Foto: Privātais arhīvs
Ventspils Augstskolas students Rihards Audze (attēlā pirmais no kreisās) ar savu neatlaidīgo darbu un nopietno attieksmi pret studijām tika izvēlēts praktikanta amatam zinātniskajā institūtā ASTRON, Nīderlandē. Šajā institūtā strādā labākie elektronikas inženieri Nīderlandē, portālu "Delfi" informēja augstskolā.

Zinātniskais institūts ASTRON galvenokārt nodarbojas ar kosmosa izpēti un ir populārs ar to, ka tajā tika izstrādāts pasaulē lielākais radioteleskops LOFAR, kuru veido vairākas LOFAR stacijas visā Eiropā. Viena šāda stacija atrodas arī Latvijā, Ventspils Augstskolas Irbenes radioteleskopu kompleksā.

Rihards Audze ir no Kuldīgas un šobrīd ir ceturtā kursa students Ventspils Augstskolas studiju programmā "Elektronikas inženierija". ASTRON praktikantu intervijas laikā Rihards studēja trešajā kursā un ar savām zināšanām spēja pārliecināt augsta līmeņa inženierus ņemt viņu praksē.

Jaunietis stāsta, ka nekad nebija domājis praksi iziet ārpus Latvijas, bet darbs ASTRON bija unikāla iespēja iesaistīties reālos projektos un attīstīt prasmes, risinot jau reālas problēmas, ar kurām ikdienā sastopas inženieri. Turklāt Rihardam bijusi vienreizēja iespēja strādāt arī pie jaunā LOFAR 2.0 modeļa, kurš šobrīd tiek tikai pārbaudīts un testēts visdažādākajos veidos.

Foto: Privātais arhīvs

Riharda darba pienākumi bija saistīti ar programmēšanu "Python" valodā, kur bija jāraksta masīva testēšanas un kalibrācijas skripti, ar kuru palīdzību var automatizēt dažādas LOFAR funkcionalitātes pārbaudes, tāpat darba pienākumos bija arī ģenerēt lielu skaitu grafiku, kas tālāk palīdzētu inženieriem konstatēt iespējamas problēmas un tās novērst. Papildus tam daļa no darba bija saistīta ar paša LOFAR konstruēšanu testa zonā, kur kopā ar darba vadītāju tika būvēts pats masīvs.

Uz jautājumu, kas Rihardu izcēla citu studentu vidū, viņš atbild: "Visticamāk, tā ir pašdisciplīna un neatlaidība, jo spējīgi darīt šos darbus mēs kursā bijām visi." Pabeidzot praksi un atgriežoties atpakaļ Ventspilī, Rihards lepojas, ka šī pieredze ļāvusi uzlabot angļu valodas komunikācijas prasmes, arī programmēšanas un inženierijas spējas, strādājot ar jaunām sistēmām un risinot problēmas, ar kādām skolā var nesastapties. "Katrā gadījumā, gandarījums par padarīto darbu ir milzīgs, un jau tagad mazliet pietrūkst Nīderlandē aizvadītais laiks," saka Rihards.

Foto: Privātais arhīvs

Būtiski ir arī tas, ka Riharda darbi un spējas tika pamanītas, tādēļ pēc absolvēšanas viņš ir aicināts turpināt strādāt zinātniskajā institūtā ASTRON. Šo iespēju puisis uzreiz nenoraida, gan sakot, ka svarīgākais vispirms ir nokārtot eksāmenus un veiksmīgi pabeigt bakalaura darbu. "Domas mainās, piedāvājumi un iespējas ir jaunas, tāpēc nav vērts par to pāragri satraukties," atzīst Rihards.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!