaidrots, ka cilvēki parasti atbrīvojas no gāzēm līdz pat 15 reizēm dienā. Reizēm cilvēks var pat nepiefiksēt šo savu darbību. Pārāk lielam gāzu uzkrājumam nav medicīnisku izskaidrojumu.  Šāda problēma ir ļoti nepatīkama un var negatīvi ietekmēt cilvēka darba spējas.

Taču ir veidi, kā cīnīties ar šo problēmu. Centies izvairīties no tādiem ēdieniem, kas satur ogļhidrātus, kas neuzsūcas tik ātri. Ne tā veiksmīgākā izvēle ir, piemēram, pupiņas, kabači, plūmes un āboli. Vēl jāatceras, ka ēdiens ir jānotiesā lēni un kārtīgi jāsakošļā.

Celiakija

Foto: PantherMedia/Scanpix

Celiakija var būt par iemeslu, ja bieži jūties nogurusi, zaudē svaru bez iemesla un jūti sāpes vēderā. Celiakija ir nelabvēlīga reakcija uz glutēnu, kas atrodams maizē, makaronos, rudzos, miežos un visos tajos ēdienos, kas tos satur.

Slimības rezultātā tiek bojāta tievās zarnas virsma, tādējādi ietekmējot tava organisma spējas absorbēt barības vielas no uzņemtās pārtikas.

Pārsvarā to atklāj maziem bērniem, taču to var atklāt arī pusmūža vecumā. Ja tev ir iepriekš aprakstītie sindromi, labāk apmeklē ārstu un veic asinsanalīzes uz celiakiju. Ja iemesls simptomiem būs tieši šī slimība, tad pēc glutēnu saturošu produktu izslēgšanas no ēdienkartes, uzreiz jutīsies daudz labāk.


Hormonālās svārstības


Foto: PantherMedia/Scanpix

Hormonālas svārstības var būt par iemeslu, ja tev ir pre-menstruālais sindroms vai esi agrīnā grūtniecības stadijā. Grūtniecības laikā un pirms menstruācijām progesterona līmenis ir paaugstināts. Tas nozīmē, ka šajā laikā ēdiena pārstrādāšana notiek lēnāk un ir iespējama vēdera uzpūšanās un aizcietējumi.

Bet ar to var cīnīties, veicot vingrojumus vai vismaz 30 minūtes dienā aktīvi pastaigājoties. Vēl centies ēst veselīgi un dzert daudz šķidruma, kā arī ēst graudaugu produktus, lai izvairītos no aizcietējumiem.


Olnīcu vēzis


Foto: Shutterstock

Olnīcu vēzis var būt par iemeslu, ja vēdera uzpūšanās ir noturīga un šīm sajūtām pievienojas vēl arī citi simptomi, piemēram, sāpes vēderā.

Olnīcu vēža simptomi mēdz būt diezgan neskaidri, tādēļ bieži vien tas tiek atklāts vēlu un tad to ir grūti izārstēt. Tādēļ ir ļoti svarīgi laicīgi pievērst uzmanību visām iespējamām parādībām organismā.

Galvenie simptomi ir uzpūsts vēders nevis šad un tad, bet nepārejoši. Šādam stāvoklim raksturīgs palielināts vēders, pastāvīgas un biežas sāpes un dažādi urīnceļu saslimšanas simptomi. Ja novēro šādus un līdzīgus simptomus, labāk veikt pārbaudes, jo olnīcu vēzis ir ļoti nopietna slimība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!