Vai vielmaiņu var uztrenēt – šis ir viens no jautājumiem, kas izskanēja podkāsta "Zinātne vai muļķības" epizodē par lieko svaru un aptaukošanos. Abas ekspertes – sporta ārste un uztura speciāliste – atbildēja apstiprinoši. Vielmaiņu var gan uztrenēt, gan arī salaist grīstē.

Vielmaiņu kā galveno vaininieku virssvara un aptaukošanās gadījumā cilvēki piesauc itin bieži, atzīst "Veselības centrs 4" filiāles "Anti-Aging Institute" uztura speciāliste Agnese Ozoliņa. "Vai tiešām man tā vielmaiņa? Es jau neko... gēni, gēni!" Tiem neapšaubāmi ir ietekme, taču ne tik liela, kā cilvēkiem pierasts uzskatīt.

"Es gēniem lieku ne vairāk kā 10%. Un tieši tāda pat pieeja man ir sportā. No sasniegumiem cik nosaka gēni? 10%. Vairāk nē. Mēs varam izcilus gēnus sabojāt un ne pārāk veiksmīgu ģimenes vēsturi sakārtot ar pareizu uzturu, dzīvesveidu, fiziskām aktivitātēm," vērtē sporta ārste-rezidente un Latvijas Universitātes lektore Laila Ušacka. Viņa treneru kursā audzēkņiem prasa – cik, viņuprāt, no sasniedzamajiem rezultātiem nosaka gēni? Daudzi atbild, ka 90%! "Un tad es prasu – kāda jēga jums mācīties pa treneri, ja jūs varat ietekmēt tikai 10%? Kāda jēga kaut ko darīt, ja jau nevaram neko ietekmēt. Daudziem tāda pieeja. Es jau neko, man tādi gēni..."

Protams, var būt hormonālās izmaiņas, arī autoimūnās saslimšanas. Ar to jārēķinās un jābūt drošam, ka šie faktori ir izslēgti, runājot par virssvaru. Taču principā tā ir mūsu atbildība, ko mēs ēdam, skaidro Ozoliņa. Viņas ieskatā regulāri eksperimenti ar dažādām ierobežojošām diētām, monodiētām vielmaiņu var pamatīgi izmainīt un arī sabojāt.

Vai to var uztrenēt? Un kā? "Ja runājam par veselību, tad mēs pēc būtības gribam, ka organisms māk izmantot gan taukus, gan cukurus, māk mainīt taukus un cukurus. Cilvēkam jābūt spējīgam pielāgot, ka mierīgi sēžot, kā te sēžam, mēs dedzinām vairāk taukus, bet pie augstas intesitātes pārslēdzamies uz cukuriem. Vielmaiņas fleksibilitāte. Tā ir lieta, kas pie aptaukošanās lietām ir riktīgi sabojāta. Kā to uztrenēt? Kustoties daudz, ilgi, visu dienu, bet lēnā intensitātē," iesaka Ušacka.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Visu podkāstu klausies "Spotify", "Apple Podcasts" un skaties "YouTube" – raidījumā uzzināsi arī, cik liela nozīme svara kontrolē ir uzturam, bet cik – fiziskām aktivitātēm. Vai var būt aptaukojies un reizē veselīgs cilvēks? Cik kaitīgi mums ir pusfabrikāti? Kā ar uztura bagātinātājiem – vajadzīgi vai tikai lieka naudas izmešana?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!