Foto: Shutterstock

Šogad apritēs 10 gadi, kopš ar Nobela prēmiju fizikā godināti trīs japāņi, kas izgudroja zilās gaismas diodi jeb LED. Kas tur tik īpašs? Kāpēc ne sarkanās, ne arī zaļās gaismas diode neizpelnījās tādu slavu? Lielākoties, pateicoties tām grūtībām, ar kurām nāca šis pēdējais trūkstošais posms LED tehnoloģijā. Praktiski lietojamas sarkanās un zaļās gaismas diodes bija zināmas jau gadu desmitiem, taču zilās gaismas diode kā nedevās, tā nedevās rokās. Bet bez tās nebūtu arī baltās gaismas, tātad – aizmirstam par visām energoefektīvajām LED lampām, par LED un OLED displejiem, kurus šodien uztveram par pašsaprotamiem.

Sākās ar sarkano

LED apgaismojuma tirgus 2020. gadā saskaņā ar "Statista" datiem bija 75 miljardus ASV dolāru jeb vairāk nekā 69 miljardus eiro vērts. Tendences liecina, ka 2025. gadā tie būs jau 140 miljardi dolāru jeb nepilni 130 miljardi eiro. Un līkne ies tikai uz augšu – ja 20. gadsimtu izgaismoja kvēlspuldzes, tad 21. gadsimtu pielies LED gaisma. Taču tas viss nebūtu iespējams bez trīs japāņu neatlaidīga darba vairāku gadu desmitu garumā.

"Es ar spožu zilās gaismas diodi un Isamu Akasaki pirmo reizi satikos Materiālu pētniecības biedrības sanāksmē Bostonā 1991. gadā. Draugs mediju istabā mani uzrunāja – "Tev tas jāredz!" un iepazīstināja mani ar Akasaki, japāņu kungu ar maigu balss tembru. Viņš no kabatas izvilka pildspalvas izmēra ietaisi un to ieslēdza. Diodes zilā gaisma acumirklī "paķēra" manu uzmanību – praktiski pielietojama zilās gaismas diode bija fotonikas "svētais grāls"," par pirmo saskarsmi tehnoloģiju, kas bez pārspīlēšanas aizsāka jaunu ēru nozarē, specializētajā izdevumā "IEEE Spectrum" raksta žurnālists Džefs Hekts.

Jā, gadskaitļi ir pareizi, tā nav pārrakstīšanās. Tas ir 90. gadu sākums – turīgākais sabiedrības slānis jau lieto pirmos mobilos telefonus, kaut izmērs nu galīgi neiet kopā ar mūsdienu izpratni par "mobils". Bet tomēr. Biznesmeņu svarīgumu un statusu apliecina klēpjdatori, bet jauniešus mājās izklaidē spēļu konsoles ar tam laikam nepieredzētu grafiku. Un te – sajūsma par zilas gaismas diodīti. Šķiet galīgi triviāli un dīvaini, vai ne? Tomēr ceļš līdz tai bija ļoti sarežģīts.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!