Foto: Shutterstock
Starptautiskajās superskaitļošanas sacensībās, kas no 18. līdz 21. novembrim norisinās Denverā, ASV, pirmo reizi piedalās arī students no Latvijas – Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Datorzinātnes un informācijas tehnoloģiju fakultātes pārstāvis Rihards Henelis. Henelis sacensībās, kur studenti no visas pasaules demonstrēs prasmes būvēt un vadīt jaudīgus skaitļotājus jeb superdatorus, piedalās apvienotās Baltijas komandas sastāvā.

Sacensības norisinās pasaules mēroga augstas veiktspējas skaitļošanas (HPC) jeb superskaitļošanas konferences "SC19" laikā, kas sākās aizvadītajā nedēļas nogalē – 17. novembrī. Sacensībās piedalās 16 komandas, tajā skaitā Baltijas komanda, kurā darbojas studenti no Tartu Universitātes un RTU. Latvijas dalībniekam šī būs pirmā pieredze superskaitļošanas sacensībās. Kopumā dalībai SC19 bija pieteikušās 30 komandas.

Šādas sacensības notiek kopš 2007. gada gan ASV, gan Eiropā un Āzijā. Sacensību mērķis ir ieinteresēt jauniešus superskaitļošanā un dot iespēju gūt pirmo praktisko pieredzi šajā jomā. Sacensībās dalībnieki veido mazus superdatorus, apgūst zinātniskas lietojumprogrammas, procesu paralelizācijas un optimizācijas tehnikas utt.

"Sacensību mērķis ir sagatavot superdatoru, kurš spēj konkursā dotos uzdevumus izpildīt visprecīzāk un visātrāk. Lielākais ierobežojošais faktors datoram ir jauda – tas nevienā brīdī nedrīkst pārsniegt trīs kilovatu jaudas patēriņu," vienu no nosacījumiem atklāj dalībnieks no Latvijas Rihards Henelis.

Viņš stāsta, ka dators tiek veidots no jaunākajām un labākajām komponentēm, ko sacensību dalībniekiem nodrošina ražotāji – "Gigabyte", "Toshiba", "Nvidia", "AMD", "Mellanox". Tā kā sponsorējošos ražotājus katra komanda meklē pati, atšķiras gan datoru komponentes, gan darbības principi. Katrā komandā darbojas seši bakalaura līmeņa studenti. Henelis darbosies kopā ar pieciem Tartu Universitātes studentiem. Tartu komandai jau ir pieredze šāda līmeņa superskaitļošanas konkursos.

Arvien pieaug augstas veiktspējas skaitļošanas nozīme un joma – iespēja apstrādāt lielu datu apjomu var palīdzēt cilvēkiem daudzās jomās no veselības aprūpes un jaunu zāļu izstrādes līdz automobiļu drošībai un mākslīgajam intelektam. Proti, tā var palīdzēt agrīnā slimību atklāšanā un ārstēšana, jaunu ārstniecības metožu izstrādē, balstoties uz personalizēto un augstas precizitātes medicīnu. Tāpat superskaitļotāji tiek lietoti, lai prognozētu, piemēram, viesuļvētru kustības virzienus un spētu laikus tām sagatavoties, kā arī simulētu zemestrīces. Eiropas Komisija augstas veiktspējas skaitļošanu atzīst par stratēģiski nozīmīgu jomu un pat rosinājusi ieguldīt miljardu eiro pasaules līmeņa superdatoru infrastruktūras izveidē Eiropā.

RTU jau kopš 2012. gada izveidots HPC centrs jeb Zinātniskās skaitļošanas centrs, kuras mērķis ir sniegt atbalstu e-zinātnes tehnoloģiju lietošanai pētniecībā. Galvenie centra uzdevumi ir nodrošināt piekļuvi modernai skaitļošanas infrastruktūrai (HPC klasterim, datu glabātuvei), veidot saikni ar Eiropas e-infrastruktūru, sniegt tehnisku atbalstu skaitļošanas uzdevuma pārnešanai uz HPC, nodrošināt zinātnisko programmatūru pieejamību pētniecībai un mācību procesam, kā arī rīkot apmācības un seminārus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!