Foto: Shutterstock
Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studentu komanda "Smart Umbrella" attīstījusi ideju par viedo implantu, kas palīdz izsargāties no insulta. RSU studentu veikums jau novērtēts starptautiskā līmenī – 33 komandu konkurencē izcīnīta otrā vieta prestižajā Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta veselības kopienas ("EIT Health") Inovācijas dienu konkursā, kas notika Parīzes vēsturiskajā biržā. Līdz ar RSU komandu uz balvām pretendēja studenti no tādām prestižām universitātēm kā Oksfordas Universitāte, Sorbonas Universitāte un Karolinska insittūts.

RSU komandu vadīja medicīnas studentes Viktorija Luīze Katarina Šēfa un Kiū Ang Tī Nījena. Pie idejas izstrādes darbojās arī Johaness Mariuss Noels Voskamps, Annalīna Bartnika un Sevāra Kamilova.

Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, katrā piektajā nāves gadījumā Latvijā cēlonis ir insults un, kā 2017. gada pētījumā "The Burden of Stroke in Europe" norāda Eiropas Insulta alianse, šīs slimības ārstēšana Latvijas ekonomikai izmaksā vairāk nekā 21 miljonu eiro gadā. Taču, ja vien risks laikus diagnosticēts un ja pacients pats strādā pie riska faktoru izslēgšanas, insults ir profilaktiski novēršama slimība.

"Smart Umbrella" ideja vērsta uz precīzu diagnostiku visizplatītākā – išēmiskā – insulta gadījumā, kas rodas, kad smadzeņu asinsvadiem ir traucēta asinsapgāde.

"Išēmisko insultu izraisa asins trombi, kas bloķē smadzeņu artērijas, traucējot skābekļa pievadi un attiecīgi radot smadzeņu bojājumus.

Mūsu ideja ir ievietot asinsvadā filtru, kas, līdzīgi kā tīkls, "izzvejotu" šādus trombus, neļaujot tiem sasniegt smadzenes.

Vienlaikus informācija, ko šis filtrs uzkrātu, būtu ikdienā pieejama pašam pacientam un regulārajās vizītēs – mediķim," norāda "Smart Umbrella" līdzdibinātāja, RSU 6. kursa medicīnas studente Viktorija Luīze Katarina Šēfa. Tandēmā ar kolēģi no 5. kursa Kiū Ang Tī Nījenu "Smart Umbrella" ideja attīstīta vairākos Latvijā notikušos studentu hakatonos.

"Hakatoni mums sniedza iespēju savas medicīnas zināšanas likt lietā starpdisciplinārā STEM (dabaszinātņu, inženierzinātņu, tehnoloģiju un matemātikas) jomā. Šai procesā mēs metām izaicinājumu esošajām terapeitiskajām pieejām, identificējām aktuālu vajadzību veselības aprūpes laukā un izvērtējām veidu, kā varam sniegt akūtajam insulta jautājumam savu pienesumu. Mentori ikvienā no hakatoniem palīdzējuši "Smart Umbrella" idejai attīstīties un ieņemt konkrētas aprises," norāda Kiū Ang Tī Nījena. Komandas ideja patlaban ir validācijas fāzē.

Foto: Publicitātes foto

"EIT Health" pasniegtā balva RSU studentu komandai ietver iespēju prezentēt savu viedo veselības aprūpes risinājumu investoriem samitā Parīzē, mentoringa un koučinga atbalstu 1500 eiro apmērā, apmaksātu dalību kādā no nākamā gada "EIT Health" pasākumiem un atbalstu pieteikumu sagatavošanai citām "EIT Health" programmām.

"Šis RSU studentu ievērojamais sasniegums liecina par veselības aprūpes jomas inovāciju potenciālu, kuru var attīstīt Latvijā un kurš var sniegt nākotnes risinājumus veselības aprūpes jomā Eiropas mērogā. Esmu ļoti gandarīta par RSU iesaisti "EIT Health" Reģionālajā inovāciju shēmā (RIS). Tā dod iespēju gan RSU studentiem, gan citiem veselības aprūpes jomas inovatoriem no Latvijas iegūt "EIT Health" piedāvātās zināšanas, izmantot iespējas un programmas, kā arī nostiprināt starptautiskos kontaktus," studentu sniegumu atzinīgi vērtē RSU Starptautisko sakaru departamenta direktore Baiba Pētersone.

"EIT Health" ir Eiropas publiskā un privātā sektora tīklojums veselības aprūpes jomā, kuru ir izveidojuši vairāk nekā 140 partneri – Eiropas vadošie uzņēmumi, universitātes, pētniecības un attīstības centri, kā arī slimnīcas un institūti. Kopš 2018. gada RSU darbojas kā "EIT Health" RIS centrs Latvijā. RIS mērķis ir sekmēt inovāciju kapacitāti Eiropas reģionos, kurus "Eiropas Inovāciju indekss" vērtē kā mēreni inovatīvus. Galvenās aktivitātes ietver dažādu veselības aprūpes jomas dalībnieku iesaistīšanu "EIT Health" programmās un reģionālo inovāciju ekosistēmu attīstīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!