Foto: Kadrs no video
Kamēr daudzi desmiti pētnieku komandu pasaulē visu enerģiju koncentrē uz vakcīnas izstrādi imunizācijai pret SARS-CoV-2 izraisīto slimību Covid-19, kā arī tiek pētītas dažādas jau esošas zāļvielas, citi likuši lietā jaudīgus superdatorus, lai modelētu dažādus ar vīrusa izplatību un ierobežošanu saistītus scenārijus. Kamēr mums nav ne vakcīnas, ne medikamentu ar pārbaudītu iedarbību pret Covid-19, tikmēr labākais "ierocis" mūsu arsenālā pandēmijas laikā aizvien ir pulcēšanās aizlieguma un distancēšanās ievērošana. Šis pētījums to parāda ļoti uzskatāmā veidā.

Četru Somijas organizāciju, tostarp Ālto Universitātes un Helsinku Universitātes, pētnieku komanda pētījusi un modelējusi, kā Covid-19 izraisītājs izplatās gaisā. Sākotnējie rezultāti vedina domāt, ka klepošanas, šķaudīšanas vai pat vienkārši runāšanas rezultātā izdalītais aerosola mākonis, kurā esošās daļiņas var nest patogēnus, tostarp vīrusus, gaisā var palikt ilgāk nekā sākotnēji uzskatīts. Tieši tāpēc ir būtiski maksimāli izvairīties no publisku vietu apmeklēšanas.

Kā redzams modelētā scenārija vizualizācijā, pat, ievērojot veikalā noteikto fizisko distancēšanos un arī ņemot vērā veikalā jau parasti esošās barjeras – plauktus –, ar to var nebūt gana, ja kāds Covid-19 pozitīvs cilvēks tā sirsnīgi noklepojas.

Scenārijs vienkāršs – persona noklepojas veikalā ejā starp plauktiem. Lai modelētu aerosola mākoņa pārvietošanos, ņemti vērā dažādi parametri, tostarp gaisa cirkulācija, kāda būtu veikalā ar tipisku ventilācijas sistēmu. Modelī tika aplūkots, kā izplatītos daļiņas, kas mazākas par 20 mikrometriem. Sausa klepus gadījumā, kas ir viens no Covid-19 galvenajiem simptomiem, šis daļiņu izmērs pārsvarā ir mazāks par 15 mikrometriem. Šādas izmēros ļoti mazas daļiņas uzreiz nenosēžas uz virsmām, bet kādu brīdi uzturas gaisā un arī pārvietojas gaisa cirkulācijas ietekmē.
Lai rezultāti būtu pēc iespējas drošticamāki, trīs no pētījumā iesaistītajām insitūcijām modelēšanu veica savstarpēji neatkarīgi. Kopumā iznākums visām viens un tas pats – modelis parādīja, ka aerosola mākonis ar vērā ņemamu daļiņu koncentrāciju gaisā var būt pat vairākas minūtes.

"Ja kāds, kas ir Covid-19 pozitīvs, noklepojas un no tās vietas aiziet, aiz viņa paliek mākonis ar ļoti sīkām daļiņām tajā, kuras var nest arī Covid-19 izraisītāju. Šīs daļiņas var nonākt kāda cita tuvumā esoša cilvēka elpceļos," skaidro Ālto Universitātes docents Ville Vuorinens.

Pētījumā, kurā savu artavu ieguldīja vairāk nekā 30 zinātnieki, tostarp šķidrumu dinamikas, virusoloģijas, biomedicīnas, ventilācijas sistēmu un citu jomu eksperti, modelēšanai izmantots Somijas Informācijas tehnoloģiju zinātņu centra superdators. Šī multidisciplinārā pieeja kombinācijā ar jaudīgo skaitļotāju ļāva pie sākotnējiem rezultātiem tikt jau nedēļas laikā.

Šis modelis ir vēl viens puzles gabaliņš "lielajā bildē" par to, kādi mēri jāpieņem, lai iegrožotu pandēmiju. Pašlaik labākā prakse aizvien ir izvairīties no publisku vietu, īpaši iekštelpu, apmeklējuma, ja tas iespējams. Tostarp nedoties uz veikalu bieži un reizēs, kad tur ierasti ir liels skaits pircēju, kā arī ievērot visus distancēšanās nosacījumus, pulcēšanās aizliegumu, karantīnu un pašizolāciju, ja tāda nepieciešama vai noteikta, kā arī regulāri jāmazgā rokas ar ziepēm un ūdeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!