Foto: Publicitātes foto
“Labs of Latvia” saņēma uzaicinājumu piedalīties starptautiskā hakatonā. Drīzāk tas bija izaicinājums nevis uzaicinājums, kas arī tika pieņemts. Daudz par hakatoniem ir rakstīts, daudz vērots no malas. Ir laiks izmēģināt. Un viss izdevās labāk kā cerēts! Šeit apkopotas atziņas, kas noderēs gan hakatona dalībniekiem, gan organizatoriem.

Starptautiskais Radošo un kultūras industriju hakatons "Shaping the Future" notika Sanktpēterburgā. Iepriekš tas bija vienkārši forums, kur pulcējās dalībnieki gan no Skandināvijas, gan Baltijas valstīm un Krievijas, lai diskutētu par aktualitātēm. Taču šoreiz organizatori lēma, ka nepieciešams mainīt formātu un diskusiju padarīt interesantāku. Tāpēc tika izvēlēts vienas dienas hakatona formāts.

Te gan jāprecizē, ka "Labs of Latvia" redaktore Ieva Treija (attēlā pirmā no labās) hakatonā piedalās otro reizi. Pirmais hakatons ar Ievas dalību notika Helsinkos pirms pieciem gadiem. Toreiz šis formāts tikai sāka iegūt savas aprises un vērienu. Protams, pieredze noderēja, taču daudz kas ir mainījies kopš hakatonu pirmsākumiem.

Vienīgais akmens organizatoru dārziņā un fakts, kas var noderēt citiem – ja hakatona dalībnieki nav saistīti ar nozarēm, kur tas ir ierasts darba formāts, ļoti daudz uzmanības ir jāpievērš skaidrojumam, kas ir hakatons un kas ir tā mērķis. Dalībniekiem ir ļoti svarīgi to saprast, lai apzinātos, ko vispār ir iespējams paveikt 12 stundu laikā.

Hakatons sākas ar ideju ģenerēšanu. Šajā gadījumā tika definēts pārāk plašs spēles laukums. Katram dalībniekam vajadzēja uz lapas uzrakstīt trīs jomas, kurās viņš labprāt strādātu. Neskatoties uz to, ka bija definētas tēmas – dzīvojama pilsēta, apļveida ekonomika un daudzveidība – jomas bija pārāk plašas, lai varētu rast kopsaucēju.

Ieva izvēlējās tēmu "Dzīvojama pilsēta", ko bija izvēlējušies vēl aptuveni 20 interesenti. Katrs prezentēja to, ko uzrakstījis uz lapiņas, un mentors mēģināja sadalīt visus dalībniekus interešu grupās. Neskatoties uz to, ka ideja, pie kuras vēlāk strādāja Ieva, netika izdalīta atsevišķi, tieši Ieva ierosināja ķerties pie tās izstrādes. Ideju piedāvāja Linda, un konkrētība bija par iemeslu tam, ka diezgan ātri izdevās piesaistīti vēl divus dalībniekus. Tas bija viss, kas nepieciešams, lai komanda sāktu darbu.

Jo konkrētāk, jo labāk. Jo konkrētāka būs ideja, ar kuru dosies uz hakatonu vai kurai pievienosies, jo ātrāk būs iespējams sākt kvalitatīvu darbu pie tās realizēšanas. Hakatonā viss ir jāizdara ierobežotā laikā, tāpēc katra jēgpilna minūte ir no svara.

Linda (vidū) piedāvāja ideju par drošu velonovietņu izveidi. Pirms ķerties pie darba, grupa rūpīgi diskutēja par to, kas patiešām būtu jābūvē un ko var paspēt izdarīt hakatona ietvaros. Šajā stadijā noteikti nav jābaidās no sava viedokļa paušanas un citu dalībnieku viedokļa argumentētas kritizēšanas.

Jo objektīvāk tiks izvērtētas idejas stiprās un vājās puses, jo kvalitatīvāks būs iznākums un jo labāk būs iespēja sagatavoties mentoru un žūrijas jautājumiem.
Paralēli gatavošanās procesam notika mentoru prezentācijas, kas palīdzēja atrast fokusu. Tāpat jebkurā brīdī bija iespējams konsultēties ar mentoru par neskaidriem jautājumiem. Neskatoties uz to, lielākā daļa vēl līdz pusdienu pārtraukumam nezināja konkrētu ideju, pie kuras strādāt, kamēr komanda, kurā bija "Labs of Latvia", diezgan mērķtiecīgi tuvojās idejas uzlikšanai uz papīra.
Pēc pusdienām sākās praktisks darbs.
Lieti noderēja vērojumi par to, kādus jautājumus žūrija parasti uzdod, jo žūrijas locekļi uz vienu un to pašu koncentrējas visos hakatonos.

Tāpēc, piemēram, komanda zīmēja monetizācijas shēmas, jo bija pilnīgi skaidrs, ka žūrija jautās, kā nopelnīt naudu. Komandai šajā posmā pievienojās vēl viena dalībniece, kas izvēlētajā komandā tomēr nespēja rast savu vietu.

Nevajag baidīties mainīt komandas pašā sākumā, ja redzi, ka nespēsi sevi realizēt. Hakatons aizņem Tavu laiku, ko Tu noteikti gribi pavadīt maksimāli lietderīgi.

Pasākuma noslēgumā tikai viena komanda neprezentēja savu risinājumu, jo tā arī nespēja nonākt pie konkrētas idejas, ko realizēt. Arī tas ir normāli un tā hakatonos notiek. Toties lielākā daļa pārējo ideju bija ļoti interesantas. Un tas vienmēr ir pārsteidzoši, ko cilvēki var izdomāt un radīt tikai 12 stundu laikā, koncentrējoties uz kopīgu mērķi.

Komandu, kurā piedalījās "Labs of Latvia", žūrija atzina par labāko "Dzīvojamo pilsētu" kategorijā. Foto fiksēts mirkli pēc uzvaras paziņošanas. Par to, vai darbs pie idejas tiks turpināts, vēl nav lemts. Bet, ja komanda aizrautīgi nemetas darba turpināšanā pēc hakatona, visticamāk, tā vienmēr paliks hakatona ideja. Un tomēr jācer, ka kāda komanda vai dalībnieks darbu pie idejas turpinās.

Šis un līdzīgi materiāli ir atrodami inovāciju un tehnoloģiju mājaslapā Labsoflatvia.com. Portāla mērķis ir informēt, iedvesmot un iedrošināt uzņēmējus, zinātniekus, investorus, biznesa uzsācējus un citus interesentus meklēt attīstības iespējas, sadarboties un kopīgi attīstīt inovāciju un tehnoloģiju vidi Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!