Foto: Publicitātes foto

Pirmdien, 16. septembrī, norisināsies ikgadējā Ekoskolu apbalvojumu piešķiršana, kurā 129 skolas no visas Latvijas saņems starptautisko Zaļo karogu, bet vēl 49 skolas iegūs Latvijas Ekoskolas sertifikātu. Svinīgais pasākums notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē.

Pasākuma svinīgajā daļā skolas uzrunās un sveiks Vides izglītības fonda pārstāvji, Latvijas Bibliotekāru biedrības valdes priekšsēdētāja Māra Jēkabsone un UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika.

Ekoskolu programma Latvijā darbojas jau 17 gadus. Šogad 10 Ekoskolu pārstāvji pirmo reizi kāps uz skatuves jau kā starptautiskā Zaļā karoga statusa ieguvēji, bet vēl vairāk – 24 – būs tādu skolu, kas priekšzīmīgu darbu vides jomā realizē jau vairāk nekā 10 gadu. Tā, piemēram, Amatas pamatskola Zaļo karogu pacels jau 16. reizi pēc kārtas. Noslēdzot starptautiskās Ekoskolu programmas 25. jubilejas gadu, Ekoskolu tīkls īsteno vides izglītību un veicina ilgtspējīgu attīstību 77 Latvijas pašvaldībās.

Pilnu apbalvoto skolu sarakstu vari apskatīt šeit.

Apbalvošanas ceremonijas otrajā daļā skolām būs iespēja iepazīsies ar Ekoskolu programmas aktualitātēm šim mācību gadam un plānotajām aktivitātēm UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas rīkotajā Pasaules lielākajā mācību stundā. Vēl skolas praktiskā darbnīcā varēs iepazīties ar aizraujošas un izglītojošas ilgtspējīgas nākotnes scenāriju metodes izmantošanu mācību procesā un ārpusstundu aktivitātēs.

Pasākuma noslēgumā skolas uzrunās neformālās jauniešu kustības "Fridays for Future Latvia" pārstāvji. Jaunieši dalīsies ar savu stāstu par klimata aktīvismu un aktualizēs gaidāmo Klimata gājienu, aicinot Ekoskolas iesaistīties gan klātienē Rīgā, gan savās kopienās, lai veicinātu rīcību klimata pārmaiņu ierobežošanai.

Ekoskolu programma ir viens no visaptverošākajiem un populārākajiem vides izglītības modeļiem pasaulē, kurš Latvijā darbojas jau 17 gadus. Ekoskolu programmā Latvijā šobrīd darbojas vairāk nekā 200 izglītības iestādes (no pirmsskolām līdz pat augstskolām), bet visā pasaulē programmā ir iesaistītas vairāk nekā 51 000 skolu. Programmā tiek aicināta piedalīties ikviena izglītības iestāde, kas gatava savā darbā ilgtermiņā pievērsties vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības jautājumiem. Vides izglītības fonds skolām nodrošina metodiskos materiālus, sniedz atbalstu un iespēju piedalīties dažādās apmācībās, pieredzes apmaiņas forumos un nacionāla un starptautiska līmeņa projektos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!