"Mans vectētiņš bija brīnišķīgs fizikas skolotājs. Viņš mums rādīja trikus un āķīgus uzdevumus. Abi mani vecāki strādāja zinātniskajā institūtā, tādēļ man jau bērnībā apkārt bija entuziastiski pētnieki. Tas mani ievilka fizikā. Pašreiz turpinu iet šo ceļu, un man joprojām patīk," stāsta fiziķe Antra Gaile. Viņa ir viena no personībām, kuru stāsti iekļauti izstādē "Zinātne Latvijai 2022".

Antra ir fiziķe "līdz kaulam" – 2019. gadā ieguvusi titulu "Gada fizmats", četras reizes bijusi Latvijas Universitātes fonda stipendiāte, kā arī aktīvi iesaistās Jauno fiziķu skolā, cenšoties ieinteresēt skolēnus par fizikas aizraujošo pasauli. Savu pētniecisko darbu sākusi metalurģijas jomā Latvijas Universitātes Fizikas institūtā, šobrīd Antra ir pētniece Rīgas Tehniskās universitātes Augstas enerģijas fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centrā. Nu viņa soli pa solim nonākusi līdz Eiropas daļiņu fizikas pētījumi centrālajai organizācijai CERN. Antra novērtē iespēju tur sastapt zinātniekus no visas pasaules.

"Esmu pirmajā doktorantūras gadā. Vēl esmu Latvijā, bet nākamie gadi būs CERN," stāsta Antra. CERN viņa darbosies gan pie testiem un protoipu veidošanas apakšdetektoru drošības un vadības sistēmām, gan arī tas būs darbs pie datora ar teorētiskiem aprēķiniem. Doktorante atzīst, ka būt klāt ir svarīgi: "Esot kopā ar kolēģiem, daudz ātrāk var uzdot interesējošos jautājumus un saņemt atbildes."

Antra atskatās uz aizvadītajiem studiju gadiem un atzīst, ka ceļā palīdzējuši daudzi brīnišķīgi pasniedzēji un pasniedzējas, uzdodot āķīgus jautājumus, kurus sākumā, šķiet, nemaz nevar atrisināt. Lēnām un pamazām nonākot līdz atbildei, rodas izpratne. "Es arī vēlos kļūt par pasniedzēju, kas prot uzdot āķīgus jautājumus un likt studentiem aizdomāties," nākotnes plānus ieskicē fiziķe.

Izstādi "Zinātne Latvijai 2022" līdz 29. janvārim var aplūkot Latvijas Nacionālās bibliotēkas 1. stāva 1. izstāžu zālē. Izglītības un zinātnes ministrijas veidotā izstāde vēsta par 12 Latvijas zinātniekiem un zinātniecēm, kas pārstāv dažādas paaudzes, dažādas zinātnes nozares un dažādas zinātniskās institūcijas, tādējādi parādot Latvijas zinātnes spēku un daudzveidību. Noskenējot QR kodu, izstādes apmeklētājs savā viedtālrunī var noskatīties trīs minūšu garu video stāstu par katru no zinātniekiem un tādējādi tuvāk iepazīt gan zinātnieku, gan viņa pārstāvēto zinātnes nozari. Visi video stāsti tiks publicēti arī "Delfi Campus".

Klikšķinot šeit, vienkopus atradīsi citus "Zinātne Latvijai" stāstus – gan šī gada, gan pagājušā gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!