Foto: Publicitātes foto/Labs of Latvia
Guntis Čoders Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmā ir zināms – viņš 2013. gadā, kad jaunuzņēmumu kustība vēl nebija tik populāra, nodibināja savu jaunuzņēmumu "Walmoo". Pēc ilgām pārdomām tas šobrīd atlikts malā. Guntis (attēlā otrais no kreisās) ar ģimeni ir pārcēlies uz dzīvi Ventspilī, kur augstskolā ir izveidojis jaunu studiju programmu "Jaunuzņēmumu vadība". Viņš atzīst, ka vecākie pasniedzēji par jauno pieeju smīkņā, bet studenti ir sajūsmā.

"Man bija plāns pārcelties dzīvot uz citu pilsētu, pamācīt citus un arī sastrukturizēt savu pieredzi. To arī izdarīju. Bija piedāvājums no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Biznesa inkubatora, kur bija vajadzīgs vadītājs. Tāds, kurš māk visu, bet nemāk neko. Tā nu apkopoju visu, kas man bija, un mācīju jaunajiem. Kopā ar sievu Ventspilī bijām studējuši, tā kā šī nebija sveša pilsēta. Tagad esam pilnībā pārcēlušies," stāsta Guntis.

2018. gada beigās viņu uzrunāja Ventspils Augstskola (VA). Izstāstīja ideju, ka vēlas veidot apmācību programmu tiem jauniešiem, kas potenciāli gribētu veidot jaunuzņēmumus. Gunti tas ieinteresējis, taču līdz pēdējam brīdim jaunajā mācību gadā nebija skaidrības, vai programma tiks akreditēta. Turklāt pagājušā gada maijā viņš nokļuva informācijas tehnoloģiju uzņēmuma "Accenture" Ventspils filiālē, kas šo viņa iniciatīvu pieņēma un tagad ir arī viens no mācību programmas atbalstītājiem.

"VA 2019. gada aprīlī iesniedza pieteikumu licences saņemšanai, bet tikai augustā to saņēma. Tajā laikā es jau biju ieguvis apstiprinājumu "Accenture", ka šāda programma būtu ļoti noderīga – augstskolu absolventus ir grūti integrēt projektos. Kā tajos strādāt? To var apgūt tikai ar pieredzi. Un šis VA izveidotais apmācību formāts nodrošina trīs gadu ilgu pieredzi apmācības procesā," programmu raksturo Guntis.

Studentus jaunajai programmai varēja sāk piesaistīt tikai augustā, kad lielākā daļa potenciālo programmas dalībnieku jau savas izvēles bija izdarījuši. Guntis atzīst, ka brīnumainā kārtā tikuši pie septiņiem studentiem: "Trīs atnāca no klasiskām studiju programmām. Viena meitene nemācījās jau kādu laiku, bet šī programma viņu uzrunāja. Divi tagadējie programmas studenti pirms tam teica – ja nebūtu šīs programmas, es nemācītos vispār un visticamāk strādātu attālināti savā uzņēmumā. Daži pat mēģināja savus draugus pierunāt, bet diemžēl piedāvājums bija nedaudz par vēlu. No otras puses – tas arī ir ļoti labi, jo daudz ko veidojam un organizējam procesā."

Informāciju meklē un mācās paši

Ar ko tad šī programma atšķiras no klasiskām uzņēmējdarbības mācību programmām? Pirmkārt, nav lekciju, ir tikai nodarbības, kas organizētas moduļos. Sākumā Guntis vai vieslektors izstāsta tēmas ievadu, pēc tam studenti to apgūst paši, meklējot informāciju. Studentiem ir pieeja "Coursera" maksas versijai – tā ir platforma, kur pieejami dažādi kursi no dažādām pasaules augstskolām. Studenti paši var izvēlēties tēmai atbilstošākos vai arī izmantot ieteiktos. Savukārt pasniedzējs var izsekot, cik daudz viņi apguvuši. Tad vēl par konkrēto tēmu ir jāizlasa vismaz viena grāmata, ko viņi paši izvēlas, un jāuzraksta eseja, kas būtu vērsta uz skaidrojumu – ko es no tās sapratu.

Es viņiem nodrošinu tēmu struktūru, piedāvāju problēmas un sekoju, lai kāds palīdz tās atrisināt. Un mēģinu saglabāt viņu motivāciju. Pārējo viņi mācās paši. Un tā četrus gadus. Man gan ir sajūta, ka trešajā un ceturtajā gadā viņi visu paši darīs, bet man tikai būs jāatnāk, jānoklausās un jānovērtē.
Guntis Čoders

"Esmu te ielicis to, kas man pašam pietrūka – mācies, bet nesaproti, kad beidzot to pielietosi. Šajā gadījumā katru reizi mēģinu piemeklēt konkrētus uzdevumus. Un tad studenti saprot, kāpēc tā konkrētā lieta ir jāiemācās, jo rezultātam ir jābūt šādam," saka Guntis.

Programmas ietvaros arī ir atrasts veids, kā vēl labāk reālās dzīves situācijas sasaistīt ar mācībām. Jau drīzumā darbu sāks aģentūra, kur savas zināšanas likt lietā būs iespēja augstskolas studentiem. Primāri tie būs šīs mācību programmas studenti, bet plānots sadarboties arī ar citiem.

"Lai darītu to, kas patīk, nav jāgaida diploms. Līdz ar to studenti gan mācīsies, gan pelnīs. Piesaistīsim augstskolas IT studentus, lai arī viņiem dotu iespēju. Un pēc četriem gadiem, es ceru, tā būs 150 – 200 studentu aģentūra," nākotnes ieceres ieskicē Guntis.

Ko domā paši programmas studenti?

"Es iepriekš studēju jaunuzņēmumu menedžmentu vienā augstskolā Rīgā. Pēc pirmā gada sapratu, ka esmu iztērējis naudu un iemācījies neesmu neko. Vienīgi "pagramstījies" gar grāmatvedības un mārketinga teorijām. Un es sapratu, ka negribu maksāt tālāk par zināšanām, kas ir novecojušas un mūsdienās darba tirgū neder. Joprojām Rīgā notiek visa socializācija, tāpēc katru nedēļas nogali braucu uz turieni. Taču lielākā atšķirība – Ventspilī cilvēki daudz vairāk "nāk pretī" un šeit ir vairāk iespēju," stāsta programmas students Daniels Rogulis.

Savukārt Mārtiņš Ermanis ir dzimis un audzis ventspilnieks. Izmanto iespēju apgūt mūsdienīgu mācību programmu un nekur prom braukt negrasās: "Vidusskolā es sapratu, ka man sēdēšana solā un klausīšanās nepatīk vispār. Apsvēru iespēju mācīties "parastā" universitātē vai augstskolā, bet tad es uzzināju par šo programmu un sapratu – šeit vai nekur, jo es tērētu savu laiku, tikai sēžot un mācoties teorijā novecojošas lietas. Šeit ļoti patīk. Tas ir tik liels ieguvums! Parunāju ar citiem studentiem, kas apmeklē "parastās" lekcijas. Viņi saka – ieguvums mums ir daudz lielāks, jo viņi redz, kā mēs mācāmies un apgūstam mācību vielu."

Guntis vēl piebilst, ka šobrīd Ventspilī pietrūkst uzņēmēju. Īpaši IT jomā.

"Bet es ticu, ka nākotnē šis bizness būs dzinējspēks. Tāpēc sākam organizēt "mītapus". Sev, nevis citiem. Taču, ja kādu tēma interesē, laipni lūgti! Un tā palēnām gribam izveidot gan kopienu, gan IT fakultāti, kas divu līdz trīs gadu laikā varētu apmācīt programmētājus un sagatavot viņus darbam reālos projektos. Jā, ir svarīga prasme programmēt, un tomēr viss ir par to, kāds tu esi cilvēks. Tāpēc pat programmētājiem ir jāmācās emocionālā inteliģence un citi mūsdienās vajadzīgi priekšmeti." Savukārt, ja izdosies aģentūras projekts, Guntis cer nākotnē piedāvāt to kā franšīzi arī citiem interesentiem. Tiesa, viņš lēš, ka tas notiks ne ātrāk kā pēc diviem gadiem.

Jaunumi un inovācijas vienmēr portālā Labsoflatvia.com. Esi informēts par aktualitātēm!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!